10 tips van een therapeut: zo overleef je overspel

Overspel blijft een taboe, vaak onmogelijk om als koppel overheen te geraken. En toch, volgens sommige deskundigen is er hoop. Eenmaal de bom ontploft is, kan de wederopbouw beginnen. Relatietherapeut G. Walravens geeft 10 tips om deze beproeving als koppel te overleven.

1. Samen vechten tegen het probleem, niet tegen elkaar

In de eerste sessie bij een relatietherapeut zie je meestal het “dader/slachtoffer” scenario. “Hij heeft mij gekwetst.” “Hoe kan je mij dit aandoen?” Dit is logisch, de pijn zit nog diep, het vertrouwen is verdwenen. Maar onder al die onzekerheden en ruzies zitten 2 mensen die elkaar graag zien.

2. Alles op zijn tijd

We leven in een wereld waarin alles snel moet gaan. Maar het redden van een relatie werkt niet zo. Na enkele maanden hoort de therapeut nog steeds: “Ik heb al honderd keer gezegd dat het mij spijt, maar ze blijft boos.”. Het is een proces dat zijn ups en downs kent en dat ongeveer 2 jaar lang kan duren.

3. De gekwetste geeft het tempo aan

De gekwetste persoon gaat door een verschrikkelijke emotionele rollercoaster. Hij of zij is het die de eerste zorg, aandacht en ruimte moet krijgen. De persoon wiens wereld en gevoel van zelfwaarde zijn verbrijzeld, die heeft tijd nodig om te herstellen. Alleen die persoon kan het tempo aangeven.

4. Kijk vooruit en achteruit

De gekwetste heeft pijn “Hoe is dit kunnen gebeuren?”. Terwijl de andere een gevoel van schaamte en schuld heeft. “Ik heb een fout gemaakt, we moeten vooruitgang boeken.” Koppels die ontrouw overwinnen zijn degenen die bereid zijn om samen te kijken in beide richtingen: naar de pijn in het verleden, maar ook naar de toekomst.

5. Alles vertellen, of niet?

De gekwetste partner wil vaak heel het verhaal weten: Wanneer was het? Hoe vaak was het? De andere partner moet eerlijk zijn, zelfs als de waarheid pijnlijk is. Liegen in deze situatie zal het gevoel van verraad enkel versterken. Maar moet echt alles gezegd worden? Er moet een evenwicht zijn tussen de nodige informatie om de situatie te kunnen inschatten. Het mag niet obsessief worden, dit kan de wederopbouw van de relatie in de weg staan.

6. Een vorm van straffen

In vele gevallen gaat de gekwetste de andere ‘straffen’. Dit kan variëren van: “Van nu af aan, wil ik elke ochtend een koffie in bed.” tot “Ik ga iedereen vertellen wat je mij hebt aangedaan.”. Psychologen hebben gemerkt dat deze vorm van straffen een bepaald mechanisme in gang zet dat soms wel kan helpen.

7. Blijven praten, opnieuw en opnieuw

De eerste maanden wordt er veel gepraat, soms wel tot ’s nachts. Het gaat niet om een marathon van meningsuitingen, maar er moet gecommuniceerd worden. Niet alleen over het ontrouw en de schade maar ook “Wie zijn wij – en wat willen wij van deze relatie?”.

8. Zorg dragen voor je litteken

Je zal het litteken altijd blijven zien. Koppels die herstellen van ontrouw, zijn degene die hun schade en pijn kunnen herkennen. Bijvoorbeeld, als er een liedje op de radio speelt dat gerelateerd is aan ontrouw, kan dit je verdriet terug aanwakkeren. De partner die ontrouw geweest is moet kunnen zeggen: “Ik begrijp je pijn.”. De gekwetste moet erkend worden voor zijn pijn, zelfs jaren later nog.

9. Seks niet te lang verbannen

Ik ondervond dat net na de ontrouw, er een periode is waarbij er seks is met hoge intensiteit, gevolgd door een fase van afwijzing en afstand.  Die deur mag je niet sluiten. Als je zin hebt om intiem te zijn, doe het dan. Seks en intimiteit zijn onderdeel van een relatie. Als het mogelijk is, moet je proberen om dit terug een plaats te geven in je leven.

10. Loslaten in plaats van vergeven

Er wordt vaak over vergeven gesproken. Het is moeilijk om te vergeven, onmogelijk te vergeten, maar de pijn mindert. Getuigenissen tonen aan dat het meer loslaten is dan vergeven. Het verdriet is er nog steeds, maar het heeft een plaats gekregen in het leven van die persoon, de pijn is geen constante meer.

 

Meer over relaties:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content