9 signalen dat je partner te controlerend is
Natuurlijk ben je dol op je partner en wil je alles voor hem doen. Maar wat als je familie en vrienden laat vallen om er altijd te zijn voor hem? Dit en acht andere signalen wijzen op een té controlerende partner.
In het begin gaat het allemaal, hij geeft je het gevoel dat je alles bent en spendeert veel tijd met je. Heb je het gevoel dat het wel erg veel wordt, dan is dat waarschijnlijk al een teken. “Het voelt geweldig als je alle aandacht krijgt en volledig in de watten wordt gelegd, maar het is niet zeldzaam dat het daarna verschrikkelijk voelt”, zegt therapiste Megan Bruneau aan Women’s Health. “Het is niet eenvoudig om echte liefde van een verstikkende relatie te onderscheiden”, zegt Heahter Lofton. Zij onderzoekt relaties aan The Northwestern University. “Vaak zitten mensen eerst in een grijze zone vooraleer ze merken dat een partner écht te controlerend is. Mogelijks zijn ze dan al enkele jaren samen, dan is het natuurlijk moeilijker om een relatie te beëindigen. Heb jij twijfels, dan kun je beter even deze 9 signalen controleren.
1. Je hebt steeds minder contact met vrienden en familie
Natuurlijk heb je minder tijd voor je vriendinnen, nu je een partner hebt, dat hoeft geen probleem te zijn. Maar als je partner wel heel veel van je tijd eist en liever niet heeft dat je tijd doorbrengt met de mensen die belangrijk zijn voor je, is dat een alarm. Wanneer je merkt dat je partner je zelf tegen hen probeert te keren – ‘Je moeder behandelt je echt niet goed genoeg’ – is het tijd om lessen trekken.
2. Je hebt weinig andere mensen om mee te praten
Een controlerende partner kan niet verdragen dat hij niet ál jouw noden kan vervullen. Als je niet langer belt met je beste vriendin voor advies omdat je partner je heeft overtuigd dat hij het beter weet, zit je met een serieus probleem. Net zoals in puntje 1 vermeld: je partner mag je niet afsluiten van je andere belangrijke contacten.
3. Je excuseert je de hele tijd
Merk je dat je wel heel vaak sorry zegt, terwijl je eigenlijk niet goed weet wat je hebt misdaan, dan is dat een teken. Iemand die graag controle heeft, is heer en meester in het aanpraten van een schuldgevoel. Krijg jij het gevoel dat je te moeilijk bent of dat je een slechte vriendin bent, dan kun je jezelf beter vragen stellen. De vrede bewaren, heeft voordelen, maar als het ten koste van jou gaat, is het een zeer slecht idee. Ook als je excuses verzint voor zijn gedrag – ‘hij bedoelde het niet slecht, hij heeft het druk’ – dan weet je dat je moet opletten.
4. Je verbergt onschuldige dingen voor hem
Tijdens nog enkele drankjes na het werk, kwam je die vroegere collega tegen en sloeg je een babbeltje met hem. Verzwijg je zo’n banale dingen bewust voor je partner, dan is dat een rode vlag. Als je bang bent om dingen te vertellen, is hij waarschijnlijk erg controlerend.
5. Zijn liefde is voorwaardelijk
Wanneer je partner er achter komt dat die vroegere collega nu terug je collega wordt, slaat de jaloezie toe. ‘Ik hou van je als je een nieuwe job hebt’, of ‘ik zie je nog liever als je enkele kilo’s kwijt bent’, zijn tekenen van controledrang. Bovendien krijg je het gevoel dat je niet goed genoeg bent, en dat wil je absoluut niet, liefde hoort onvoorwaardelijk te zijn.
6. Hij denkt altijd dat hij gelijk heeft
Het is ongelofelijk sexy dat je partner zelfzeker en ambitieus is. Maar wanneer hij je telkens het gevoel geeft dat hij het beter weet, nooit toegeeft dat hij ongelijk heeft of zorgt dat jij je dom voelt, is het tijd om conclusies te trekken.
7. Je bent meer zijn kind dan zijn gelijke
Toen je nog bij je ouders woonde, kon je het huis niet uit in een te korte rok of moest je voor een bepaald uur thuis zijn. Dat was niet altijd, maar daar heb je ouders voor. Een partner daarentegen, hoort je als een partner te gedragen en niet als een kind. Regels over wat je al dan niet mag dragen of restricties en uren, zijn niet aan hem besteed.
8. Je hebt geen privacy
Dat je partner geïnteresseerd in je is en graag dingen over je weet, is goed. Maar als hij systematisch je berichten leest, bankafschriften controleert of je mailbox bekijkt, is het tijd om op te letten. Zelfs als je samen bent, heb je nog recht op je privacy.
9. Hij geeft je telkens kritiek
De manier waarop je kookt, hoe je het bed opmaakt of welke kleren je draagt... Als je partner telkens kritiek geeft op wat je doet of hoe je doet, wijst dat op een toxische relatie. Je bent wie je bent, niemand is perfect.
Het is een controlefreak, wat nu?
Natuurlijk wil je niet meteen je partner de deur wijzen, maar wat doe je dan als je merkt dat je partner een controlefreak is?
1. Praat met je partner
Doe dat altijd in de ik-vorm. Zeg dus niet: ‘jij bent zo’n controlefreak‘, maar wel ‘ik voel me bekritiseerd wanneer je zegt dat ik mijn bed niet goed opmaak of ‘ik voel mij gecontroleerd als je achter mijn rug in mijn gsm kijkt’. “Als je partner het begrijpt, kunnen jullie erover praten en komen jullie er samen misschien nog uit. Het is vooral belangrijk te vertellen wat je voelt.”
2. Maak terug contact
Misschien komt het goed, maar misschien ook niet. Al doet er dat niet toe, wanneer je beseft dat je vrienden of familie hebt verwaarloosd, moet je er alles aan doen om die banden terug te herstellen. Zij zullen je opvangen, mocht de relatie stuklopen, maar zullen je ook blijven steunen als je kiest om het nog eens te proberen.
3. Denk rustig na
Is je partner een rasechte controlefreak, dan is het misschien tijd om de relatie af te sluiten. Zelfs in een moeilijke relatie, is afscheid niet gemakkelijk. Gun jezelf alle tijd die je nodig hebt en denk rustig na voor je een beslissing neemt, zo kun je jezelf achteraf niks verwijten.
4. Overweeg hulp
Kun je geen knopen doorhakken of voel je je eenzaam na je breuk, dan is het misschien tijd om een professional in te schakelen. Een relatietherapeut kan klaarheid bieden of je neemt contact met een psycholoog.
Meer over relaties:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier