6 tips voor seks na lange tijd
Te veel seks bezorgt je misschien een reputatie, maar geen seks, dat hoort ook niet. Ach, soms is het nu eenmaal niet anders. Maar wat als er het er plots wél weer van komt?
1. Onzekerheid is normaal
Seks is een beetje zoals fietsen, stelt professor seksuologie Paul Enzlin van de KU Leuven. Je verleert het niet. “Maar onzekerheid is, als het een tijdje geleden is, heel normaal. Het is niet omdat je weet wat er kan gebeuren, dat je je niet afvraagt hoe het zal zijn en of je het goed doet. Soms zijn we ook onzeker over hoe aantrekkelijk we zijn, bijvoorbeeld. En als seks het begin van een nieuwe relatie is, dan komen daar ook vragen bij kijken.”
Die onzekerheid wordt maar lastig als ze gaat opspelen. “Stel dat je je echt zorgen maakt de eerste keer dat je weer vrijt, dat je te veel nadenkt over wat er gebeurt, en daardoor een deel van het gevoel mist. Dat je niet meer echt aanwezig bent bij wat er gebeurt, alsof je uit je lichaam bent getreden. Dat is jammer, want het betekent waarschijnlijk dat je verwachtingen niet zullen worden ingelost.”
2. Vul zelf je seksleven in
Net die verwachtingen spelen een belangrijke rol als we voor het eerst met iemand slapen, ook al valt er volgens Paul Enzlin geen algemene lijn in te trekken. “Onze geschiedenis op dat vlak is heel persoonlijk, het is een combinatie van ons eigen verhaal en onze ervaringen. Het startpunt is altijd wat je al gedaan hebt, maar eigenlijk moet je seks elke keer een beetje opnieuw uitvinden als je vrijt met iemand die je (nog) niet kent. Samen ontdek je dan wat voor jullie werkt.”
Het probleem is volgens Enzlin dat we ervan uitgaan dat er zoiets als ‘normaal‘ bestaat op seksueel vlak. “Dat is niet zo. Als maatschappij hebben we lange tijd een bepaalde norm gehanteerd voor niet-zondige seks: seks binnen een heteroseksueel huwelijk, gericht op voortplanting. Dat dragen we vandaag nog mee, maar vandaag is de norm toch eerder: wat twee mensen met wederzijdse toestemming doen. Iedereen is dus vrij om zijn eigen seksleven in te vullen, en het zijn de twee partners die de norm bepalen, maar dat maakt ons misschien net onzekerder, omdat we niet meer weten wat we kunnen verwachten.”
3. Seks gaat niet vanzelf
Dat we seks zien als iets wat vanzelf gaat, helpt niet, denkt Enzlin. “Het beeld dat we als maatschappij hebben, en we ook via internet en de media krijgen, is dat seks iets is tussen strakke, gebruinde lichamen, iets wat spontaan komt zonder erover te praten en wat altijd geweldig is. Omdat we denken te weten wat seks zou kúnnen zijn, liggen onze verwachtingen vaak heel hoog.”
Dat kan vooral bij een eerste keer verlammend werken. “Seks is een samenspel tussen twee mensen, je moet elkaar letterlijk aanvoelen. Als een onenightstand of een eerste keer met iemand niet loopt zoals op tv, dan is dat omdat seks tijd nodig heeft.”
4. Seks is meer dan alleen genot
Daarnaast is de noodzaak relatief. Niet iedereen die een tijdje celibatair leeft, mist seks even erg. Sommige mensen leren er beter mee leven dan anderen, maar ze zijn het wel allemaal eens dat zelfbevrediging seks niet kan vervangen. “Seks is meer dan alleen genot”, zegt Enzlin. “Natuurlijk kunnen we masturberen en daar plezier aan beleven, maar het is niet hetzelfde. Seks heeft ook met een connectie met de ander te maken, met menselijke warmte. Als je verliefd bent op iemand, heeft dat bijvoorbeeld heel wat effect op hoe je vrijt, en kan seks je ook het gevoel geven geliefd en aantrekkelijk te zijn. Dat we naar seks verlangen, heeft dus niet alleen met fysieke, maar ook met emotionele elementen te maken.”
5. Dubbele moraal
En zelfs als je seks zélf niet mist, is er nog de manier waarop de maatschappij naar je kijkt, stelt Enzlin. “Er is zeker nog een dubbele moraal in onze maatschappij. De man wordt nog altijd gezien als de actievere partner als het over seks gaat, hij wordt een beetje als een loser beschouwd als hij geen seks heeft. Als een vrouw een vrij seksloos leven lijdt, wordt daar niet van opgekeken. Maar of dat ook effectief zo is, is alweer persoonlijk.
6. Gemis aan seks
Mensen gaan heel verschillend om met dat gemis aan seks. Wie het gevoel heeft dat zijn leven goed gevuld is, dat er warmte en liefde is, zal er beter mee om kunnen. Vergeet ook niet dat seks vaak samengaat met een relatie. Als geen seks het gevolg is van geen partner, dan spelen er ook andere dingen mee. Waarom heeft iemand geen partner? Omdat hij of zij daar zelf voor heeft gekozen? Omdat zijn/haar sociale vaardigheden niet goed zitten? Hoe je omgaat met gemis aan seks, heeft dus veel te maken met hoe je in het leven staat.”
Poll: wat doe jij als het al even geleden was?
Meer over seks en relaties
- Psycholoog verklapt: dit is dé doodsteek voor je relatie
- Dit gebeurt er met je lichaam als je geen seks hebt
- 7 voornemens voor een nog beter seksleven in 2017
- Zo vaak zou je seks moeten hebben volgens therapeuten
Tekst door:Â Nathalie Le Blanc
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier