7 dingen die je niet mag doen tijdens een ruzie met je partner
Zelfs in de beste relaties zijn er wel eens discussies en ruzies. Dat is normaal. En als je het goedmaakt is er helemaal geen probleem. Blijf wel fair en doe deze dingen niet tijdens een ruzie.
Ruziemaken is normaal, Seksuoloog Nikke Goldstein geeft tips om er goed uit te komen.
1. Zie het niet als een wedstrijd
“Zie het niet als een ruzie of een wedstrijd. Dat impliceert namelijk dat er een winnaar en verliezer is. Maar relaties draaien niet om winnen of verliezen, wel om een goed compromis te vinden samen. Noem ze dus liever ‘verhitte discussies’.”
2. De juiste timing
“Alles komt neer op de juiste timing. Stoort je iets, dan moet je dat natuurlijk vertellen tegen je partner. Maar als hij net terug is van het werk en moe of gestresst is, dan is het niet het beste moment om problemen op te brengen. Kies liever een ander moment. Dat kan moeilijk zijn voor ons vrouwen, omdat we emotioneler reageren en liefst onmiddellijk onze zorgen op tafel gooien. Maar kalmeer jezelf eerst, geef je partner twee uren om even tot rust te komen en breng dan pas het onderwerp op.” Pieker er niet onnodig over, hier vind je tips om te stoppen met piekeren.
Lees ook: 7 problemen waar ieder koppel mee te maken krijgt
3. Laat oude koeien in de gracht
Toegegeven, het is verleidelijk. Om tijdens die ene kleine discussie ook nog even die ergernis van vorige maand erbij te gooien en ook even terug te beginnen over wat hij je vorig jaar gelapt heeft. Zeker als je het gevoel hebt dat je aan het verliezen bent. Maar doe het niet! “Is iets nog niet opgelost, dan is dat eigenlijk al een eerste probleem. Laat problemen of frustraties nooit onopgelost, want de volgende keer dat er iets is, zal het ongetwijfeld terug aangehaald worden. En vaak zorgt dat dan weer voor nieuwe frustraties. Vraag jezelf dus steeds af wat het onderliggend probleem is bij een discussie, en los dat eerst op.”
4. Ga niet boos naar bed
Praat je ruzies uit vooraleer je onder de wol kruipt. “Je zal niet goed kunnen slapen als je al ruziënd gaat slapen. Als we boos zijn, stijgt onze bloeddruk en dat is niet goed voor onze slaap. Probeer dus ook op tijd je frustraties aan te halen, zodat je niet in het midden van de nacht nog ligt te roepen tegen elkaar.” Meer tips om écht goed te slapen ontdek je hier.
Lees ook: 7 slaapkamergewoontes waar je best onmiddellijk mee stopt
5. Bedenk waarom je ruzie maakt
“Vooral vrouwen hebben hier wel eens last van, vaak is een ruzie eigenlijk een roep om aandacht. Stel jezelf dus de vraag of er echt iets op je lever ligt, of dat je eigenlijk gewoon meer aandacht wilt. In dat geval kun je misschien beter een gesprek aangaan met je partner in plaats van een hevige discussie te starten. Speelt er echt iets? Wacht dan even tot je je emoties onder controle hebt. In de eerste plaats wil je misschien schreeuwen of huilen, maar maak eerst even een wandelingetje en denk er even over na, zodat de bom niet té hard barst.”
6. Verwijt niet
We maken ons er allemaal wel eens schuldig aan, verwijten naar elkaars hoofd slingeren. Maar je doet het toch maar beter niet. “Gebruik liever termen als ‘ik voel me hier niet goed bij...’ of ‘ik vind het niet leuk als je dit doet’. Je gevoelens onder controle houden en geen verwijten maken, maakt het veel eenvoudiger om compromissen te sluiten met elkaar. Bovendien gaat het vaak om subjectieve dingen en niet om feitelijke argumenten, er is dus geen waar of niet waar. Net daarom is compromissen sluiten waar je je allebei goed bij voelt zo belangrijk.”
Lees ook: 7 gewoontes waar je relatie beter van wordt
7. Zeg NOOIT ‘doe kalm’
Geef toe, als je gefrustreerd bent, en je bent aan het roepen is er waarschijnlijk niets ergerlijker dan je partner die zegt: ‘doe toch kalm’. Doe het dus zelf ook nooit, want dat zou de bom nog wel eens harder kunnen doen barsten. “Om iemand te kalmeren gebruik je beter daden dan woorden. Geef een knuffel, laat een bad vollopen of neem je partner stevig vast. Doe iets om je partner bevestiging te geven. Want zelfs tijdens een ruzie kun je nog affectie tonen. Uiteindelijk geef je om elkaar en weet je dat het wel goedkomt. En die geruststelling helpt écht om te kalmeren.”
Meer tips over liefde & relaties:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier