Week van de Belgische Mode: dit vinden wij de allermooiste Belgische najaarscollecties
Van 11 tot 17 oktober is het Week van de Belgische Mode. Wij Belgen hebben heel wat merken waar we trots op mogen zijn, waaronder jong geweld als Meryll Rogge en Rae Antwerp, maar ook gevestigde waarden als Façon Jacmin en Christian Wijnants. Deze najaarscollecties staan alvast op de wishlist van onze moderedactie.
1. Façon Jacmin
De Belgische ontwerpster Alexandra Jacmin en haar ondernemende tweelingzus Ségolène Jacmin richtten in 2016 hun label Façon Jacmin op. De focus van hun modemerk? Denim diversifiëren en ‘sofisticeren’ om op die manier elke vrouw in contact te brengen met haar eigen innerlijke kracht en sensualiteit.
Voor hun zomercollectie werkten de zussen samen met het Antwerpse tie dye-label Sea Me Happy en dat zag je ook in hun ontwerpen: naast veel donkere denim kwam daar namelijk ook veel tie dye in voor. Wat hun herfst-wintercollectie betreft, keren de Façon Jacmin-klassiekers terug: moderne, mannelijke vormen, donkere denim met hier een daar een blouse in verfijnd parelmoer of andere zachte en neutrale tint om het af te maken. Wij zijn alvast fan!
2. Âme Antwerp
Ontwerpsters Alizée Van Strydonck en Ysaline Grangé geven met hun no-nonsense looks een nieuwe betekenis aan luxe. Ze ontwerpen enkel items die zijzelf elke dag opnieuw willen dragen, of ze nu aan het werk zijn of genieten van het weekend. Âme Antwerp staat dan ook voor vrouwelijke snits die comfortabel aanvoelen en waarin je je mooi voelt, zonder compromis. Alle items zijn gemaakt uit zachte en pure stoffen als wol, kasjmier, katoen en viscose.
De herfst-wintercollectie van Âme Antwerp bestaat onder andere uit veel comfort wear in aangename, warme stoffen zoals sweaterstof en kwaliteitsvolle alpacawol. Elke collectie geven twee à drie seizoenskleuren het neutrale kleurenpalet een extra dimensie, dit najaar zijn dat zacht grijs, smaragdgroen en een afgeschenen zwart.
3. Rae Antwerp
Al jarenlang volgt Andrea Giunta, de ontwerpster achter RAE, het reilen en zeilen in de modewereld vanop de eerste rij: als rechterhand staat ze mee achter Enes, de lijn van haar verloofde Hugo Denizi, en achter de ENES showroom waar ook de ontwerpen van haar eigen label in de rekken hangen. In 2018 werd RAE voor het eerst officieel gelanceerd: een merk dat garant staat voor luxueuze stoffen en een vrouwelijke, maar stoere mode met een betaalbaar prijskaartje.
Voor haar ‘Supernova’-collectie zette Giunta vooral in op knitwear, geklede broeken, eenvoudige, maar gesofisticeerde jurken in ethische en pure vormen en op een paar comfortabele loungewear stuks. De eclectische prints voor haar collectie ontwierp ze stuk voor stuk zelf en wat de kleuren betreft koos ze voor een vrij divers palet met onder meer Ponti Berry check, Fuchsia en Ginger Mousse.
4. Meryll Rogge
Een ontwerpster die ook dit seizoen weer in de kijker staat, is Meryll Rogge. De mode die ze brengt, is er eentje van de bovenste plank: eigentijds, edgy, ambivalent, rebels, maar toch héél erg vrouwelijk en high-end.
Voor haar herfst-wintercollectie van 21/22 ging Meryll naar goede gewoonte aan de slag met volume, laagjes en contrast wat stofkeuze, materialen en vormen betreft. Bijzondere boxy knits in vintage model combineert ze met verfijnde slip dresses in satijn of zijde, een gesofisticeerd bovenstuk in doorkijk-organza met een XL sweatpants. Van lopende trendstuks – zoals een oversized boyfriend hemd met blauwe strepen of een oversized blazer – maakt Meryll schijnbaar moeiteloos haar eigen versie. Dit of door te gaan voor bijzondere combinaties, of de vorm van het trendstuk naar haar eigen hand te zetten. Ook straffe kleuren – zoals lange leren kokerrokken in fel oranje – of bijzondere retro geïnspireerde signature pieces – zoals een lange leren mantel met een boa aan de hals – schuwt ze niet.
5. SÉ-EM
SÉ-EM (voorheen Emsé Studio) is een Belgisch merk, volledig gebaseerd op circulaire economie en zero-waste. Oprichtster Charlotte Mounzer deed na haar master bij La Cambre ervaring op bij grote luxelabels als Elie Saab, Balenciaga en Nina Ricci, maar ook bij kleinere creatieve Belgische studio’s als KRJST of COUDEYRE.
Toen Mounzer in Parijs werkte, merkte ze op dat er door productiefouten en overschotjes een grote verspilling was van kwaliteitsvolle stoffen. Ze besloot er een eigen label mee op te richten en deze mooie stoffen een tweede leven te geven. Haar collecties ontwerpt ze in België en worden vakkundig gemaakt in Libanon, het land van haar vader.
SÉ-EM staat voor C.M., de initialen van Charlotte Mounzer én van haar overleden moeder. Charlotte kreeg van haar niet enkel het vakmanschap en kunst van het naaien mee, maar ook haar bewustzijn rond afval en milieuvervuiling.
6. Girls of Dust
De collectie van het -alweer- in Antwerp gebaseerde modelabel Girls of Dust inspireert zich vooral op vintage workwear, militaire plunjes en iconische mannenmode, maar dan op een prachtige en iets zachtere manier vertaald naar vrouwelijke vormen. Door die insteek te combineren met een sober en vrij Hoog Noordelijk kleurenpalet – denk: donkerblauw, crèmekleur, gebroken wit, beige en kakigroen – krijgt de lijn een tijdloos, maar tegelijkertijd heel on trend karakter mee.
In de herfst-wintercollectie van Girls of Dust zitten onder andere een paar fijne XL-hemden en baggy broeken met veel zakken, oversized en vrij mannelijke ribbeltruien met rits en sobere leren poches om rond je hals te hangen. Scandinavisch getinte outerwear en een paar on trend bohemien invloeden maken het af.
7. Toos Franken
Toos Franken begon haar carrière als modeontwerpster aan de wereldvermaarde Koninklijke modeacademie in Antwerpen. Al van in het begin zet Toos zich in voor een transparanter, ethischer en inclusiever modesysteem. Zelf kiest ze er daarom voor om al haar collecties – van het eerste ontwerp tot het uiteindelijke product – in eigen land te laten gebeuren. In haar herfst-wintercollectie voor 2021/22 veel klassieke stuks, maar dan heel eigentijds en uniek geïnterpreteerd.
8. Howlin’
Howlin’ – het label van broers Jan en Patrick Olyslager – wordt geroemd om zijn kwalitatieve truien en accessoires in hoogwaardige shetlandwool. Het label dat letterlijk ‘stinkt’ betekent in een Schots dialect, gaat voor z’n collecties prat op het vakmanschap van artisanale ateliers in Schotland en Ierland.
Trouw aan dit DNA houden de broers het deze winter achteloos, tongue-in-cheek en bovenal gezellig warm. Howlin’ breit voor elk wat wils: colour-blocked, klassieke strepen, zigzagpatroon of monochroom. Verwacht je naast tijdloze kleuren ook aan een pittige mix van okergeel, koningsblauw en bordeaux, maar ook aan pastelkleuren als lila, roze en crème. Mutsen, sjaals, handschoenen en sokken, made in Belgium, vervolledigen de collectie wintertruien en cardigans.
9. Christian Wijnants
Een najaarscollectie waar we ook bijzonder van onder de indruk zijn, is die van Christian Wijnants. Dankzij de vele op en top oversized en architecturale ontwerpen, lijkt less deze winter helemaal niet more te zijn, integendeel. Door het qua kleurenpalet wel vrij donker en sober te houden, oogt de overload aan volume toch niet te intens of zwaar. Heavy knits en boxy mantels worden trouwens perfect afgewisseld met veel lichtere bloemenjurken en blouses in XL-model.
10. her.
Het Belgische merk Giovane veranderde begin dit jaar van naam naar her. en daar hoorde ook een complete, geslaagde rebranding bij. Her. is onderdeel van de FFDI groep waartoe ook Julia June, Furore en Amania Mo behoren. Hun wintercollectie bestaat uit warme stoffen en vrouwelijke silhouetten.
De collecties van her. vertellen telkens het verhaal van vijf vriendinnen. Vorige zomer leerden we ze kennen tijdens een urban safari; deze winter trekken ze samen op roadtrip langs ruige kustlijnen en wild water. Hier halen ze herinneringen op en genieten ze van het samenzijn: driftige vergezichten, intense vriendschapsbanden. In de mooiste silhouetten, uiteraard.
11. Furore
Het Belgische Furore zweert als slow-fashion label bij uitgepuurde, integere kleding in luxueuze uitvoeringen, waarvoor het zich laat inspireren door Belgische kunstenaars. Bij Furore Edition 5 zijn mode en kunst opnieuw innig met elkaar verbonden. Zo vond ontwerpster Elke Baert haar inspiratie in het oeuvre van Belgische kunstschilder Roger Raveel, met als resultaat een kleurrijke, uitgesproken Limited Edition serie die fungeert als startpunt van de hoofdcollectie.
Als inspiratie voor haar Raveel-collectie richtte Baert zich vooral op het werk ‘Tuintje met karretje om de hemel te vervoeren’ uit 1971 van de kunstschilder. De ontwerpster vertaalde dit idiosyncratische werk naar een geabstraheerd ruitpatroon met subtiele referenties naar Raveels centrale witte vlak en karretje. Het resultaat is een uitgepuurd lijnenspel in hemelsblauw en mandarijn dat de dingen tot hun visuele essentie herleidt, iets dat het creatieve proces van zowel Roger Raveel als Elke Baert typeert.
12. Hampton Bays
Veel kleur een tikje retro: dat is de herfst-winter ’21 collectie van Hampton Bays. Van chunky knits in een pastelkleur, tot vrolijke details (denk: zilveren laarsjes met een geel kousje dat komt piepen én een lavendelkleurige chino om het af te maken) tot een sixties polo met spikkels en een reverskraag tot zachte breisels en XL palazzo’s met retro-ruitje. Weinig van Hampton Bays dat we dit seizoen niet graag in onze kast zouden zien hangen eigenlijk.
Shop jouw Belgisch item
Fluffy mouwloze top in witte bouclé
Zijden blouse in parelmoer
Plissé rok in metallic goud
Flea deck trui in merino oranje
Gebloemde losse jurk
Oversized blazer in zwart
Eenvoudige los vallende palazzo
Getailleerde jurk met ballonmouwen
Oversized worker-retail overall
Gespikkelde debardeur met muzieknoten
Retro palazzo in pastelkleurige ruit
Meer Belgische mode
- 39 modemerken waarvan je niet wist dat ze Belgisch zijn
- Week van de Belgische mode: deze accessoires willen wij asap in onze kast
- Jong talent: 15 x Belgische labels en ontwerpers die je nu wil leren kennen
Openingsbeeld: Meryll Rogge / Girls of Dust / Christian Wijnants.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier