13 x tips tegen voorjaarsmoeheid
Daar is de zon terug! Hoewel iedereen energie lijkt te krijgen van die lentezon, voel jij je moe? Misschien heb je wel last van voorjaarsmoeheid. Dit kun je ertegen doen.
Voorjaarsmoeheid
Heel wat mensen krijgen last van voorjaarsmoeheid. Je energiepeil is laag, je voelt je moe en futloos, bent prikkelbaar of somber, kunt je amper concentreren op je taken of lijkt maar niet uitgerust te raken? Maak je niet meteen zorgen, kans is groot dat je een voorjaarsdip hebt.
Waarom zo moe?
Voorjaarsmoeheid heeft verschillende oorzaken. Een tekort aan vitamine D kan aan de basis liggen. Maar ook een stressvolle winter, niet zo gezonde voeding of te weinig beweging hebben een impact op je energiepeil. Daarnaast is het zomeruur een extra uitlokkende factor.
In principe verdwijnt je voorjaarsmoeheid wanneer je lichaam terug gewend is aan het nieuwe seizoen. Maar ook je levensstijl speelt een rol.
1. Slaap voldoende
Het klinkt zo logisch, maar het is ook oh zo belangrijk. Nachtrust is de eerste stap om over je voorjaarsmoeheid heen te raken. Probeer bovendien een vast slaappatroon aan te houden door elke ochtend rond hetzelfde uur op te staan. Moeilijke slaper? Onze redactrice testte de slaaptraining van Annelies Smolders, hier lees je hoe dat uitpakte.
2. Eet gezond
Tijdens zo’n dipje is het verleidelijk om met een zak chips in de zetel te zakken of net boterhammen met choco te eten in plaats van een gezonde salade. Moet kunnen uiteraard, maar vergeet vooral om je lichaam niet te voeden met de nodige vitamines en mineralen. Zet zeker voldoende groenten en fruit op het menu.
3. Drink voldoende water
Liters koffie overdag of ’s avonds aan de wijn om je dipje te maskeren? Zeker geen goed idee. Koffie maakt je net onrustiger en zorgt dat je slechter slaapt, die wijntjes hebben eigenlijk hetzelfde effect. Bovendien loop je risico op een (emotionele) kater achteraf.
4. Vermijd snelle suikers
We zeiden het al: dat stukje chocolade of die lekkere pasta met dito saus moeten zeker kunnen nu je even niet zo lekker in je vel zit. Toch overdrijf je best niet met die snelle suikers. Na die energiepiek, volgt er een dipje. Je krijgt zin in meer zoetigheid en het proces herhaalt zich, je komt in een vicieuze cirkel terecht. En die spannende broek achteraf, geeft je ook niet meteen het beste gevoel, toch?
5. Beweeg voldoende
Beweging geeft endorfines of gelukshormonen vrij in je lichaam. Bovendien verhoogt het de stofwisseling in je lichaam, wat je meer energie geeft. Kies liefst iets in de buitenlucht: kun je meteen frisse lucht opsnuiven en vitamine D opdoen. Geen fervent sporten? Die (corona)wandelingen zijn meer dan voldoende.
6. Sta even stil
Het enige voordeel aan de lockdown? Hij dwingt ons om even stil te staan. Ga voor jezelf na wat je energie geeft en wat je net moe maakt. Waar word je echt gelukkig van en is het tijd om dingen te herzien? Gun jezelf rust, luister naar je buikgevoel en durf keuzes te maken.
7. Luister naar je lijf
Je voelt je schuldig en lui omdat je even niet productief bent of omdat de creatiefste ideeën niet meteen naar boven borrelen? Geef jezelf gewoon wat tijd, alles komt terug goed. Op dit moment luister je beter naar je lichaam. Nood aan rust? Neem die dan gewoon zonder schuldgevoel.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
8. Doe aan zelfzorg
Rondhuppelende kinderen, je job die je nu thuis uitvoert, de rommel in huis waarmee je continu geconfronteerd wordt... Een mens zou voor minder beginnen te flippen. Maar onthoud vooral dat je pas voor iemand anders kunt zorgen als je eerst voor jezelf zorgt. Ja, dat kan gerust een halve dag Netflix op de sofa zijn. Maar dat betekent vooral ook dat je moet doen wat goed is voor jouw lichaam: lange wandelingen maken, de rust bewust opzoeken of jezelf de tijd gunnen om aan die gezonde maaltijd te werken.
9. Vermijd het nieuws
Die cijferupdates over het coronavirus geven je meer angst en gepieker dan info die belangrijk is. Wil je graag het nieuws volgen, pik dan vaste momenten. Maar staar je niet ieder uur van de dag blind op al die (vaak negatieve) prikkels die je in de nieuwsberichten tegenkomt.
10. Volg een digitaal dieet
Beter nog, volg een dieet. Neen, zeker geen dieet om kilo’s te verliezen, wel een digitaal dieet. Gun jezelf slechts enkele momenten per dag om doelloos op het internet rond te surfen. Beantwoord niet meteen elke e-mail die je krijgt, maar kies twee vaste momenten per dag om je mails te verwerken en neem je smartphone niet mee tijdens die gezellige wandeling. Leef in het moment en koester het nu, die berichtjes lees je later wel.
11. Zoek sociaal contact
Zelfs in deze moeilijke tijden kun je wel nog contact zoeken met de mensen die je graag zijt. Ja, je bent je wandelschoenen misschien beu, maar die gezellige babbel met je vriendinnen doet wonderen.
12. Begin met plannen!
De situatie lijkt uitzichtloos, we zitten al zo lang binnen en de knaldrang is groot. We willen reizen, vrienden zien, feesten en drinken. Ja, je moet waarschijnlijk nog even geduld hebben. Maar dat wil niet zeggen dat je niet kunt beginnen plannen. Neem die agenda erbij en droom alvast van je volgende feestje, plan alvast je reis, zoek de mooiste bestemmingen uit en kijk alvast uit naar betere tijden!
13. Ga naar buiten
Het nieuwe seizoen maakt je misschien moe, dat wil niet zeggen dat je er niet van kunt genieten. Zoek zoveel mogelijk de buitenlucht en de zonneschijn op. Maak vaak korte wandelingen om even van de zon te genieten, trek eropuit met de fiets of ga lekker buiten zitten werken. De buitenlucht geeft je tonnen energie.
Meer tips voor je mentaal welzijn:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier