Jong en Belgisch: deze 16 juwelenlabels wil je dringend op je radar
Dat we in ons land heel wat modetalent in de aanbieding hebben, is een publiek bewaard geheim. Dat er ook heel wat artistiek begaafde juweelontwerpers rondlopen, blijft vaak nog iets meer onder de radar. Deze jonge Belgische juwelenlabels zetten wij in de aanloop naar het feestseizoen graag extra in de kijker.
1. Mass Lee
De ontwerpers achter Mass Lee, Josefine Mass en Dabin Lee, leerden elkaar kennen tijdens hun studie aan de Koninklijke academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Hun oorspronkelijke vriendschap mondde al snel uit in een gezamenlijk label. De inspiratie voor hun ontwerpen halen beide kunstenaars zowel uit het dagelijks leven als uit andere artistieke disciplines als beeldende kunst, film, muziek en theater. Bovendien zorgt de Finse achtergrond van Mass voor een diepe appreciatie van een Scandinavisch getint minimalisme en een modernistische invloed. De Koreaanse roots van Lee voegen dan weer een vleugje traditie en een voorliefde voor nauwgezet vakmanschap toe. Een persoonlijke favoriet in ons lijstje van Belgische juwelenlabels.
2. Laurence Delvallez
De ontwerpen van Laurence Delvallez zouden we omschrijven als statementstuks met attitude. De ontwerpster creëert naar eigen zeggen dan ook vanuit een ‘new maximalism‘-filosofie: voor juwelen en accessoires geldt volgens haar niet less is more, maar more is more. In haar ontwerpen gaat Delvallez dan ook voluit voor warme kleuren, rijke texturen, voor natuurlijke materialen en elegante vormen. Het doel van haar juwelencollecties: de elegantie van de vrouwelijke identiteit ondersteunen.
3. D’Heygere
De juwelen van Stephanie D’heygere zouden elk afzonderlijk evengoed als ‘objets d’art’ kunnen doorgaan. De bijzondere ontwerpen houden dan ook het midden tussen een postmoderne ready made en een edgy, ietwat rebels juweel dat je effectief als halsketting, ring of oor-juweel kan dragen. Waren de eerdere ontwerpen van D’heygere eerder fragiel, dromerig en poëtisch, zouden we de huidige collectie eerder als ‘brat’ en pop-art 2.0 omschrijven. Zonder twijfel een van de meest beloftevolle jonge Belgische juwelenlabels uit ons lijstje.
4. Studio Collect
Studio Collect is het elegante, maar moderne juwelenlabel van vier Antwerpse vrouwen die elkaar ook alweer leerden kennen tijdens hun opleiding aan de Koninklijke academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Hun samenwerking ontstond vanuit een gedeelde visie op juweelontwerp: alle vier willen ze juwelen creëren die tegelijkertijd tijdloos en functioneel, maar meteen ook speels zijn met een subtiele twist. De ontwerpen van Studio Collect hebben vaak strakke lijnen, geometrische vormen en een minimalistische uitstraling. Door het gebruik van kleur en door hun sculpturale vorm kunnen ze toch dienen als elegante eyecatcher binnen een sober en modern silhouet.
5. Nayestones
Nayestones-ontwerpster Natalie Schayes legde een hele creatieve weg af alvorens haar ultieme expressievorm te ontdekken. Voor haar designs – stuk voor stuk gesmeed met 18-karaats goud en diamanten, bewandelt ze al eens graag ‘ongeziene paden’ binnen de branche. De juwelen die Schayes ons wil voorleggen, stralen een intieme, haast spirituele luxe uit. Het juweel als een soort van ultieme vorm van zelfliefde als het ware.
6. Elliot & Ostrich
Jennifer Elliot, de Antwerpse gemmologe met Zuid-Afrikaanse roots en Belgisch-Britse nationaliteit, wil met haar juwelen sterke, onafhankelijke en authentieke vrouwen aanzetten om hun dromen na te jagen. Ze wil vrouwen inspireren om belangrijke momenten in het leven te vieren met een tijdloos juweel, zodat ze hun eigen levensverhaal kunnen vertellen aan de hand van hun ‘stack’. Elliot & Ostrich werkt volgens het ‘slow fashion’-principe. De basis van de creaties bestaat telkens uit 18-karaat goud en is beschikbaar in drie kleuren goud: geel, wit en rosé.
7. Lore Van Keer
De Antwerpse Lore Van Keer staat bekend om haar minimalistische en sobere stijl. Voor haar ontwerpen laat de Antwerpse zich vaak inspireren door architectuur en geometrische vormen. Ze speelt met lijnen, symmetrie en abstracte vormen en gebruikt vooral hoogwaardige materialen en edelmetalen als goud, zilver en diamant, die ze vaak een gepolijste of matte afwerking geeft, waardoor een heel pure, maar luxueuze look ontstaat. De strakke lijnen en hoekige elementen in haar werk geven haar collecties een heel moderne, bijna futuristische uitstraling. Een van de meest gevraagde jonge Belgische juwelenlabels van het moment.
8. Fragille
Het high end juwelenlabel van de Antwerpse Gille Peeters vult een hiaat in de Belgische juwelenkunstensector die nog door geen enkel ander label werd ingevuld. De ontwerpen van Fragille zijn speels, cutting-edge en tikje avant-garde, maar maken tegelijkertijd wel gebruik van klassieke luxe materialen. Op die manier doorbreekt de Antwerpse het clichébeeld van luxe-accessoires en geeft die een heel fris, jong en speels imago mee. Een van onze jonge Belgische juwelenlabels om zeker in de gaten te houden.
9. Nue Jewelry
De focus van Nue ligt op kwaliteit, duurzaamheid en veelzijdigheid. Elk juweel van hen draag je als een vorm van zelfexpressie – dag in dag uit, aangezien ze als het ware versmelten met je huid. Nue gelooft in luxe, zonder compromissen. Elk stuk wordt op een ethische en duurzame manier gecreëerd waarbij materialen van de hoogste kwaliteit worden gebruikt. Het duurt bijvoorbeeld zo’n miljoen jaren om een natuurlijke diamant te creëren. Diamanten ontginnen is een destructief en kostelijk proces én beschadigt de omgeving en ons ecosysteem. Zo’n 2,5 ton aarde wordt uitgegraven en er is ongeveer 480 liter water nodig om 1 karaat ruwe diamant te ontginnen. Daarom gebruikt Nue diamanten die gemaakt werden in een lab.
10. Guillory
Amper een paar jaar had het Antwerpse juwelenlabel Guillory nodig om opgepikt te worden door internationale magazines als Vogue Italië en door beroemdheden als Celine Bernaerts en Nathalie Fanj. Ontwerpster Anastasia Komleva maakt dan ook de meest bijzondere creaties die pure vrouwelijke kracht uitstralen. Dit vertaalt zich in een duidelijke signatuur en statement-juwelen. Alle stuks worden door Anastasia met de hand gemaakt, met aandacht voor detail en design. De zeldzame materialen als Swarovski kristallen, handgeschilderde tassels in zijde en echte pluimen, waarmee ze werkt, verzamelt ze van over de hele wereld. Inspiratie voor haar collecties haalt ze uit haar geboorteland Rusland en uit de vele reizen die ze met haar man maakt.
11. Elisa Lee
Elisa Lee is ontstaan uit liefde voor het ambacht. Haar oorspronkelijke inspiratie vond ontwerpster Elisabeth Leenknegt, derde generatie glaskunstenaar, in het glaswerk van de klassieke Romeinen. Door de jaren heen groeide Elisa Lee uit tot een high end juwelenlabel maar hun missie is nooit veranderd: ongeëvenaard vakmanschap, zorg voor de planeet en elkaar. De juwelen van Elisa Lee zijn puur en lichtjes klassiek, maar wel altijd met een heel bijzondere, eigengereide en moderne knipoog. Perfect voor wie in het huwelijksbootje wil stappen trouwen.
12. Manon Barelli
Het Belgische juwelenmerk Manon Barelli brengt vrouwelijke elegantie en speelsheid samen. Een voorliefde voor unieke edelstenen en zoetwaterparels geeft elk juweel een typische art deco-touch mee. Manon groeide op in België, maar haar roots liggen aan de Zuid-Franse riviera, een streek waar ze nog vaak naar terugkeert en die niet zelden een welkome inspiratiebron voor haar ontwerpen vormt. Manon maakt elk juweel met de hand. Omdat ze daarbij gebruik maakt van one-of-a-kind edelstenen en parels, is elk stuk dat door het label gemaakt wordt, uniek.
13. Juna Fae
Juna Fae is een relatief nieuw ethisch en boho-geïnspireerd juwelenmerk opgericht door drie Antwerpse zussen, Stefanie, Nathalie en Lisa Koulouris. Verwacht je aan een collectie elegante ringen van gerecycleerd achttien karaat goud en lab-grown diamanten. Van ontwerp tot marketing: alles ligt in handen van de drie zussen die samen meer dan vijfentwintig jaar ervaring hebben in de luxe mode- en cosmeticasector. Alles wordt gecreëerd met liefde voor de planeet, voor haar grondstoffen en haar bevolking, zodat het krijgen van een mooi juweel écht liefdevol kan zijn.
14. Woche
Clarisse Bruynbroeck creëert met Woche juwelen die als een second skin aanvoelen. Van delicate, organische armbanden die lijken op die eeuwige haarrekker die rond de pols van menig vrouw spant tot abstracte bloemenbroches en kettingen en ringen met originele patina. Bruynbroeck maakt elk juweel zelf, in haar atelier in Berchem en de meeste van haar creaties kunnen gegraveerd worden. Een perfect geschenk voor een speciale gelegenheid dus.
15. JG Studio
JG Studio staat gelijk aan onconventionele juwelen die zich aanpassen aan de drager. Deze avant-garde stukken belichten het menselijke lichaam op de meest originele manieren. En bij JG Studio beperken ze zich niet tot ringen en oorbellen. De Zwitserse Joanne Guiraud is gebaseerd in Brussel en maakt lichaamsjuwelen die een werkelijke beleving zijn. Met aanpasbare, gedurfde stukken wilt de ontwerpster de diversiteit en individualiteit van haar klanten vieren.
16. Anouck Van Puyvelde
De Belgische Anouck Van Puyvelde gaat met haar onconventionele jewelendesigns op zoek naar het imperfecte. “Mijn ontwerpen zijn geïnspireerd op vergankelijkheid en de schoonheid van slijtage”, schrijft de ontwerpster. Haar inspiratie vindt ze in het mondaine: van een gebarste tegel tot een geroest stukje metaal. De ringen, oorbellen en kettingen van Van Puyvelde worden gegoten en spelen met leegtes. De mineralen en parels die ze incorporeert in haar ontwerpen geven een zeker luchtigheid aan haar werk.
Meer kunst en mode van bij ons:
Teaser image: Juna Fae.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier