Glansrijke carrière in het buitenland: Katrien (37) ontwerpt hoogtechnologische schoenen in San Francisco

Ze droomden, zochten en vonden: een glansrijke carrière in het buitenland. Vijf ondernemende gelukszoekers over hun grensoverschrijdende ambities. Vandaag: Katrien Herdewyn combineerde haar wetenschappelijke geest met haar creativiteit en ontwerpt nu hoogtechnologische schoenen in San Francisco.

Katrien (37): “Als klein kind was ik al gepassioneerd door schoenen, ik droomde ervan schoenverkoopster te worden en neusde graag rond in schoenwinkels. Maar mijn ouders – apothekers – wilden dat ik ook een wetenschappelijke studie zou volgen. Ik ben dan burgerlijk ingenieur gaan studeren, maar toen ik afstudeerde, wist ik niet precies welke richting ik uit wilde – ik voelde mijn creatieve kant nog steeds kriebelen. Op dat moment kreeg ik een aanbod van de KU Leuven om onderzoek te doen naar nanotechnologie, dat heb ik aangenomen. Een buitenlandse carrière was toen zeker nog niet de ambitie.”

“Nanotechnologie betekent: alles wat zich afspeelt in ons dagelijkse leven op een kleine schaal, zo klein dat we het niet zien en voelen. Dus alles kleiner dan het 10.000ste deel van een millimeter. Die technologie zit in cosmetica, maar ook in glas-in-loodramen.”

“Naast mijn wetenschappelijke onderzoek ben ik een opleiding schoenontwerpen gaan volgen. Ik kwam erachter dat schoendesign de afgelopen honderd jaar weinig evolutie heeft gekend. Ik heb net mijn wetenschappelijke kennis weten te combineren met schoenontwerp. Het resultaat? De geboorte van mijn bedrijf Elegnano – de naam is een combi van elegantie en nanotechnologie – in 2014.”

Ik hou van de typisch Amerikaanse directe manier van werken, al moest ik er in het begin ook wel aan wennen

“Ons bedrijf maakt gebruik van het lotuseffect, een principe uit de fysica. In de natuur zijn er verschillende manieren waarop water wordt afgestoten. Die techniek bootsen we na op leervezels, zodat mijn schoenen langer water en vuil afstoten. Ik wil vooral mooie schoenen maken – felle kleurtjes, hoge hakken en goede kwaliteit. Door de nanotechnologie gaan ze langer mee en kun je ze dus altijd dragen.”

Sinds 2017 zit ik in San Francisco via een beurs van het Prins Albertfonds, dat onder andere jonge ondernemers steunt. Die buitenlandse carrière bleek helemaal mijn ding. Ik voel me thuis in de wisselwerking tussen technologisch werken en out-of-the-boxdenken. Inmiddels geef ik ook advies aan bedrijven om de brug te slaan tussen design en technologie. Mijn bedrijf is nog altijd in België gevestigd, maar omdat we wereldwijd klanten hebben, is het voor mij makkelijker om van hieruit te werken. Hoewel ik regelmatig naar België kom, voel ik me toch echt thuis in San Francisco.

Ik hou van de typisch Amerikaanse directe manier van werken, al moest ik er in het begin ook wel aan wennen. Eigenlijk werd ik snel omarmd door de mensen hier, dat is een geluk. Voorlopig blijf ik dus nog wel even.”

Tekst: Joanie de Rijke. Beeld: Gert Huygaert.

Meer getuigenissen:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content