Carrièreswitcher Karolien (38) ging van boekhoudster naar een ‘belevingsbar’: “Durf je intuïtie volgen”
Een job uitoefenen die we graag doen én die ons een gevoel van persoonlijke voldoening geeft; het is vandaag het ultieme streefdoel van veel mensen geworden. Na een eerste carrière die ons op dat vlak toch niet helemaal kon vervullen, gaan heel wat mensen dan ook naarstig op zoek naar een ’tweede’ die beter aan hun noden kan voldoen.
Zo ook Karolien Claes (38): na een carrière als boekhoudster en welzijnsconsulente bij de Stad begon de Lommelse een jaar geleden haar eigen belevingsbar ‘BaZiel’. “Alles wat je hier ziet, van de drankjes op de kaart tot de spullen en workshops die ik aanbiedt; het is allemaal het resultaat van mijn intuïtie”, zo klinkt het.
Mens als centraal thema
Karolien: “Zo’n 15-tal jaar geleden studeerde ik af als boekhoudster. Zoals dat dan hoort – of tenminste zoals de maatschappij dat dan van je verwacht – ging ik op zoek naar een job die perfect binnen het plaatje van mijn diploma paste. Op die manier kwam ik terecht op de boekhoudkundige dienst van autonoom gemeentebedrijf dat op projectbasis werkte voor de stad. Naast het puur boekhoudkundige mocht ik ook vier maal per jaar een evenement organiseren en daar kon ik aanvankelijk m’n creativiteit nog wel in kwijt.
Al snel merkte ik echter dat ik dat evenement écht nodig had om me op te laden om ook de rest van het werkjaar door te komen. De hele cyclus werd een soort van routine die me niet meer genoeg passie bezorgde om door te blijven gaan.”
Stijlbreuk: ik word mama
Een echte stijlbreuk kwam er voor Karolien echter pas echt toen ze haar eerste kind – een dochter – kreeg: “Pas toen ging ik mezelf en mijn leven zoals ik dat tot dan toe aan het leiden was, in vraag stellen: ‘De maatschappij verlangt van mij dat ik een ‘bepaald soort moeder’ wordt, maar wat als ik zo’n moeder helemaal niet wil zijn? Wat als ik mijn kinderen anders wil opvoeden en er andere normen en waarden op na wil houden?’
Met die zoektocht in het achterhoofd begon ik aan een opleiding kindercoach en vatte ik ook op persoonlijk vlak een heuse zoektocht aan: wie was ik, welke beperkingen had ik me tot dan toe altijd opgelegd en de job die ik deed: was er dat wel eentje waarin ik oud wilde worden? Om een antwoord te vinden op al die vragen, begon ik in die periode ook erg veel boeken te lezen met als centraal thema ‘de mens’ en ‘hoe die zijn leven zinvol kan oppikken’. Een boek dat op dat vlak voor mij zeker een sleutelrol gespeeld heeft, is dat van Tom Rath, ‘Ontdek je sterke punten 2.0‘.
Bezield werken en logge bedrijfsstructuren
Dankzij dat boek ontdekte ik dat er een verschil is tussen de competenties van een persoon en zijn talenten: het is namelijk niet zo dat je omdat je iets ontzettend goed kan, je daar ook gelukkig van wordt én dat die specifieke vaardigheid dus ook je talent is. Die tweedeling zorgde bij mij echt voor een aha-moment en deed me beseffen dat ik misschien wel erg goed mocht zijn in boekhouden, het was toch niet waar ik mijn energie en mijn geluk uithaalde. Dat ik écht iets moest gaan ondernemen om mijn loopbaanpad dichter bij mezelf te brengen, was van dat moment erg duidelijk.
“Dat je iets goed kan, wil nog niet zeggen dat het je talent is: als je er niet gelukkig van wordt, zoek je best verder”
Eerst probeerde Karolien die verandering nog te vinden binnen haar job als welzijnsconsulent voor de stad zelf: “Na wat lobbyen mocht ik me intern bezig houden met werknemers die zich niet meer lekker voelden in hun job en samen met hen op zoek gaan naar net dát stukje dat maakt dat mensen gelukkig zijn in hun werk. Na een paar maanden in die functie, had ik een hele visie rond ‘gelukkig werken’ ontwikkeld, die de stad als bedrijf zou kunnen helpen om de juiste mensen op de juiste plaatsen in te zetten én er zo op die manier voor te zorgen dat de hele bedrijfscultuur gezonder en menselijker zou worden, maar daar bleek geen ruimte voor.
De organisatie daar was duidelijk niet klaar voor zo’n grootschalige verandering die werkte van onderuit. Toen voelde ik: als ik gelukkig wil worden, moet ik op zoek gaan naar een omgeving waar ik mijn capaciteiten en het leven zoals ik het zie wél kan leven.”
‘Nieuwe mens’ en tegenkanting
Die discrepantie tussen een eigen intuïtief aanvoelen en de bereidheid óf de mogelijkheid van haar professionele omgeving om daar ook voeling mee te krijgen of – beter nog: naar te luisteren – is iets waar Karolien op haar pad wel vaker tegenaan liep. “In een coachingstraject zei iemand me ooit eens ‘je bent zo’n nieuwe mens’. Ik begreep toen niet goed wat ze bedoelde, maar ik vermoed nu dat ze het vooral had op de kracht van mijn intuïtie en op het feit dat ik er best goed mee ‘in touch‘ ben zodat ik die innerlijke wereld ook kan gebruiken om mezelf, maar ook mijn omgeving beter in te schatten.
“Iemand zei me ooit ‘jij bent een nieuwe mens’: ik kan heel goed voelen wat er speelt en ook mijn keuzes daarop afstemmen”
Nét omdat ik zo’n gevoelsmens ben, is het voor mij echter ook vaak moeilijk om wat ik aanvoel in woorden om te zetten: tijdens vergaderingen voor de stad en ook bij het oprichten van BaZiel kreeg ik dan ook wel eens te horen ‘maar waarom wil je dat nu toch zó doen, deze manier is toch veel logischer?’. Ik kon het waarom achter mijn keuzes dan vaak niet uitleggen, maar achteraf bekeken moest die omgeving meestal toch toegeven dat ik gelijk had gehad. (lacht)”
Intuïtie: vertrouwen op je buikgevoel
Intuïtie lijkt dan ook hét sleutelwoord in de carrièreswitch van Karolien te zijn – net zoals bij zovele andere mensen trouwens. “Opnieuw leren luisteren naar wat je echt wil, waar jij energie van krijgt en wat jouw buikgevoel je influistert is zó belangrijk. Alles wat je in BaZiel ziet; van de drankjes op de kaart tot de spullen en labels in mijn winkel of de workshops die ik aanbied, het is allemaal puur het resultaat van mijn gevoel.”
Hoe mensen dat precies doen, terug meer de connectie met hun intuïtie opzoeken? “Voor mij heeft een dagboek bijhouden waarin je elke dag even voor jezelf opsomt van welke dingen je precies blij wordt en waarvan minder, enorm geholpen om een overzicht te krijgen van wie ik was als persoon en wat ik wilde van het leven. Ook ’s morgens de dag al beginnen met een bepaalde intentie – die best ook letterlijk uitspreekt of neerschrijft – kan helpen om jezelf en je uiteindelijke doel in de mallemolen dat leven eigenlijk is, niet uit het oog te verliezen.”
Marionette-popjes: alle touwtjes los
“Wat mijn eigen intuïtie betreft, durf ik trouwens al eens hulpstukken gebruiken die me toelaten om mijn gevoel en mijn voorkeuren heel duidelijk en tastbaar in de verf zetten: zo ben ik gaandeweg bijvoorbeeld een beetje ‘verslaafd’ geraakt aan kaarten-dekken. Wanneer ik twijfel over iets of voor een belangrijke keuze sta, haal ik een stel boven: het klinkt een beetje zweverig, maar eigenlijk duiden die kaarten alleen maar aan wat je zelf al voelt en weet, ze zetten het gewoon in duidelijke beelden om.”
“Wat mensen kunnen doen om terug in touch te komen met hun gevoel? Genoeg me-time nemen en prioriteiten scherp
Nog een tip: “Plan voldoende me-time in en wees niet bang om tegen de stroom in te gaan. In de laatste maanden van mijn vorige job voelde ik me op een bepaald moment echt een marionette-popje dat verstrikt was geraakt in alle touwtjes waar het aan vasthing. De maatschappij plakt zoveel verwachtingen op ons: wie we moeten zijn en hoe we ons leven moeten structuren. Wie niet oplet gaat als een gek proberen om die verwachtingen ook allemaal waar te maken, en raakt op die manier gevangen in een web van ‘moeten’ waarvan de oorsprong compleet buiten zichzelf ligt. Jezelf daarvan los durven snijden en tegen alle verwachtingen in toch durven gaan voor wat je zelf wil, dat lijkt me één van de belangrijkste stappen.”
BaZiel: natuur en mensen met connectie
Wat ze de wereld met haar belevingsbar precies wil brengen. “Een plek waarin mensen gestimuleerd worden om ook die kant van zichzelf te herontdekken of hen tot rust te laten komen. Ik hoop dat mensen zich kunnen laten raken of inspireren door wat er hier gebeurt en dat ze zich vooral als mens gezien voelen in mijn en bar, en niet gewoon ‘als klant’. Ik hou er ook totaal niet van als mensen naar mij wuiven als naar een barvrouw, ik wil dat ze mij zien als iemand die op hetzelfde niveau staat en waarmee ze rustig een babbeltje kunnen slaan.”
Ook de link met de natuur vindt Karolien erg belangrijk, en ook dát zie je in haar bar. In het midden van de ruimte prijkt een klein berkenbos – met daaraan een heel aantal plantjes – en ook een knap ‘environmental‘ stukje installatiekunst van een lokale kunstenaar. “Ik wil graag een verbinding slaan tussen de stadskern en de natuur: ik hoop daarmee een stukje rust binnen te brengen in het hectische, vaak grootstedelijke leven van mensen vandaag en hen te helpen om alles even te vergeten en gewoon aanwezig te zijn.
“Door de dingen in BaZiel op mijn eigen ‘bezielde manier’ aan te pakken en het net een tikje anders-dan-anders te doen, hoop ik dat mensen zich hier echt kunnen thuisvoelen en zich laten inspireren om eventueel hun leven ook over een andere, meer bezielde boeg te gooien.”
Beelden: @belevingswar_baziel.
Meer lezen over werk, geluk en carrière:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier