7 signalen dat je in een foute relatie zit
De liefde kan zo schoon zijn, maar soms ook moeilijk... Want ook al geef je veel toe en doe je je best, het moet langs twee kanten komen. Aan deze signalen merk je of je in een relatie bent beland die helemaal niet goed voor je is.
7 x zo herken je een foute relatie
1. Je hebt veel begrip
Natuurlijk moet je begrip hebben voor je partner en al eens iets door de vingers zien. Maar de normale standaarden zijn respect en vertrouwen. Worden die telkens op de proef gesteld, dan moet je je vragen stellen. Hij was 4 uur te laat voor jullie afspraak? Hij was je verjaardag vergeten? Hij belooft telkens iets te laten weten, maar ‘vergeet’ het dan? Dan moet je je misschien toch maar eens vragen stellen. Want iedereen verdient respect, ook jij.
2. Je gevoelens hangen af van zijn antwoorden
Stuur je regelmatig een bericht waarop je een serieus antwoord verwacht, terwijl je alleen een ‘oké’ of een smiley krijgt. En krijg je dan een zwaar gevoel in je maag dat je ook krijgt wanneer je je afgewezen voelt? Dan zit je ongetwijfeld in een giftige relatie. Het ergste is dat je partner exact weet wat hij verkeerd doet. Wil je vooruit met je leven en krijg je dan opeens een sms? Dan wil hij je manipuleren, bovendien weet hij maar al te goed wat hij moet doen om de reactie te krijgen die hij wilt. Loslaten is de boodschap.
3. Je hebt telkens excuses voor hem
“Het is niet zijn schuld, hij heeft veel stress“. Gebruik je deze zin of andere excuses wel eens omdat vrienden of familie zich vragen stellen bij zijn gedrag, dan is dat geen goed teken. Waarschijnlijk investeer jij meer in hem, dan omgekeerd. Betrap je jezelf telkens op het verzinnen van excuses, weet dan dat zijn gedrag waarschijnlijk niet oké is.
4. Je onderdrukt je échte gevoelens
Heb je het wel eens voor dat je gevoelens gekwetst worden of iemands acties je pijn doen, om dan te besluiten te zwijgen om een confrontatie uit de weg te gaan? Als dit vaak gebeurt, ben je waarschijnlijk in een negatieve relatie beland. Communicatie is dé sleutel en je moet je gevoelens gewoon kunnen uiten.
5. Je past je normen en waarden aan
Tijdens je transformatie van kind naar volwassene, vorm je een moreel kompas met bijbehorende normen en waarden die je door socio-culturele landschappen loodsen je gedrag mee bepalen. Natuurlijk wil je toegevingen doen, maar als je telkens je normen en waarden moet aanpassen, zit je waarschijnlijk in de verkeerde relatie. Misschien ben je wel feministisch ingesteld, maar lach je seksistische opmerkingen telkens weg of wie weet ben je tegen racisme en besluit je gewoon niet te reageren op racistische opmerking die je partner maakt. Herkenbaar? Blijf jezelf en geef wat je belangrijk vindt niet op voor iemand anders.
6. Niets gebeurt op jouw manier
Bepaalt hij bijna altijd de regels? Beslist hij wanneer jullie afspreken, waar jullie naar toe gaan en eigenlijk gewoon alle belangrijke keuzes? Dan word jij een passieve deelnemer in je eigen leven, geen goed idee, en duidelijk het teken dat je niet jezelf kan zijn in deze relatie.
7. Je zet hem altijd op de eerste plaats
Natuurlijk is je partner één van de belangrijkste mensen in je leven. Maar je partner letterlijk altijd op de eerste plaats zetten en geen tijd meer maken voor vrienden en familie is écht een slecht idee. Wil je partner liever dat je altijd bij hem bent, en laat hij je (op het laatste nippertje) leuke activiteiten met vrienden of familie afzeggen? Voer dan een gesprek met hem, want uiteindelijk bij jij nog altijd de belangrijkste persoon in je eigen leven.
Meer over (foute) relaties:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier