Daarom is de kans heel groot dat een vreemdganger opnieuw bedriegt
Ongetwijfeld heb je deze uitdrukking wel al gehoord: “eens een vreemdganger, altijd een vreemdganger”. En die lijkt nu ook te kloppen volgens nieuw wetenschappelijk onderzoek. Al zijn er natuurlijk altijd wel uitzonderingen.
Zelf schrik voor bedrog? Aan deze 10 signalen herken je bedrog volgens vreemdgangers zelf.
Het onderzoek verscheen in Nature, een wetenschappelijk blad. Onderzoekers gingen na hoe groot de kans is dat een overspelig iemand zijn gedrag in de toekomst verandert. Dat deden ze door de amygdala te onderzoeken, dat deel in onze hersenen dat een negatieve reactie kan afgeven op het moment dat we liegen. Maar de amygdala is ook verantwoordelijk voor emotie en signaliseert, verwerkt en beoordeelt onze opwinding.
Conclusie: er is een verband tussen hoe vaak iemand betrapt wordt op iets dat niet mag – zoals bedrog dus – en de reactie van de amygdala. Hoe vaker je betrapt wordt, hoe minder zwaar de reactie van de amygdala is. Met andere woorden: je wordt er steeds minder gevoelig voor. Die scheve schaats lijkt dus steeds minder scheef.
Bovendien worden we bij elke fout die we maken, steeds beter in het rationaliseren van die fout. “Het gebeurde omdat onze relatie niet meer top was” of “het libido van mijn vriendin is te laag”,… Bovendien is het op die manier veel gemakkelijker om te zwijgen. “Ik wilde mijn vrouw geen pijn doen, daarom heb ik gezwegen.”
Is je man ooit vreemdgegaan? Sla niet onmiddellijk in paniek. Want uiteraard zijn er ook uitzonderingen op de regel. Maar als hij het al vaker heeft gedaan, is de kans reëel dat het vroeg of laat opnieuw gebeurt.
Meer artikels over relaties:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier