Daarom heb je zelden antibiotica nodig als je een blaasontsteking hebt (en wat wel helpt)
Heb jij ook wel eens last van een blaasontsteking? Je bent zeker niet alleen, zo’n 20 tot 40% van de vrouwen heeft er regelmatig last van. 1 op 5 heeft het zelfs 2 à 3 keer per jaar. In sommige gevallen krijg je antibiotica, vaak is dat gelukkig helemaal niet nodig.
Een eenvoudige blaasontsteking wordt beschouwd als een goedaardige aandoening die spontaan geneest na 3 dagen in ongeveer 1 op de 2 gevallen. Toch kan het erg vervelend zijn. Wij vroegen een arts wat je nu best doet.
1. Hoe herken je een blaasontsteking?
Er zijn enkele typische kenmerken. Zo hebben velen last van een branderig gevoel bij het plassen en moeite om naar het toilet te gaan. Bovendien heb je het gevoel dat je constant moet plassen en erg dringend moet, terwijl je telkens slechts heel kleine hoeveelheden kunt plassen. Die urine kan er troebel uitzien en een andere geur hebben. Daarnaast kun je buikpijn hebben of pijn ter hoogte van de blaas en vaginale klachten hebben, irritaties of jeuk. In sommige gevallen is er zelfs sprake van bloed in de urine.
2. Wanneer contacteer je best een dokter?
Vaak gaan de klachten vanzelf weg door voldoende water te drinken. Maar in bepaalde gevallen neem je best contact op met je arts. Heb je koorts of rugklachten, dan bezoek je best je dokter. Ook kinderen, zwangere vrouwen of diabetici gaan best naar de dokter. In veel gevallen is er geen antibiotica nodig, en dat is goed, want antibiotica dreigen hun effect te verliezen als we ze te veel nemen. Gelukkig zijn er middeltjes zonder antibiotica. Zo biedt Uri-cran Forte een effectieve behandeling voor 9 van de 10 gevallen. (Let op: treedt er na 48 uur geen verbetering op, contacteer dan je arts.)
3. Hoe behandel je een blaasontsteking best?
Antibiotica is vaak niet nodig! In de eerste plaats is het erg belangrijk voldoende water te drinken. Daarnaast neem je Uri-cran Forte, een natuurlijk middel dat de symptomen vermindert. Je neemt het best zodra de eerste symptomen van ongemak optreden.
4. Hoe urinair comfort behouden?
Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Voorzie je een periode waarin je net iets minder aandacht kan hebben voor de uriniaire hygiëne (bijvoorbeeld een lange autoreis waarbij je niet voldoende frequent naar het toilet kan gaan en minder zal drinken, of een zwemstage waarin je langere tijd je vochtige zwempak zal aanhebben,…), dan is het zeker aan te raden een natuurlijk voedingssupplement te gebruiken. Uri-Cran Comfort is een supplement op basis van cranberry, je lost het op in een glas water na je ontbijt of kiest voor de tabletvorm. Wil je een langdurig effect, gebruik het dan zeker enkele maanden, zo kun je jezelf intieme bescherming geven.
Daarnaast is het belangrijk om voldoende te drinken, synthetisch ondergoed te vermijden en te gaan plassen na een vrijpartij. Alle preventieve tips van Uri-cran lees je op de website.