3 manieren om jezelf nieuwe gewoontes aan te leren

Nieuwe voornemens, nieuwe gewoontes: we beginnen er vaak met goede moed aan. Het internet staat dan ook vol stappenplannen van zelfhulpgoeroes die beweren dat je een nieuwe gewoonte aanleert in 21 dagen. Maar uit onderzoek blijkt dat een gewoonte pas een automatisme wordt na minimum 66 dagen (!). Wij hebben 3 ideale manieren om je toch te doen slagen in die nieuwe voornemens!

De kunst van het beginnen

De intuïtieve ‘one day at a time’ aanpak is bekijkt het stap voor stap. Wil je voortaan elke dag gaan hardlopen? Het begint met één actie: elke dag je loopschoenen aantrekken. That’s it. Heb je daarna geen zin om naar buiten te gaan? Niks aan de hand, trek ze dan maar weer uit. Maar door die eerste stap te nemen, ga je het waarschijnlijk toch doen. Nog een belangrijke factor is dat je niet in de valkuil terechtkomt van ‘alles of niets’. Als je immers te veel druk op jezelf legt, ga je na één uitschuiver misschien al denken dat het toch wel weer niks wordt. Maar het is perfect normaal om een beetje aan te modderen tijdens het aanleren van een nieuwe gewoonte.

Zo ben ik nu eenmaal... not!

Een techniek waarmee je jezelf kunt programmeren om bepaalde doelen te bereiken, is Neurolinguïstisch Programmeren (nlp). Sven Kerremans geeft sinds 2008 nlp-trainingen en is ook coach. “Mensen hebben vaak het idee dat ze geen controle hebben over hoe ze zijn en wat ze doen. ‘Zo ben ik nu eenmaal’. Maar met nlp kun je wél heel veel veranderen, soms zelfs al na één sessie. Maar veel vaker is het een individueel proces dat tijd vraagt. Het is ook onzinnig om er een tijdsduur op te willen plakken, want iedereen reageert anders. Wat wij trachten te doen, is eerst je denken te veranderen. Daardoor ga je je anders voelen en uiteindelijk ook anders gedragen.

Fake it ’til you make it

Kerremans weet ook hoe hij mensen aan het sporten kan krijgen. “Een andere methode die we vaak gebruiken, is visualisatie. Het idee ‘Dit wil ik niet meer’ ga je omzetten in ‘Dát wil ik dan weer wel’. Als je het bijvoorbeeld eindelijk eens zou willen volhouden om te gaan fitnessen, kun je elke avond in je hoofd een film laten afspelen van hoe energiek je op de loopband staat. Hoe je daarna met een glimlach naar huis fietst en je steeds dichter bij je doel komt: een slankere lijn of een beter uithoudingsvermogen. Je onderbewuste zal die film opnemen als waarheid en daarop beginnen te reageren. Een beetje ‘Fake it ’til you make it’.

Wil je het eens proberen? Check dan zeker welke ochtendgewoonte je zeker moet afschaffen of welke gezonde gewoontes onze gastvrouw Elodie Ouédraogo heeft.

 

Door: Evelien Rutten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content