Advertorial

Getest: met dit keukentoestel bak je in amper 12 minuten gezonde frietjes

Feeling & Philips 

Onze lieve elektronicavriend Philips doet er echt alles aan om ons leven eenvoudiger én gezonder te maken. Toen hun nieuwste Airfryer werd geboren, gingen we dan ook als de kippen op babybezoek. En wat een karakter heeft-ie seg! Hij bakt, roostert, grilt én frituurt al wat je maar wil en dat met 80 % minder vet. Wij liepen met open mond en volle maag weer naar buiten.

Hoe werkt het juist?

Door de Rapid Air-technologie wordt alles wat je in de Airfryer zwiert gelijktijdig verwarmd langs alle kanten. Dankzij de snel circulerende hete lucht komt alles er weer heerlijk krokant uit, zonder droog te proeven binnenin. Bovendien wordt het toestel niet warm aan de buitenkant, waardoor ook kindjes kunnen meehelpen met het bakken van frietjes of zoete cupcakes. Extra pluspuntje: je hebt geen olie of vet nodig om je gerechten te bereiden waardoor de smaak héél puur blijft. We vliegen erin... patat!

3 x Airfryer recepten

Frituren: (zoete) aardappelfrietjes

Toen we hoorden dat frietjes uit een Airfryer tot 80 % minder vet bevatten (in vergelijking met een normale Philips-friteuse) sloegen we aan het snijden. We kozen voor zoete aardappelfrietjes – extra gezond – maar dezelfde werkwijze geldt voor gewone patatjes.

Verwarm de Airfryer voor op 160 °C. Schuur de buitenkant van je zoete aardappel goed proper, snij er frietjes van (zonder schillen) en leg ze een half uur in koud water. Hierdoor haal je het zetmeel uit de aardappel, zodat de frietjes minder snel verbranden. Sprankel een beetje olijfolie over je frietjes en kruid met paprikapoeder, peper en zout. Als je een andere smaak wil, kan je ook gaan voor truffel- of knoflookolie. Verhoog de graden naar 180 en bak de frietjes zo’n 12 minuten goudbruin. Omdraaien is niet nodig!

Grillen: mediterrane pizza met bloemkoolbodem

Verwarm de Airfryer voor op 200 °C. Doe 550 gram bloemkoolroosjes (voor 2 personen) in een keukenmachine en maal tot de stukjes op rijstkorrels lijken. Verhit de bloemkoolrijst ongeveer 4 minuten tot hij zacht is. Knijp het vocht eruit met een theedoek en doe de rijst in een mengkom. Voeg oregano, knoflookzout, Parmezaanse kaas, 1 ei en zout en peper toe en meng goed.

Maak van het mengsel een bodem en leg hem in de Airfryer. Bak 12 à 15 minuten tot hij goudbruin is. Haal hem eruit, verdeel wat tomatenpasta over de bodem (ik gebruikte Pesto Rosso) en strooi de mozzarella erover. Maak spiraaltjes van je courgette en leg ze erop met stukjes paprika, tomaat en geitenkaas. Bak de pizza 5 tot 7 minuten in de Airfryer tot de groenten gaar zijn en de kaas gesmolten is. Strooi de blaadjes basilicum erover en smul!

Bakken: bosbessen crumble

Verwarm de airfryer voor op 200 °C. Plet 100 gram frambozen, bramen en zwarte besjes en meng ze in een kom met wat citroensap en 25 g suiker. Giet het mengsel in de taartvorm.

Mix in een kom 100 gram bloem met een snufje zout, 50 gram suiker en 50 gram koude boter. Voeg 1 eetlepel koud water toe en wrijf het met je vingertoppen tot een kruimelig beslag. Verdeel de deegkruimels gelijkmatig over het fruit en druk aan. Zet de schaal in het mandje en schuif in de Airfryer. Stel de tijd in op 20 minuten en bak de crumble goudbruin. Serveer met roomijs, slagroom of vanillesaus. Yum!

 

Recensies van onze foodjournalist: