Sieraden van gerecycleerd goud? Onderneemster Priyanka Choksi maakt het waar

Priyanka Choksi (35) is de oprichter van N-UE Fine Jewelry, dat prachtige juwelen maakt op basis van gerecycleerd goud en lab grown diamanten. Haar bedrijf staat helemaal in het teken van het motto: ‘Gebruik wat we hebben.’

Niet de secretaresse

Priyanka: “Ik heb Architectuurgeschiedenis en Politieke Wetenschappen gestudeerd: ik wist dus helemaal niet veel van juwelen. Toen ik in 2010 vanuit New York naar Antwerpen verhuisde, was dat voor mijn man, die voor een diamantbedrijf werkt. Ik hou van zakendoen, ik ben echt een start-uptype, dus toen hij zijn eigen bedrijf in rough diamond trading wilde starten, was ik meteen aan boord. Ik zou de financiële en operationele kant bestieren. Het was mijn eerste introductie in de industrie en: ik haatte het. Niet per se de job op zich, maar er waren drie dingen die me énorm stoorden. Eén: de diamantindustrie is patriarchaal pur sang. Iedereen die met mijn man zakendeed, dacht dat ik de secretaresse was en koffie kwam brengen. Twee: het mijnen van de ruwe diamant is enorm problematisch. Ik zag foto’s van die immense trucks in mijningsgebieden in Afrika en dacht: waarom is dit oké? En drie: de handel is één grijze zone. De afkomst van een diamant is totaal niet traceerbaar, daarvoor gebeuren er te veel ontransparante handelingen. Hier móést toch een oplossing voor te vinden zijn?”

De labodiamant

“Ik ben een tech-geek: stel me een gadget voor en ik koop het. Dus volgde ik al een tijdje het proces van lab grown diamanten; een soort van 3D-printing waarbij van een miniem schijfje ruwe diamant een volwaardige diamant wordt gemaakt. In 2017 was ik op een conferentie, gehost door De Beers. 200 mannen en 5 vrouwen in de zaal – vreselijk. En dat voor een product dat eigenlijk voor vrouwen is bedoeld.  Jo Malone kwam er spreken, over haar parfumbusiness en haar parcours. Ze zei: ‘If you want change, be the change’. Toen ging er een licht bij me aan: ik kocht daar en dan een domeinnaam – shine.diamonds (lacht) – en ik begon ringen te schetsen.”

Van vrouwen, voor vrouwen

“In 2019 was ik klaar om mijn idee op de wereld los te laten. Ik had nog nooit een ring getekend, maar dankzij mijn architectuurstudie kon ik wel een ontwerp maken. Ik mix traditie en innovatie, en alles moet gemaakt zijn door vrouwen. Het lijken kleine dingen, maar ze zijn cruciaal voor mij. Ik lanceerde mijn eerste 32 ontwerpen en besloot niet enkel met lab grown diamant te werken, maar ook met gerecycleerd goud. Er is al zoveel goud in omloop, zelfs in de technologie. In die iPhone die je elk jaar vervangt, zit goud, wist je dat? Using what we have, dat vind ik zo belangrijk. Bovendien: in België zit Umicore, het grootste recycleerbedrijf van metalen in de wereld – het was dus eigenlijk een no-brainer.”

Naakt en subtiel

“De naam N-UE staat voor naakt, voor ‘deel van je lichaam’: mijn juwelen zijn minimalistisch, lichtgewicht, subtiel – je mag ze niet voelen zitten. De respons op mijn eerste collectie was enorm, dus intussen ben ik uitgebreid, met meer designs en een verlovingscollectie. Maar de drie pijlers – vrouwen, duurzaamheid, design – zijn gebleven. Ik heb intussen een verkooppunt in Parijs en we gaan binnenkort ook naar Nederland. Ik was de eerste die de stap durfde te zetten: een collectie bouwen rond diamanten die vroeger ‘nep’ genoemd werden. Maar vrouwen nemen geen genoegen meer met problematische juwelen. Ik kijk positief naar de toekomst.”

Meer info via n-ue.com

Lees ook:

Tekst: Els Keymeulen en Kristin Stoffels. Beeld: Birgit Sterckx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content