4 tips voor wanneer klaarkomen niet lukt
Je hebt als vrouw heel wat te winnen bij een orgasme. De extase van een climax verhoogt de tevredenheid over je seksleven en is een feest op zich, maar klaarkomen heeft ook heel wat voordelen voor je fysieke en mentale gezondheid. In het boek 12 orgasmes om te ontdekken en te beleven verklapt Ann Cuyvers welke 12 orgasmes er bestaan en hoe je ze bereikt. Aan Feeling verklapt ze drie dagen lang tips. Vandaag vertelt ze ons wat je best doet als klaarkomen niet lijkt te lukken.
De meeste orgasmeproblemen beginnen niet in het lichaam van vrouwen, maar wel in hun hoofd. Soms zijn ze gefrustreerd omdat de ene vergeefse poging om klaar te komen de andere opvolgt. Andere vrouwen raken niet langer opgewonden door de sleur in hun relatie. En soms hebben vrouwen gewoon een heel vertekend beeld over wat seksualiteit en erotiek kunnen zijn. Met deze tips probeert Ann Cuyvers, auteur van 12 orgasmes om te ontdekken en te beleven, vrouwen meer te laten genieten van hun seksualiteit én van een orgasme.
1. Zorg eerst voor jezelf
Zorg voor jezelf en geniet van alles wat het leven je te bieden heeft. Zoek rust en ruimte op. Neem een dagje vrij en besteed die tijd uitsluitend aan jezelf. Zet je smartphone uit, geniet van een ontspannend bad. Misschien prikkelt een erotisch boek je zinnen of ontwaakt je sensualiteit met je favoriete muziek. Leg jezelf in de watten, raak je hele lichaam aan en neem alle tijd die je nodig hebt om jezelf te bevredigen. Spreek met je partner af dat jullie een hele dag of avond in bed zullen doorbrengen. Praat over de dingen die jullie missen en de fantasieën die je tot werkelijkheid wilt brengen. Voeg de rest van de dag de daad bij het woord.
2. Focus niet op presteren, maar op genieten
Jezelf vastpinnen op het idee dat je moet klaarkomen, is funest voor je slaagkansen. Verander die gedachtegang. Verleg de focus van je orgasme naar het algemene genot dat seks met zich meebrengt en leg jezelf of je partner geen druk meer op. Vestig je aandacht bewust op elke streling, elke prikkel en elke beweging. Raak jezelf of elkaar doordacht aan en kruip helemaal in het moment. Voelt iets goed aan? Blijf dan even bij dat gevoel. Regelmatig masturberen zonder je partner kan de prestatiedruk die je voelt in bed wegnemen.
3. Neem de tijd om tot een orgasme te komen
Vrouwen doen er gemiddeld twintig minuten over om tot een bevredigend orgasme te komen. Opgewonden raken en je lichaam stimuleren kost nu eenmaal tijd. Gun jezelf de tijd die je nodig hebt. Je ontspannen en loslaten is de boodschap. Praat met je partner. Leg uit hoe jij je voelt en wat je nodig hebt. Spreek signalen of codewoorden af waarmee je aanwijzingen kunt geven tijdens de daad. Probeer ontspannen te blijven, ook wanneer je orgasme wat langer wegblijft.
4. Raadpleeg een professional bij ernstige problemen
 Orgasmeproblemen of orgasmestoornissen kunnen primair zijn, wat wil zeggen dat je nog nooit een orgasme hebt beleefd. Bij secundaire orgasmeproblemen heb je ooit wel orgasmes beleefd, maar vanaf een bepaald moment niet meer. Dit kan veel oorzaken hebben, waaronder hormonale factoren, chronische ziekten, medicatiegebruik, depressie, stress, een burn-out, vaginale pijn en infecties. Als je met fysieke problemen, stress, een trauma, burn-out of depressie kampt, kun je het best een arts of gynaecoloog raadplegen. Zij zullen je indien nodig doorverwijzen naar een seksuoloog, psycholoog of psychiater.
Meer lezen? 12 orgasmes om te ontdekken en te beleven van Ann Cuyvers is nu overal te koop.