Overgevoelige huid? Kijk verder dan je voeding en verzorgingsritueel
Heb je last van een overgevoelige huid? Kijk verder dan je verzorging en probeer ook eens rekening te houden met de stoffen die je draagt. Niet enkel mensen met eczeem maar ook wie een gevoelige, droge of onzuivere huid heeft, laat zich het best informeren over de meest geschikte materialen. Wat je zoal moet weten:
1. Tofstoffen
Een huid die vaak last heeft van irritaties houdt van frisse lucht. Kies dus voor stoffen die je huid laten ademen. Natuurlijke stoffen als dierlijk en plantaardig textiel scoren doorgaans beter dan synthetische materialen. Let ook op voor kleurstoffen en kwaliteitsverbeteraars want deze kunnen voor contactallergieën zorgen.
Laten we beginnen met een misverstand de wereld uithelpen: satijn en zijde zijn niét dezelfde materialen. Satijn is geen materiaal maar een manier van weven; zo kan satijn geweven zijn van katoen, zijde en andere stoffen. Door de fijne weeftextuur is het resultaat glad en glanzend waardoor het vaak wordt verward met zijde.
Zijde is een dierlijk textiel, gemaakt door zijderupsen.Het grote voordeel is dat zijde altijd biologisch is: er kunnen geen pesticiden gebruikt worden omdat dit de rupsen zou doden. Zijde ademt, droogt snel en kan de huid zelfs hydrateren vanwege haar aminozuren (die ook na het wassen blijven!). Daardoor zijn mondmaskers uit zijde ook een prima keuze. Aangezien zijde vaak duur is, tippen wij cupro als betaalbaarder alternatief.
Linnen is een plantaardige stof gemaakt uit vezels van de vlasplant. Ook linnen is ademend en sneldrogend. Bovendien wordt kledij uit linnen meestal losjes ontworpen, waardoor het niet strak op de huid zit. Linnen is bovendien duurzaam want één van de sterkste plantaardige stoffen die er is. Hierdoor gaat kledij uit linnen extra lang mee.
Ook katoen is plantaardig want wordt gemaakt van de katoenplant. Katoen biedt veel comfort en neemt vocht, zoals transpiratie, snel op. Het droogt ook vlot waardoor er geen vocht tussen de stof en de huid blijft zitten (vaak de oorzaak van huidirritaties). Jammer genoeg wordt er bij het maken van katoen vaak veel water verspild, kies daarom bij voorkeur voor biologisch en gerecycleerd katoen of ga voor ecologischere alternatieven als lyocell.
Hennep is populair (ook in beauty!) en dat is niet zo verwonderlijk. Het materiaal is duurzaam en plantaardig en bovendien gaat kledij gemaakt uit hennep drie keer zo lang mee als katoen. Daarnaast is het goed bestand tegen vlekken, warm in de winter en koel in de zomer én het houdt meer UV-straling tegen dan andere stoffen.
2. Flopstoffen
Synthetische stoffen (ook wel: stoffen die door de mens worden gemaakt) doe het doorgaans slechter. Ze zijn vaak niet zo absorberend en worden meestal meer behandeld met chemicaliën. Doorgaans zijn synthetische kledingstukken ook geverfd met kleurstoffen of kreukvrij gemaakt met formaldehyde. Daardoor zijn ze niet enkel schadelijker voor onze huid maar ook voor het milieu.
Eén van de meest voorkomende synthetische stoffen want goedkoop en er is veel keuze qua kleuren. Jammer genoeg kan je het vergelijken met plastic en is de kwaliteit veel minder goed waardoor je vaker nieuwe kledingstukken moet kopen. Slechte voor je portemonnee, huid én milieu.
Veel kledij bestaat nog steeds uit polyester en vaak wordt het materiaal gemengd met een andere stof als katoen. Toch kan je het beter altijd vermijden; iedereen heeft weleens een polyester jurkje gedragen op een hete zomerdag en dat is flink zweten!
Nylon is sterker dan polyester en er zit veel stretch in maar bevat een grote dosis chemicaliën. Deze chemische stoffen kunnen via je huid binnendringen en wie er gevoelig aan is, kan er allergisch op reageren. In de buurt van hoge temperaturen kan nylon bovendien smelten en ernstige brandwonden veroorzaken.
Wol is een twijfelgeval, want een natuurlijke, dierlijke stof maar vaak irriterend voor de gevoelige en droge huid. Wil je toch wollen kleding dragen, kies dan voor merinowol van het merinoschaap. Deze wol prikt niet en is daarnaast vochtabsorberend en antibacterieel. Omdat het materiaal thermoregulerend is, past het trouwens uitstekend in een zomergarderobe.
3. Let op je pyjama en kussensloop
We brengen tot wel 10 uur per dag in onze pyjama door, let er dus op dat ook deze aangepast is aan jouw huid. Kies voor natuurlijke stoffen, zonder naden en etiketten die kunnen irriteren. Heeft je lievelingspyjama dat wél, draag ‘m dan binnenstebuiten (daar zit vàst een trend in). Ook voor je kussenslopen en beddengoed kies je best een ademende stof (zijde is voor huid en haar een goeie keuze!).
4. Wasinstructies
Nieuwe kledij was je beter eerst zodat alle behandelingsproducten (denk verf en formaldehyde) weggespoeld zijn. Doe dat met wasproducten die vrij zijn van geur- en kleurstoffen, en zonder wasverzachter – ook hierin zit soms formaldehyde. Tip: een droogtrommel maakt je kleren doorgaans zachter en minder jeukerig.
Naast nieuwe kleding kan ook vintage kleding huidirritaties veroorzaken. Ze zijn vaak niet voldoende gereinigd of er zit er al jàren opgestapeld stof en ander vuil in. Reinig en was dus altijd goed voordat je jouw vondsten draagt.
5. Zorg voor een goed gehydrateerde huid
Een goed begin is het halve werk en daarom zorg je best voor een goed gehydrateerde huid. Deze tips om huidirritatie door je mondmasker te voorkomen kan je nét zo goed toepassen op je lichaam. Probeer maar eens!
Zijden blouse
Zijden short
Zijden jurk
Pantalon uit cupro
Linnen rok
Linnen jurkje
Linnen hemd
Linnen ruitjesblouse
Ruffleblouse uit katoen
Loose fit pantalon uit katoen
Top uit organisch katoen
Wijde gestreepte broek uit lyocell
Playsuit uit katoen
Jurk uit lyocell
Crisp hemd uit katoen
Truitje uit merinowol
Meer tips voor de gevoelige huid
- Operatie schone huid: de beste reinigers voor een gevoelige huid
- Lief voor je lijf: zo help je jouw gevoelige huid de winter door
- Goedgekeurd door dermatologen: foundation voor een gevoelige huid
Openingsbeeld: Rails SS21.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier