Tiany Kiriloff over haar nieuwe label: “Mode is een soort zichtbare eerste laag van je persoonlijkheid”

Van vj bij JIMtv tot bezieler van haar eigen modeplatform: de kleurrijke energie van content creator en Feeling-gezicht Tiany Kiriloff bracht haar al op duizend-en-één plekken. Een indrukwekkend curriculum waaraan ze recent alweer een nieuw project kon toevoegen: een eigen modelabel met de naam ‘Coco Y Maria’. “Voor onze eerste lijn grijpen we terug naar onze jeugd en naar onze liefde voor de Balearen.”

Wie mode zegt, zegt Tiany Kiriloff en andersom. De Belgische met Chileens-Russische roots is dan ook letterlijk groot geworden tussen de kledingrekken en collecties. “Tot mijn dertiende heb ik in Venezuela gewoond, waar mijn mama een boetiek uitbaatte. Telkens daar nieuwe drops binnenkwamen, dook ik daar meteen diep in. Ik vond het geweldig om nieuwe stukken te ontdekken, en te bekijken wat je daar allemaal mee kon doen” (lacht). Een stevige coup de foudre voor mode die nooit meer overging. Naast een bloeiend Instagram-account waar ze ons de ins & outs van de modewereld toont, leverde het haar ook al een knap parcours binnen de sector op: van stylist, mode-columnist en eigenaar van een eigen modeplatform tot gezicht en mode-expert voor dit blad en nu dus ook stichtende geest achter haar eigen modelabel ‘Coco y Maria’.

Voor Kiriloff is mode dan ook veel meer dan gewoon ‘een leuke outfit aandoen’, maar een eerste en direct hanteerbare manier om zichzelf in de wereld te zetten: “Bekijk mode als een soort eerste laag van je persoonlijkheid: een verlengstuk om te tonen wie je bent en iets dat veel meer respect verdient dan de ietwat betuttelende manier waarop er vandaag soms nog naar gekeken wordt. “Buiten de sector om hoor ik nog heel vaak mensen die mode afdoen als iets oppervlakkig, een soort hobby waar alleen ‘modemeisjes’ zich mee bezighouden. Maar net als design of film is mode een kunstvorm: een discipline die de belichaming én expressie is van culturele roots en die weerspiegelt wat er in een bepaalde tijdsperiode leeft binnen een maatschappij. In België beschikken we over een heel sterke fashion scene, en daar mogen we met z’n allen best wat vaker trots op zijn.”

Over dat Belgische modelandschap gesproken: zijn er ontwerpers of labels waar je een bijzonder hart voor hebt?

“Voor welke niet (lacht). Er zijn natuurlijk de grote kleppers, als een Dries Van Noten of Maison Margiela, maar persoonlijk houd ik ook heel erg van jonge nieuwe brands, omdat die meestal toch weer iets nieuw en fris aan het landschap toevoegen. In Antwerpen ben ik bijvoorbeeld weg van Sea Me Happy en van Rosie Antwerp, het label van de zusjes Martens, en van RAE Antwerp, een relatief nieuw label dat ethiek en duurzaamheid hoog in het vaandel draagt en daarom enkel werkt met reststoffen en stockoverschotten.

tiany kiriloff richt nieuw modelabel Coco y Maria op

Een jonge naam die ik momenteel zelf goed in de gaten houd, is Julie Kegels: haar nieuwe Spring/Summer-collectie vind ik ronduit fantastisch. Net als die van AVDW, het flamboyante label van de Antwerpse Annick VDW, dat kleurrijke prints met een etnische geïnspireerde esthetiek en stoere streetstyle combineert. Voor tieners vind ik Indee een leuk merk: mijn dochters hebben er heel wat van in de kast hangen. (lacht) Wat accessoires betreft staan Odare, gespecialiseerd in ballerina’s, en handtassenlabel Zarina Rouge hoog op mijn lijst van favorieten.

Aan dat uitgebreide landschap voeg je nu zelf een eigen label toe: Coco Y Maria. Een naam waarmee je verwijst naar die andere befaamde Coco, Chanel?

“Zowel ikzelf, als Aline en Sofie, de twee andere dames achter het label, hebben iets met de Balearen. En dus zochten we naar een naam die een beetje zuiders klonk. De samenvoeging van het iconische ‘Coco’, een naam die inderdaad instant een stukje illustere modegeschiedenis tot leven wekt, en ‘Maria’ klonk ons onmiddellijk als muziek in de oren. ‘Maria’ is trouwens een knipoog naar mijn lichte obsessie Mariabeeldjes (lacht), ik heb intussen een hele collectie.”

In de eerste collectie van Coco y Maria veel nostalgische basics, veel kleur en een lange polojurk. Waar haalde die lijn de mosterd?

“Onze opzet was: kleding ontwerpen voor een ‘girl on the run, that wants to look fine’: drukbezette vrouwen die heel wat op hun bord hebben en daardoor ’s ochtends niet altijd over veel tijd beschikken om na te denken over wat ze precies gaan aantrekken, maar die er natuurlijk wel graag goed uitzien. Voor die vrouwen is er Coco y Maria: een label vol karaktervolle en sprekende stuks die perfect op zichzelf kunnen staan, maar die ook comfortabel om dragen zijn en makkelijk te combineren tot een totaaloutfit.

Voor het verhaal achter ons label, lieten we ons inspireren door onze jeugd en door onze liefde voor de Balearen. Daardoor oogt onze eerste drop niet alleen kleurrijk, maar ook nostalgisch. Met elk stuk willen we een klein verhaaltje creëren waarin de persoon die het draagt zich kan hullen: ontwerpen waarin je wil leven, maar die je op een makkelijke manier ook heel persoonlijk kunt maken. Wat voor ons ook belangrijk was: de pasvorm van de stukken perfectioneren, zodat die wel dienst kunnen doen als ’tijdloze’ basic, maar vormelijk toch ook net dat tikje meer hebben.

Heb je zelf een favoriet stuk uit de eerste ‘Coco y Maria’-collectie?

“De Coco polo draag ik supergraag, omdat die door de kleurtjes nu al zorgt voor een beetje sunshine in huis. Maar ook de Camilla pants, de wit met bordeaux gestreepte broek, is een favoriet: die zit echt supergoed en heeft dankzij haar print meteen iets vrolijks. Het blauwe hemdje is intussen één van mijn go-to’s als het snel moet gaan: you can never have enough blue shirts. Aan het model van dat shirt is trouwens hard gewerkt: het is een beetje boxy en cropped, zodat je het niet per se altijd in je broek hoeft te dragen, al kan dat natuurlijk wel.”

Een stijlvol, maar praktisch silhouet: wat houdt dat voor jou in? En hoe stel je dat samen?

Eén tip: vergeet je accessoires niet. Daarmee kun je een vrij ‘basic’ outfit in één-twee-drie toch heel bijzonder maken. Bovendien zorgen accessoires ervoor dat je met één en dezelfde outfit toch heel veel verschillende kanten uit kunt, waardoor je je in je garderobe zelf kunt richten op de essentie: een collectie van kwaliteitsvolle basisstukken die lang meegaan.

Basisstukken die wat mij betreft in elke kast zouden mogen hangen, zijn een degelijke jeans, één perfecte blazer – diegene waar je telkens weer naar teruggrijpt ook al heb je nog vijf andere in je kast hangen, een ‘little black dress‘ – al hoeft die zeker niet altijd ‘little’ te zijn, afhankelijk van je eigen stijl en karakter, kan dat ook perfect en lange of middellange jurk zijn. Voor mij ook onmisbaar: een eenvoudig, maar goed wit T-shirt én een blauw hemd, liefst in een ietwat oversized model.

Een accessoire waar ik persoonlijk niet zonder zou kunnen, is een ceintuur omdat die je outfit in een handomdraai een stuk meer luxe kan doen uitstralen of een compleet andere look meegeeft. Als er één item is, waar ik wel wat geld aan durf uitgeven is het dit. Een investering die zichzelf dubbel en dik terugbetaalt.

Trends die je we dit seizoen zeker in jouw kast mogen verwachten?

“Ik vind het een sterk voorjaar qua trends: er zijn er heel wat die ik stante pede naar mijn kast zou willen halen. Zo houd ik bijvoorbeeld wel van de zachte, maar opmerkelijke kleurencombinaties die je in veel lente/zomercollecties ziet opduiken: babyblauw en roze, zijn favoriet, maar evengoed ga ik voor butter yellow. See through en kant blijven voor mij ook twee aantrekkelijke trends: een toffe manier om te spelen met heel basic stukken. Tot slot kan een dierenprint mij ook zeker over de streep trekken.”

Nog meer modetips voor onze lezers?

“Het klinkt misschien cliché, maar draag gewoon waar je je goed in voelt. Probeer je zeker niet aan bepaalde ‘regels’ te houden die kleurenconsulenten of andere ‘experten’ voorschrijven, want dat is niet waar mode over gaat. If it feels good, wear it. Een tweede tip waar ik zelf heel erg aan vast houd, is: probeer te investeren in lokale mode en in kwaliteit. Ik weet dat dat budgettair gezien niet altijd even makkelijk is, of voor iedereen haalbaar, maar het hoeven ook niet altijd de nieuwste stukken uit collecties van grote designers te zijn. Er zijn duizend-en-één manieren om Belgische mode te shoppen.

Zo hebben we bijvoorbeeld ook een sterk aanbod van gecureerde vintage shops in ons land, denk maar aan Isabelle Bajart in Brussel of Rosier 41 in Antwerpen. Shops die in internationale pakhuizen en bij gespecialiseerde vintage dealers op zoek gaan naar de beste stuks om zo tot een zorgvuldig uitgekiend en kwalitatief hoogstaand aanbod vintage designer-kleding te komen. Voor mensen die het niet zo gewoon zijn om vintage te shoppen, is dat misschien de makkelijkste manier om het kaf van het koren te scheiden.

Ben je wel een beetje thuis in vintage, dan kun je natuurlijk ook makkelijk zelf gaan snuisteren in de rekken van een tweedehandsshop als Melting Pot of Think Twice. Ook een heel bruikbare tool om unieke vondsten te scoren, zijn platformen als Vinted of Sellpy. Vooral aan te raden, omdat ze zo gebruiksvriendelijk zijn: vanuit je luie zetel scroll je je zo een weg door het aanbod, zoek je op merken waar je een bijzonder hart voor hebt of voeg je lievelingsitems toe aan je lijst met favorieten. Heel handig voor wie nog wat bedenktijd nodig heeft. Een laatste tip: think out of the box. Als het om mode gaat, is the sky vrij letterlijk the limit.

Bekijk de volledige collectie op cocoymaria.com.

Meer mode:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content