Advertorial

5 redenen om met vriendinnen naar het Museum Plantin-Moretus te gaan


Feeling & Stad Antwerpen

De volgende keer dat je met jouw vriendinnen door de Koekenstad kuiert, moet je eens halt houden bij het Museum Plantin-Moretus op de Vrijdagmarkt. Ontdek er de geschiedenis van de invloedrijke uitgeversfamilies en kijk hoe het leven er op de 16de-eeuwse drukkerij aan toeging. Alleen al voor het prachtige gebouw zou je het willen bewonderen, en als we je ook nog eens vertellen dat dit het enige museum ter wereld is dat op de UNESCO Werelderfgoed lijst staat, kan je toch niet anders dan gaan?

1. Ontmoet Christoffel Plantijn en zijn leading ladies

Christoffel Plantijns familiebedrijf kon alleen maar driehonderd jaar standhouden dankzij enkele sterke, geëmancipeerde vrouwen (of wat dacht je?). Zijn tweede dochter Martina Plantijn (1550 – 1616) nam vanaf haar zeventiende de kantwinkel van haar ouders over. Hierdoor kon vader Christoffel Plantijn risico’s nemen en zijn uitgeverij laten uitgroeien tot een wereldspeler. Toen Balthasar II Moretus stierf, nam zijn vrouw Anna Goos (1627 – 1691) dan weer de leiding van het bedrijf over en zette ze moeiteloos de boekhouding voort. In de living bekijk je alle portretten van de familie, ook die van deze ‘leading ladies’.

http://www.museumplantinmoretus.be/nl/content/leading-ladies

2. Zit er een uitgever in jou?

Als je door het stadspaleis wandelt, kan je de familieportretten van Peter Paul Rubens bewonderen. In de salons vind je zeldzaam Mechels en Spaans leer terug, het fijnste chinees porselein en prachtige 16de-eeuwse wandtapijten. In de oude boekenwinkel vind je de balie en kasten terug die nog volledig zijn ingericht voor de boekenverkoop. Ook de geldweegschaaltjes voor de controle van zilveren en gouden munten staan er nog. Verderop, in het atelier, staan de twee oudste drukpersen ter wereld inclusief de 20.000 loden letters waarmee ze werkten.

http://www.museumplantinmoretus.be/nl/content/welkom-het-huis

3. Een groene plek, midden in de stad

Vergeet zeker geen wandelingetje door de binnenplaats en de tuin. In de tijd van Plantijn waren ze al een toeristische attractie. Ontdek er op één van de speciale Rembert Dodoens dagen enkele populaire planten uit de 16de en 17de eeuw. Deze wereldberoemde plantkundige liet zijn bestseller ‘Cruijdeboeck’ bij Plantijn drukken.

http://www.museumplantinmoretus.be/nl/pagina/500-jaar-dodoens

4. Haal uw hart op in de museumshop

Woord en beeld wordt nog steeds wereldwijd verspreid via de museumshop waar je hebbedingen vindt die op de eigen collectie zijn geïnspireerd. Denk: het fijnste drukwerk van het drukkerscollectief Kastaar, sweaters, T-shirts… dit alles met de grootste zorg geproduceerd, in de geest van Plantijn.

http://www.museumplantinmoretus.be/nl/pagina/museumshop-0

5. Creativiteit en lekkernijen op de Vrijdagmarkt

Plantijn wou een bedrijf pal in het hart van Antwerpen en dat is hem gelukt. De Vrijdagmarkt is nog altijd hét creatieve centrum van de stad. Op vrijdag vindt er de eeuwenoude veiling van inboedels plaats en de café’s en restaurantjes zorgen voor een leuk sfeertje. Onderbreek je bezoek aan het museum gerust om er een pauze te nemen, met je polsbandje kan je immers gratis het museumbezoek verderzetten!

http://www.museumplantinmoretus.be/nl/pagina/uit-antwerpen

PRAKTISCH

Museum Plantin-Moretus – Vrijdagmarkt 22, 2000 Antwerpen (+32 (0)3 221 14 50).
Open di-zo: 10 – 17 uur. Prijzen € 8 (standaardtarief), € 6 (groepen vanaf 12 personen, 65+, jongeren (12>26 jaar), personen met een handicap), Gratis (-12 jaar, Antwerp CityCard, A-kaart). Tip: elke laatste woensdag van de maand is de toegang tot het museum gratis.

Waag hier je kans en win 4 tickets voor het Plantin-Moretus Museum.