Budgetteren als een pro: ‘De beste investering die je nu kunt doen, is je woonst optimaal isoleren’

Een energierekening die plots tien keer hoger is dan vorig jaar: hoe gaan we het in godsnaam redden? Specialist Dirk Selleslagh geeft je de nodige brandstof voor een sluitende begroting. Hij is redacteur bij De Tijd (Netto) en schrijft over vennootschapswetgeving, patrimoniumbeheer en energie.

 

Hoe zijn we in deze miserie beland?

“Na de coronacrisis kwam de economie weer op gang. De reserves waren echter niet aangevuld, want ze werden toch niet gebruikt. Ineens moest iedereen tegelijk gas hebben en is de prijs beginnen te stijgen. Daarna volgde de oorlog in Oekraïne en draaide Rusland de gaskraan dicht.”

Wat is jou opgevallen in de berichtgeving over de energiecrisis?

“Je ziet nu overal lijstjes met tips om te besparen op energie. Vaak zijn dat goedbedoelde huis-, tuin- en keukentips, zoals je oven laten openstaan na het bakken, korter douchen of dichter bij elkaar kruipen om het warmer te krijgen. Eerlijk? Daar gaan we het niet mee redden. Het irriteert mensen ook, dat zie je aan de commentaren op sociale media. De meerderheid van de bevolking gaat echt in financiële problemen komen.”

Als die kleine ingrepen niet voldoende zijn, wat dan wel?

“Dan moeten we naar de grotere ingrepen kijken, die helaas veel kosten en vooral gelden voor mensen met een eigen woning. De beste investering die je nu kunt doen, is je woonst optimaal isoleren. In ons land zien we nog veel huizen die gebouwd zijn voor de jaren tachtig en daar is de isolatie ondermaats. Begin bij het dak, dan de muren, de vloeren en de ramen. Zo kun je gigantisch besparen, want zonder isolatie verdwijnt dertig procent van de verwarming door het dak. Op de website van Fluvius vind je een handige rekentool waarmee je kunt berekenen hoeveel het gaat kosten.”

‘De beste investering die je nu kunt doen, is je woonst optimaal isoleren’

“De tweede investering die je moet doen, is zonnepanelen plaatsen. Zo vermijd je dat je elektriciteit moet kopen van het net. Momenteel is energie zo duur dat de terugverdientijd 2,5 jaar is. En dat voor een gemiddelde investering van € 6.000 tot € 8.000 voor veertien panelen. De derde stap is zuiniger verwarmen, dus niet langer met gas maar met elektriciteit. Daarvoor moet je een warmtepomp laten installeren. Je hebt dan nog maar een vierde tot een vijfde van de energie nodig om het warm te krijgen. Maar de plaatsing hiervan is niet in alle bestaande huizen zomaar mogelijk.”

Kunnen we nog premies aanvragen bij de overheid?

“Absoluut. Tot voor kort was dat een ingewikkeld kluwen: soms moest je bij het Vlaams Gewest zijn, dan weer bij je netwerkbeheerder. Nu valt alles onder één noemer: Mijn Verbouwpremie. Daar vind je alle informatie mocht je willen renoveren. Afhankelijk van het inkomstenniveau van je gezin (of als je alleenstaande bent) zijn de premies groot of klein en worden ze wel of niet toegekend. Ook voor zonnepanelen! Die blijven zeker nog twee jaar bestaan, maar zullen wel jaar na jaar afnemen. Als je vandaag zonnepanelen koopt, krijg je een lagere premie dan vorig jaar. Hoe langer je twijfelt, hoe minder je krijgt. Heb je toch nog te weinig budget? Dan kun je gelukkig ook een groene lening aangaan bij de overheid (nul procent interest) of een bank.”

Hoelang zal de crisis duren?

“In ieder geval langer dan één winter. Het conflict in Oekraïne is nog niet voorbij. Alexander De Croo sprak over vijf tot tien jaar. Ik vrees dat hij gelijk heeft. De prijzen voor gas en elektriciteit zullen stabiliseren en zakken, maar nooit meer naar het niveau van hoe het was. Ik neem rondom mij heel wat pessimisme waar. Veel mensen praten nog over weinig anders dan de prijs van energie. Ik zou willen dat het verhaal positiever was.”

5 tips van Dirk Selleslagh

  1. Isoleer je dak.
  2. Plaats zonnepanelen.
  3. Plaats een warmtepomp.
  4. Check of je in aanmerking komt voor een renovatiepremie.
  5. Ga eventueel een groene lening aan bij de overheid of een bank.

 

Lees ook:

Door: Evelien Rutten. Foto: GettyImages

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content