Cadeautip: prachtig fotoboek van Feeling modefotograaf Martin Sweers
Dat een burn-out veel doet met een mens is duidelijk. Gelukkig kunnen er ook mooie dingen uit voortvloeien. Geronommeerd mode- en beautyfotograaf Martin Sweers kreeg een burn-out. Hij besloot het over een andere boeg te gooien. Het resultaat: een prachtig koffietafelboek ‘Error in Truth’. Meteen een gouden cadeautip voor jezelf of iemand anders.
“Ik was jaren mode- en beautyfotograaf en deed mijn job met hart en ziel. Toen ik in 2016 voor het eerst last kreeg van nervositeit en angsten, wist ik niet meteen wat er aan de hand was. Ik was altijd al een beetje een hypochonder geweest, maar nu werd het erger. Voelde ik een vage klacht zoals tintelende voeten of benen, zocht ik dat meteen op op Google, met -natuurlijk- enge zenuwziektes of kanker als resultaat. De nervositeit en angstĀ kostten me deze keer zoveel energieĀ dat ik amper nog plezier haalde uit mijn job. Uiteindelijk ging het zelfs zo ver dat ik amper de deur nog uit durfde: alleen al denken aan werken boezemde me angst in. Maar dat deed niet werken ook, want acht jaar lang had ik geknokt om te staan waar ik nu stond. Mijn hele identiteit was verweven geraakt met mijn job: ik was Martin de mode- en beautyfotograaf, en kon me moeilijk inbeelden wie ik daarnaast nog was.”
Martins vrouw trok aan de alarmbel. “Jitske spoorde me aan om een tijd rust te nemen en te ontdekken wat ik echt wilde. Ik maakte mijn opdrachten af, stopte tijdelijk met werken en trok me terug in mijn atelier. In het begin ging het moeizaam, er waren dagen waarop ik alleen maar wat rondlummelde en uren Netflix keek.“
“Werken boezemde me angst. Maar niet werken deed dat ook: ik was Martin de mode- en beautyfotograaf, ik kon me moeilijk voorstellen wie ik daarnaast nog was”
“Te mooi”
Dat veranderde toen Martin op een plan begon te broeden. “Ik herinnerde me een aflevering van Discovery Channel die ik als tiener had gezien, waarin bloemen verkoold werden. Ik wilde zelf bloemen verkolen en met die beelden uitdrukken hoeveel schade we als mens aanrichten aan de natuur. Het was een huzarenwerkje en na mijn eerste foto was ik gefrustreerd: het beeld was prachtig, te mooi om aan te tonen wat ik wilde.”
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
“Mijn meditatie”
“De bloemen werden mijn therapie. Door bloemen in een luchtdichte container te plaatsen en de buitenkant te verhitten, ontstaat er een proces van verkoling. De bloemen verzamelen, het zoeken naar de juiste temperatuur en timing, in combinatie met het fragiele van de bloemen, maakte het een precisiewerk waar ik volledig in kon opgaan. Verbranden, verzamelen, fotograferen en contemplatie werd mijn mantra. Het voelde voor mij als een vorm van meditatie. Ik bleef doorgaan, hoewel ik geen plan had.“
“Het trage proces van verkolen, werd mijn mantra. Verbranden, verzamelen, fotograferen, herhalen... Ik vond er een vorm van meditatie in”
“De zoektocht naar mezelf”
“Door zo meditatief bezig te zijn, besefte ik dat ik mezelf had opgebrand. Fotograaf is absoluut een tof beroep. Maar het is ook zwaar: je moet alles in goede banen leiden, mensen geruststellen, samenwerken met stylisten, visagisten... Er komt meer bij kijken dan mensen denken. Ik had al die jaren alles van mezelf gegeven, maar moest nu toegeven dat ik een burn-out had. Pas toen ik de foto’s naast elkaar legde, besefte ik dat de bloemen mijn verhaal vertellen.Ā In het begin is mijn stijl strak, precies en simpel. Later wordt het allemaal experimenteler. Ik begon te spelen met licht en beweging. De laatste foto’s zijn beduidend lichter.”
“Mijn dieptepunt was tegelijkertijd een cadeau. Vanaf dat punt kon ik immers enkel nog groeien. Elke foto staat voor een stuk van mijn persoonlijke verhaal en de uitdagingen waar ik voor stond. Ik zie het ook als een inspiratiebron voor anderen: de foto’s staan voor bewustwording, het overwinnen van angsten en de focus op de liefde.”
“Met het uitgeven van mijn boek is de cirkel rond. Ik ben terug aan de slag als mode- en beautyfotograaf, maar bewaak mijn grenzen en kies mijn opdrachten bewust. Aan mensen die hetzelfde doormaken, kan ik alleen maar meegeven dat er altijd licht is aan het einde van de tunnel. Er zit veel schoonheid in de zware en moeilijke momenten van het leven. Er valt veel te leren uit deze momenten, en je haalt er ook positieve dingen uit. Daar ben ik het levende bewijs van. Want naast mijn boekbaby hebben mijn vrouw Jitske en ik ook zoontje Ezra mogen verwelkomen. Ik kijk de toekomst terug rooskleurig tegemoet.”
Over het boek:Ā
‘Error in Truth’ is vanaf vandaag verkrijgbaar via de website van Martin voor ā¬45. Het wordt uitgegeven in een gelimiteerde opgave van 555 stuks. Elk exemplaar is uniek, genummerd, en iedere snede in het boek is voorzien van door rookwalm aangbracht roet in de vorm van een vlam. Het boek telt 224 pagina’s vol beelden en het persoonlijke verhaal van Martin. Wil je Martins werk als beautyfotograaf bekijken? Lees dan zeker de Feeling van deze maand.
Meer over burn-outs:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier