Berscherm jezelf tegen een ongelukkig leven in 5 stappen
Een op de drie Belgen is vandaag zeer gelukkig, maar het lijkt bergaf te gaan met ons nationaal geluk. Ruim een kwart van de Belgen is niet gelukkig. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Geluksonderzoek. Levensverzekeraar NN en UGent gingen met een grootschalig onderzoek na wat de Belg gelukkig maakt. Maar hoe kunnen we ons nu beschermen tegen dat ongelukkig gevoel?
Uit het onderzoek blijkt dat mensen die tevreden zijn met hun financiële situatie 22 procent minder kans maken om ongelukkig te zijn. Wie zich gezond voelt, maakt 18 procent minder kans op een ongelukkig leven.
Het ABC
Ook het ABC van het geluk heeft een grote invloed. Het ABC bestaat uit drie grote peilers: De A staat voor autonomie en bekijkt in welke mate men zelf beslissingen kan nemen. De B staat voor betrokkenheid en houdt verband met sociale relaties en eenzaamheid. De C staat voor competenties en geeft aan hoe bekwaam en zelfzeker men zich voelt in dagelijkse activiteiten. Het ABC is zowel van toepassing in het privéleven als op het werk.
Wie beter scoort op autonomie en dus het gevoel heeft voor zichzelf te kunnen beslissen, maakt 26 procent minder kans op een ongelukkig leven. Voor wie beter scoort op betrokkenheid daalt de kans op ongelukkig zijn met 17 procent. Wie goed scoort op competentie en wie zelfzeker in het leven staat, maakt 22 procent minder kans op een ongelukkig bestaan.
5 werkpunten die zorgen dat de kans op een ongelukkig leven opmerkelijk daalt:
Meer autonomie in het privéleven: 26,7%
Betere competentie in het privéleven: 22,3%
Meer tevredenheid met de financiële situatie: 21,6%
Betere gezondheid: 17,9%
Betere betrokkenheid in het privéleven: 16,9%
Niet alleen zelf in handen
De Belg heeft zijn geluk gedeeltelijk zelf in handen. Professor Annemans benadrukt echter: “De cijfers uit het Nationaal Geluksonderzoek tonen aan dat België een opmerkelijke geluksongelijkheid kent. Een eenvoudige blik op de factoren die ons beschermen tegen ongelukkig zijn maakt duidelijk dat we ook als maatschappij een belangrijke rol kunnen en moeten spelen om deze ongelijkheid te verminderen. Maatschappij, beleid, school, werkgevers, verenigingen, families,… : elk van hen kan meewerken aan een gelukkiger
België.”
Het komende jaar werken Professor Annemans en zijn doctoraatsstudent Jellen T’Jaeckx verder aan het Nationaal Geluksonderzoek. Extra data wordt verzameld en de analyses
gaan voort. Zo zal er ook gewerkt worden met een burgerpanel dat zal meedenken over de resultaten. Deze eerste resultaten zijn dus maar het begin. Professor Annemans: “Bij dergelijk onderzoek heeft men vaak de neiging te veralgemenen. Wij willen graag meer nuance brengen in onze analyses, en beter begrijpen wat voor wie tot meer of minder geluk leidt. We zullen daarbij naar een aantal levensdomeinen in het bijzonder kijken.”
Meer over geluk & welzijn:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier