3 goede manieren om te reageren als je partner ongelukkig lijkt
Een van de grootste misvattingen over relaties is dat koppels altijd gelukkig zijn. Dat is simpelweg onmogelijk. In ieders leven zijn er wel eens tegenslagen, en dat kan zorgen voor een dipje of zelfs een depressie. Natuurlijk wil je als partner zo goed mogelijk reageren, al is dat niet altijd eenvoudig. Deze 3 manieren zijn wél goed om je partner erbovenop te helpen.
Wat je zeker niet mag zeggen tijdens een ruzie met je partner ontdek je hier
Je merkt dat je partner er een beetje triestig bijloopt (of je denkt het alleszins). De eerste dagen sus je jezelf met het idee dat hij stress heeft of strubbelingen op het werk. Maar hoe reageer je best als je partner al dagen bokkig is en je niet weet waarom. The Independent vroeg aan een relatiedeskundige hoe je nu best reageert als je partner ongelukkig lijkt.
1. Deel je eigen gevoelens
Iedereen voelt zich van tijd tot tijd eens ongelukkig, zonder dat er eigenlijk een specifieke reden voor is. Herkenbaar toch? Je partner zal eerder praten over zijn gevoelens als hij het gevoel heeft dat je in hetzelfde schuitje zit. Laat het volgende keer dus gerust weten als je even een dipje of een slechte dag hebt. Op die manier zet je de toon dat open zijn heel oké is, en dat schaamte absoluut niet nodig is. Zo zal je partner geneigd zijn volgende keer meer te vertellen. Begint hij er zelf niet over, dan kun je vragen: “ik was vorige week een beetje ongelukkig, weet je nog? Zou het kunnen dat jij deze keer een gelijkaardig dipje hebt?”
2. Doe suggesties
Als je graag babbelt met je partner, hebben jullie waarschijnlijk ook al elkaars fantasieën gedeeld. Je hebt het misschien over een wereldreis, wat je zou doen als je 1 miljard euro had of wat je zou veranderen aan jezelf. Een andere goede manier om een gesprek te starten over je partners potentieel ongelukkig gevoel lijkt hier een beetje op. Je vraagt je partner wat hij in jullie leven zou willen verbeteren als hij kon. Doe het puur hypothetisch, op die manier is hij meer geneigd open te zijn. En de veranderingen die hij aangeeft kunnen een leidraad zijn om te beginnen over de dingen waar hij nu dan niet zo tevreden over is. Natuurlijk kun je ook zelf suggesties doen. Let wel op: je zou natuurlijk wel eens dingen kunnen horen die je liever niet hoort, maar reageer NOOIT defensief. Zie het liever als iets positiefs, want zelfs de kleinste aanpassingen kunnen een wereld van verschil betekenen.
3. Wees direct
De vorige opties te veel gedoe? Natuurlijk is het ook een optie om gewoon rechtuit te vragen aan je partner of er iets scheelt of dat er over iets gesproken moet worden. Het komt misschien nogal aan, maar het kan goed werken omdat het toont dat je initiatief neemt en dat je het belangrijk vindt hem gelukkig te zien. Toon empathie en verwijt niet. Belangrijk.
Meer over relaties & seks:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier