SOS: zo vermijd je een miskoop
We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. In de winkel lijkt die wikkelrok je op het lijf geschreven, maar al snel verhuist het item onaangeroerd naar de achterkant van je garderobe met het prijskaartje er nog aan. Maar ook online kunnen we een fout stuk kopen in een opwelling. Hoe je dergelijke mis- of impulsaankopen vermijdt? Wij hebben 9 tips om jou, je kleerkast en je portemonnee een handje te helpen.
9 x gouden tips om een miskoop te vermijden
1. Inventariseer je kleerkast
Stap 1: kijk voordat je gaat shoppen nog snel even in je kleerkast. Zo heb je meteen een overzicht van wat je nog mist, welke items je in overvloed hebt of welke trends je enthousiast koopt om ze vervolgens nooit meer te dragen. Met die kennis in het achterhoofd zal je een meer beredeneerde keuze maken als je straks de paskamer uitloopt met tientallen goede stuks.
2. Capsule-garderobes zijn hot
Een absolute hulp voor wie last heeft van impulsaankopen, is de capsule-kleerkast. Capsule-wat, denk je nu? Het principe is heel simpel: je legt jezelf een limiet op wat betreft het aantal items dat je in je zomer- of winter-garderobe mag hebben. Caspule-kenners beperken zich vaak tot een tiental stuks. Let er daarom op dat je de items oneindig kan blijven matchen. Ga je winkelen, denk dan goed na wat voor combinatie je kan maken met de kledingstukken die je al in je capsule-garderobe hangen hebt. Tip: modelabel Rhúne heeft heel wat dankbare stuks voor zo’n kleerkast. Het merk heeft oog voor tijdloze kledij met een hedendaags karakter. Ideale combo’s dus.
3. Doe onderzoek naar materialen
Een wijs man zei ooit: kennis is macht. Weet uit wat voor soort materialen je kledingstuk samengesteld is. Zo kies je tegenwoordig liefst voor duurzame materialen zodat je aankoop ecologisch verantwoord is. Ook kies je best voor stoffen die ademen. Kasjmier kan bijvoorbeeld evengoed gedragen worden in de zomer omdat de kwaliteit erg luchtig is. Een handige tip is om in de stof te knijpen. Blijft het niet in een plooi staan en voelt het nog steeds koud aan als je het loslaat, dan ademt het kledingstuk voldoende.
4. Vertrouw je eigen instinct
Weet welk kleurenpalet je staat en in welke vormen jij je het beste voelt. Wat betreft vormen, houd je best vast aan je eigen oordeel. Hoe mooi de verkoopster of je beste vriendin je ook vinden in dat ene kleedje, blijf bij je eigen gevoel want jij bent degene die het straks moet dragen. Wij steunen de body positivity-beweging vollédig, en ja bodycon dresses kunnen volgens ons voor iedereen. Maar als jij je nu eenmaal niet fijn voelt in een crop-top, laat je die trend maar best gewoon lekker aan je voorbij gaan. Genoeg andere keuzes.
Bij kleurkeuzes is vooral de tint van je bovenstuk belangrijk. De kleur die je het dichtst bij je gezicht draagt (zoals een topje of jurkje) kan invloed hebben op je uitstraling. Iedere huid is anders dus houd best ook niet al te veel rekening met de standaardregels over kleurtypes. Bekijk de items liever echt even naast je gezicht om te zien of een bepaalde tint je opfleurt dan wel fletser maakt.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
5. Meten is weten
Pas je kledingstuk in de winkel. Geen zin om in de wachtrij te staan of online pakketjes besteld? Pas je kledingstuk dan meteen bij thuiskomst. Het heeft echt geen zin om een Isabel Marant in je kast te hebben hangen in een maatje te klein. Je portemonnee zal je dankbaar zijn.
6. De 30 x dragen-regel
Is het prijskaartje aan de hoge kant? Vraag je dan af hoe vaak je het item zal dragen. Kan je het stuk eindeloos combineren, is het van goede kwaliteit en is het design tijdloos? Sold! Voor exacte aantallen richten wij ons op de 30 x dragen-regel. Als we het item 30 x denken te kunnen dragen, moet je zeker geen spijt hebben van een dure aankoop. Investeren in meer van dat, lijkt ons.
7. De 2 weken-regel
Nog zo’n regel is die van de 2 weken. Zal je een stuk geen 30 keer kunnen dragen, maar ben je er gewoon vanaf de eerste seconde smoorverliefd op? Dan pas je deze best even toe. Wacht twee weken af voordat je tot aankoop overgaat. Heb je in die twee weken vaak gedacht aan je clothing-crush? Verwen jezelf er dan mee, want dit is officieel niet langer een impulsaankoop! Mode is passie en als dat ene hemdje je heeft doen dromen, staan wij de aankoop volmondig toe.
8. Ga niet shoppen om te shoppen
Als je gericht op zoek bent naar een kledingstuk, valt de zoektocht ernaar vaak een beetje tegen. Ga je shoppen in de hoop een minirokje te scoren voor het zomerseizoen, geraak je al snel gefrustreerd als je er niet meteen eentje naar smaak vindt. Uit wanhoop gebeurt het dan dat we “het minst lelijke” toch maar kopen om alvast iets te hebben. Geen goed plan, want aan die aankoop hangen meteen een lading negatieve gevoelens en teleurstelling vast. De winnaar der miskopen, als je het ons vraagt. Wacht beter even af tot er tijdens het scrollen of in een magazine een stuk opduikt dat wél volledig jouw ding is.
9. Als het te laat is...
Heb je dat ene hemdje tòch te lang onaangeroerd in je kast laten liggen en is de retour-termijn verstreken? Verkoop het item dan tweedehands verder. Op sites als Vinted of Facebook Marketplace kan jij je ontpoppen tot een waar commerçant en je miskoop dankzij een paar klikken een tweede leven geven. Wil je een designer item van de hand doen? Neem dan een kijkje op platforms zoals The Next Closet en Vestiaire Collective. Daar kan je het artikel beter naar waarde prijzen en worden de items zelfs geverifieerd door experten.
Lees ook
- Trend: deze 5 jurken wil je nu in je kleerkast
- Mode? Een makkie! Het Feeling-modeteam vertaalt de trends naar jouw kleerkast
- Ellen Kegels: “Mijn nieuwste bikini’s met reststoffen waren al op één avond uitverkocht!”
Openingsbeeld: Getty Images.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier