Getuigenis: Daantje (22) & Charlotte (21) hebben een latrelatie
‘We’d rather have someone to go out with than someone to come home to’. Dat antwoord kreeg socioloog Eric Klinenberg toen hij vrouwen vroeg waarom ze ervoor kozen om alleen te wonen. Steeds meer koppels in onze maatschappij, gericht op individuele vrijheid, kiezen voor een latrelatie. Living apart together is samenzijn, maar toch tijd voor jezelf hebben.
Daantje (22): “Charlotte en ik zijn natuurlijk nog jong, maar we kennen elkaar al sinds de middelbare school en hebben al jaren een serieuze relatie. Toen we afstudeerden, zou het dan ook de logische keuze geweest zijn om te gaan samenwonen, maar toch hebben we beslist om dat niet te doen. Ik kom uit een vrij atypisch gezin, met ouders die al vroeg gescheiden waren. Mijn mama is altijd heel zelfstandig geweest. Ze heeft mij gestimuleerd om op eigen benen te staan en nooit afhankelijk te zijn van iemand anders. Charlotte is opgegroeid in een stabielere omgeving. Het gevoel thuis te komen in je ouderlijk huis heb ik nooit gekend. Doordat ik als kind vaak verhuisd ben, snak ik nu des te meer naar rust en zekerheid. Ik vind het een mooi idee om maar één partner te hebben voor de rest van mijn leven, maar toch vind ik het belangrijk dat we allebei leren onze eigen boontjes te doppen voor we ons definitief settelen. En soms is het gewoon ook leuk om tijd en ruimte voor mezelf te hebben. Ik werk als opvoedster in een internaat. Na een zware nachtshift is het zalig om alleen thuis te komen en met niemand anders rekening te moeten houden.
‘Het is belangrijk dat we onze eigen boontjes leren te doppen voor we ons settelen’ Daantje
Ik heb het gevoel dat onze generatie op een keerpunt beland is. Het idee van het traditionele kerngezin is aan het wankelen. Wij voldoen als koppel sowieso niet aan die norm omdat we twee vrouwen zijn, maar ik merk in mijn omgeving dat veel vrienden er bewust voor kiezen om geen kinderen te krijgen of alleen te wonen. Hopelijk evolueren we naar een open maatschappij die iedere relatievorm accepteert.”
Charlotte (21): “In onze vriendenkring zijn er verschillende koppels die al samenwonen, ondanks hun jonge leeftijd. Wat Daantje zegt over onze generatie klopt, maar jammer genoeg moeten velen van ons ook rekening houden met een andere realiteit, namelijk dat het financieel bijna niet meer haalbaar is om alleen te wonen. Ik zie steeds meer leeftijdsgenoten die aan cohousing doen en een appartement delen, zoals dat in steden als New York en Amsterdam al lang gebeurt. Met je lief gaan samenwonen, enkel om financiële redenen, is volgens mij geen goed idee, maar ik merk dat vrienden voorzichtiger geworden zijn sinds de coronacrisis. Daantje en ik werken gelukkig allebei in de zorgsector, dus we hoeven ons voorlopig geen zorgen te maken om ons inkomen. We brengen veel tijd met elkaar door, maar soms zien we elkaar ook dagenlang niet, wat volgens mij heel gezond is voor een relatie. We kijken er dan echt naar uit om elkaar terug te zien en appreciëren de tijd die we met elkaar hebben des te meer. De kans is groot dat we in de toekomst samen onder één dak zullen belanden, maar voorlopig zijn we perfect tevreden met onze onafhankelijkheid.”
Meer getuigenissen over de liefde & relaties:
- Karen & Tim vonden elkaar na jaren terug en zijn dolgelukkig samen
- Hanne werd verliefd op een 10 jaar jongere man
- Cathy werd verliefd op de man van haar beste vriendin
Tekst: Ans Vroom – Beeld: Duncan de Fey
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier