Alicja Gescinska: “De maatschappij gelooft nog te vaak dat vrouwen beter zijn in schrobben en dweilen dan mannen”

Evelien Rutten

Een job, een huishouden, vrienden, familie: het bord van jonge ouders ligt aardig vol. Drie feministische golven ten spijt dat van mama’s vaak nog net dat tikje voller. Wat al die workin’ moms daarvan vinden? En hoe ze alle losse eindjes aan elkaar blijven knopen? Feeling vraagt het elke week aan een ervarings-deskundige. Vandaag: Alicja Gescinska, filosofe, schrijfster, tv-maakster en academica. Ze is getrouwd en heeft drie kinderen van 11, 9 en 6 jaar oud.

“In alle eerlijkheid had ik graag nog een vierde kind gewild, maar ik denk niet dat het er nog van komt nu ik al 41 ben. Ik ben echt dol op kinderen. Dat wil ik luidop gezegd hebben. Ik ben heel graag mama en mijn gezin staat dan ook centraal. Ik werk van thuis uit en heb niet echt een vast ritme. Ik heb nooit een bureaujob van 9 tot 5 gewild. Ik ga mee met de flow van mijn gezin, de kinderen bepalen het ritme. Daarom richt ik mijn leven zo in dat ik er voor hen kan zijn op de momenten dat ze me nodig hebben. Het is voor mij ook een erezaak om aan de schoolpoort te staan. Het is wel zo dat mijn leven vrij chaotisch is; vaak moet ik twintig bordjes tegelijk draaiende houden.

Om op deze manier te kunnen werken, heb ik moeten leren focussen. Toen ik pas begon met studeren, probeerde ik de perfecte condities te creëren om te kunnen schrijven: dit soort papier, die pen, dat latje… Nu is het net het omgekeerde. Wie creatief wil zijn, moet leren leven met het feit dat de condities nooit perfect zijn. Als je daarop wacht, krijg je geen letter op papier. Zodra het enigszins mogelijk is, werk ik.”

De mythe van de kinderloze creator

“Mijn man voelt zich even verantwoordelijk voor het huis en de kinderen als ik. We hebben nooit discussies. Op dat vlak zijn we een geoliede machine. Veel mannen vinden het geweldig als een vrouw op een podium staat, maar zouden er nooit actief voor zorgen dat ze effectief op dat podium kan staan. Als je vrouwen hun vleugels wilt laten spreiden, moet je op verschillende manieren ruimte maken. Soms betekent dat heel eenvoudig de stofzuiger vastpakken of de koelkast vullen. Ervoor zorgen dat ze zich op dezelfde manier kan ontwikkelen als een man. Mijn man ververst pampers, dweilt en stofzuigt. Ik voel me enorm gesteund door hem en moet me nooit schuldig voelen. Als ik weg ben voor het werk, zijn mijn kinderen bij hun papa en alles is goed.”

“Vaak moet ik twintig bordjes tegelijk draaiende houden. Om op die manier te kunnen werken, heb ik moeten leren focussen”

“Het is een mythe dat vrouwen en kinderen niet samengaan bij creatieve beroepen. Connie Palmen (Nederlandse schrijfster, red.) is iemand die dat gelooft. Voor haar is dat echt zo dat het moederschap niet samengaat met een groot creator zijn. Maar ik vind dat we daar geen conclusies voor de mensheid aan moeten verbinden. Het is een mythe. Doris Lessing was een moeder en won de Nobelprijs. Ursula von der Leyen is toppolitica en heeft zeven kinderen. Het kan! Met de moedermelk vloeit de intelligentie van een vrouw echt niet weg. Het is de maatschappij die veel te vaak gelooft dat vrouwen beter zijn in dweilen en schrobben dan mannen. Het is een verdrukkende retoriek. Wat we nodig hebben, is een mentaliteitswijziging bij mannen, die ook gedragen moet worden door vrouwen.

Toen we drie jaar in de VS woonden, is mijn man meegegaan als huisvader, terwijl ik een academische carrière uitbouwde. Hij kreeg daar voortdurend vragen over. Doe je dan niks?! Die vragen kwamen even vaak van mannen als van vrouwen. Zij houden de mythe mee in stand.”

Meer over moederschap:

Partner Content

Gesponsorde content