Duurzamer shoppen: met deze 15 x tips ben je goed op weg
Vele handen maken licht werk, dat geldt ook voor het gezonder maken van Moeder Aarde. Aangezien de modesector een sleutelrol speelt in de opwarming van onze planeet, is het hoog tijd dat we een gezamelijke inspanning doen om ons kooopgedrag aan te passen. Met de hulp van deze tips kan je duurzamer shoppen.
Een wereld zonder shoppen lijkt ondenkbaar. En toch zou de mode-industrie een van ‘s werelds meest vervuilende sectoren zijn. Zowel de productie van de kleding tot het verkoop in plastiek zakjes en de recyclage van de verschillende materialen zijn een doorn in het oog van klimaatactivisten (en de gewone mens die zijn steentje wilt bijdragen). Om nog te zwijgen over de werkomstandigheden van onder andere werkers in naaiateliers en de bezorgers van de pakketjes. Of we dan moeten stoppen met shoppen?Of is er een manier om duurzamer te shoppen?
Shoprelatie
Alec Leach, voormalig redacteur bij magazine Highsnobiety en auteur van het boek The world is on fire but we’re still buying shoes vindt van niet – of nuanceert in elk geval. In plaats van een shopstop in te voeren, moeten we een betere relatie met mode krijgen, zegt hij. Zo moeten we onder meer anders gaan kijken naar het shopgebeuren in het geheel.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Volgens Leach wordt winkelen vaak gebruikt als een afleiding van andere aspecten in ons leven. Een vlucht van je professionele of persoonlijke leven, een manier om je snel beter te voelen… “Terwijl shoppen iets kan zijn dat een meerwaarde kan brengen in je leven. Maar alleen als je het bewust doet.” Shoppen mag dus niet langer volgens automatische piloot gebeuren of als oplapmiddel, we moeten meer bewuste shoppers worden.
Om bewuster – en dus duurzamer – te winkelen kan je je aan enkele regels of richtlijnen houden. Maar de weg naar een duurzamer consumptiepatroon is voor iedereen anders en cold turkey leidt vaak tot meer shoppen achteraf. Probeer dus je blik op shoppen beetje bij beetje aan te passen, met de hulp van deze tips natuurlijk.
Duurzamer shoppen: 15 x tips
1. Investeer in je eigen stijl
Vuistregel nummer één: simpelweg investeren in jouw persoonlijke stijl kan al een groot verschil maken. Dat betekent niet dat je geen trends meer mag volgen. Maar door jouw eigen stijl telkens in het achterhoofd te houden bij het shoppen, kan je bewuster omgaan met trends. Welke modegril past bij jouw persoonlijke aesthetic? (Hoe) kan je de trendgevoelige items incorporeren in jouw stijl? En dus: welke trendstukken gaan goed samen met de stijlstukken die jij al in je garderobe hebt hangen? Op die manier ga je minder roekeloos trends overnemen die volgend seizoen alweer not done zijn.
2. Hou vast aan jouw waarden
Vooraleer je aan je volgende shopping spree begint, pak pen en papier (of doe het digitaal) en schrijf op aan welke waarden jij het meeste belang hecht. Enkele voorbeelden zijn diervriendelijk, natuurlijke materialen, gerecycleerde materialen, veganistisch, bedrijven gerund door vrouwen of POC (persons of color), lokale designers en/of lokale productie. Kies uit welke waarden jij het hoogst in het vaandel draag en hou dat lijstje in je hoofd wanneer je gaat shoppen.
3. Educate yourself
Toegegeven, om deze richtlijn te volgen zal je wat meer moeite moeten doen. Educate yourself door je onder te dompelen in de modesector. Op welke manieren wordt kleding geproduceerd? Waar en door wie worden de kleren gemaakt? Welke materialen zijn beter en slechter voor het klimaat? Van waar zijn de items afkomstig? Welke weg moeten ze afleggen vooraleer ze jouw kleerkast bereiken? Welke keurmerken bestaan er (bvb. Oeko tex) en draagt jouw nieuw kledingstuk een bepaald ‘duurzaam label’? Heb je de antwoorden op die vragen, dan zal je consumptiegedrag automatisch al veel berekender zijn.
4. ‘30wear’-regel 2.0
Ettelijke jaren geleden werd de ‘30wear’-regel geïntroduceerd om het koopgedracht van fervente shoppers terug te schroeven. Bij elke aankoop moest je nadenken of je het item minstens 30 keer zou dragen. Past de kleur en het silhouet van jouw potentiële nieuwe aankoop bij de rest van jouw kleerkast? Is het stuk van goede kwaliteit? Intussen is de ‘30wear’-regel al een tikje achterhaald: een item zou je meer dan 30 keer moeten kunnen dragen. Vandaag streven we naar het vinden van een stuk dat je leven lang zal meegaan, hoewel alles tussen 30 keer en levenslang ook al een hele prestatie is.
5. Denk niet in seizoenen
Woon je in een streek waar je enkel tijdens de zomermaanden een luchtige jurk aan kan trekken? Zorg er dan voor dat jouw zomergarderobe niet uitpuilt en shop voor items die je in alle de seizoenen kan gebruiken. Heel wat broeken, rokken en jurken kunnen prima dienst doen in zowel zomer als winter mits wat laagjes (panty’s, T-shirts met lange mouwen, hemden of cardigans) meer of minder. Koop kleding die je met de hulp van wat styling tweeks een totaal nieuwe look kan geven.
6. Draag zorg voor je kleding
In het verlengde van de ‘30wear’-regel (die de ‘life long’-regel werd) ligt het feit dat je zorg moet dragen voor je kleding. Ga na op welke temperatuur jouw kleding moet gewassen worden, welk product je best gebruikt en hoe vaak je het item best wast. Leg cederhout in je kast tegen motten en gebruik een kledingzak bij delicate stoffen. Verleng op die manier de levensduur van je kleding zodat je jouw favoriete items wel degelijk levenslang uit de kast kan halen.
7. Leer zelf te herstellen
…of vind een goede kleermaker. Want hoe goed je ook zorg draagt voor je kleding, toch zal er na jaren gebruik eens een mankement aan komen. In plaats van gescheurde of afgeleefde items weg te gooien of te recycleren, kan je soms met enkele simpele reparatiewerken het stuk opnieuw leven inblazen. En onthou: een goede schoenmaker is goud waard.
8. Durf jezelf vragen te stellen
Ben je echt verliefd geworden op een bepaalde blazer? Durf jezelf voor je naar de kassa sluipt enkele vragen te stellen: Hoeveel blazers heb ik al? Hangt er een blazer met hetzelfde silhouet als deze nieuwe vest in mijn kast? Heb ik al veel blazers in deze kleur? En natuurlijk – zoals altijd – zal de blazer bij de rest van mijn kledingstukken passen? Met andere woorden, voor je overgaat tot aankoop, sta even stil bij het stuk dat je nieuw wilt aanschaffen – bewust kopen, weetjewel.
Lees ook: SOS: zo vermijd je een miskoop
9. Draai het om
Over het algemeen volgen wij volgende denkwijze: Voor een speciaal evenement investeren wij graag in een mooie outfit. Terwijl we voor kledingstukken die we dagelijks dragen sneller grijpen naar goedkopere (en meestal ook minder kwalitatieve) stuks. Maar is de tegenovergestelde redenering niet een stuk logischer? Investeer in die jeansbroek die je wekelijks draagt en ga misschien voor een iets goedkoper stuk als je echt iets speciaals wilt (of beter nog: draag iets wat al in je kast hangt of leen een look uit de kast van je zus, mama, vriendin). Die broek ga je namelijk vaker dragen en je zal er meer (en langer) plezier van hebben wanneer deze van goede kwaliteit is.
10. Las een modevasten in & shop in je eigen kast
Eens om de zoveel tijd kan je voor jezelf een fashion fast inlassen, ofte: een periode waarin je geen nieuwe kleren (of schoenen, of juwelen, of tassen) shopt. Leer de kleding die je hebt opnieuw te appreciëren door tijdens dat vasten je hele kast opnieuw te bekijken en evalueren. Wie weet wordt je opnieuw verliefd op een jurk die je lang niet droeg óf was je het bestaan van een paar schoenen vergeten omdat ze achterin de kast stonden. Bij de start van elk nieuw seizoen kan je enkele weken modevasten om eerst te weten te komen wat er al in je garderobe hangt vooraleer een compleet nieuwe aan te schaffen.
Belangrijk evenement in de toekomst? Ga eerst in je eigen kast graven voor een outfit. Of vraag aan die vriendin met geweldige stijl of je eens in haar garderobe mag gaan shoppen.
11. Shop tweedehands
Geen nieuwe informatie hier: tweedehands shoppen is beter voor het klimaat dan nieuw kopen. Al mag het feit dat je tweedehands koopt ook geen excuus worden om meer en onbewuster kleding aan te schaffen. Zie het eerder als de stap die komt nadat je eerst in je eigen garderobe en die van anderen bent gaan zoeken. Ook wanneer je je oog hebt laten vallen op een prachtige mantel van een bepaald modelabel, kan je eerst eens onderzoeken of je die jas niet ergens tweedehands op de kop kan tikken. Je geeft het item een nieuw leven en verlengt er zijn levensduur automatisch mee. En geef toe: is er iets leukers dan tweedehands shoppen en de mooiste vintage vondsten mee naar huis nemen?
12. Shop bij duurzame labels
Toch iets nieuws op het oog? Zorg er dan voor dat je verliefd wordt op een stuk van een duurzaam label (hoewel soms moeilijk, want the heart wants what the heart wants). Duurzame mode betekent al jaren niet meer dat je in een jutte zak moet rondhuppelen. Heel wat modemerken verduurzamen terwijl milieuvriendelijke labels als paddenstoelen uit de grond schieten. Het kan zijn dat je een tikje meer zal moeten betalen bij de duurzame merken, maar die meerprijs is het zeker waard. Bij het uitkiezen van ecologischere labels komt de kennis die je opdeed in stap 3 (educate yourself) trouwens zeker en vast van pas. Ook apps zoals Good On You kunnen hierbij helpen.
13. Brick and mortar
Sinds de coronacrisis is online shoppen exponentieel gegroeid met alle gevolgen van dien: méér shoppen, items terugsturen, meer verpakkingen, winkels die sluiten, grotere fast fashion dumpplaatsen en overwerkte pakjesleveranciers om er maar enkele te noemen. Daarom een warme oproep om in de fysieke winkel te gaan kiezen, passen en eventueel kopen en online shopping tot een minimum te beperken.
Daarnaast mag je de meerwaarde van een lokale boetiek niet onderschatten. De uitbaters hebben vaak een collectie die eigen is aan hun aesthetic en helpen je met alle liefde in jouw zoektocht naar een nieuwe basic of een look voor een speciale gelegenheid.
14. Wat met de fast fashion in jouw kast?
Je hoeft je niet te schamen voor de fast fashion die al in je kast hangt – en je moet de stukken al zeker niet weggooien. Blijf de items dragen en combineer erop los met je duurzame kleding. Wil je er echt van af? Verkoop dan door aan iemand die er wel nog geniet van zal hebben.
15. Duurzaam betekent ook menselijk
De duurzaamheid van een bepaald label of item houdt niet op bij de gevolgen van de productie, verpakking en verkoop van dat item. Ook de omstandigheden waarin jouw potentiële nieuwe kledingstuk gemaakt werd is van groot belang. Werd de kledij geproduceerd met de mensen die ze maken in mind? Werd er rekening gehouden met de werkomstandigheden? Krijgen de makers van de mode een correcte verloning voor hun werk? Enzovoort… Hoe je dit te weten komt? Duurzame labels met een oog voor sociale en maatschappelijke belangen hebben meestal een disclaimer op hun website waarin ze uitleggen hoe de kleding gemaakt werd en wat de werkomstandigheden van hun werkers zijn.
Lees ook
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier