Alles voor elkaar: Jolien Roets & Hakim Chatar over het prille ouderschap
Ze zijn beste vrienden, kankerbuddy’s, familie, verliefd of getrouwd. Maar bovenal: ze zijn alles voor elkaar. Deze maand vind je in het feestnummer van Feeling heel wat fotogenieke BV-duo’s, zoals Jolien Roets en Hakim Chatar.
Jolien: “Het afgelopen jaar stond natuurlijk volledig in het teken van onze baby. Dat was een hele grote aanpassing, vooral ook omdat hij zo plots is gekomen. Idris werd een maand te vroeg geboren en we waren niet echt klaar. We hadden nog geen spulletjes; een vriendin van me was nét die dag een luiertafel komen brengen. We hadden gelukkig wél al een naam. Ik denk dat we ongeveer vier maanden zwanger waren toen we dachten: nu moeten we misschien weleens over een naam praten. We wilden iets Arabisch, maar niet te klassiek. Een naam die goed klonk in alle talen. En ik ben ook een grote fan van Idris Elba, natuurlijk.”
We maken alleen ruzie over hoe de vaatwasser ingeladen moet worden
Hakim: “Onze baby kwam eigenlijk op een perfect moment: we hebben niks gemist tijdens de zwangerschap; alles stond toch on hold. Natuurlijk is nu alles terug tegelijk opgestart – vandaag vraagt het wel wat organisatie. Dat heb ik echt moeten leren: plannen. Het móét wel met een baby, en tot nu toe loopt het vrij goed. We hebben nog maar één keer een discussie gehad omdat er iets niet in de agenda stond.” (lacht)
Jolien: “We werken allebei supergraag (Jolien is radiopresentatrice bij Qmusic, Hakim is dj, red.), zijn heel ambitieus, doen graag wat we doen én we willen dat blijven doen, maar tegelijk willen we er natuurlijk zijn voor onze baby: die combi is soms onmogelijk. We denken vaak: moesten we nu écht op restaurant gaan, met Idris in een draagzak? Maar we willen niet van alles missen nu de baby er is, en we amuseren ons altijd. We zijn de hele tijd moe, dat wel. Gelukkig loopt het thuis heel vlot. Wij maken bijvoorbeeld nooit ruzie over het huishouden. Hakim doet gewoon evenveel als ik: ik kom thuis, en er is een was gedaan. Of er is gekookt. Omgekeerd ook hé, maar ik hoor dat dat best uitzonderlijk is. We hebben maar over één ding ruzie, en dat is over hoe een vaatwasser best gevuld wordt.”
Hakim: “Zij vult die gewoon verkeerd.”
Jolien: “Als je kommetjes in de vaatwas zet, dan begin je toch vooraan?”
Hakim: “Nee. Achteraan. Maar goed: soms kom ik in een soort kuis-drive, en dan wil ik dat alles hier een keer goed opgeruimd wordt. Ik heb dat gewoon van thuis meegekregen – of ik heb een kleine poetsneurose, dat kan ook.”
Jolien: “Ik ben een heel relaxte moeder, denk ik. Ik neem gewoon aan dat de baby huilt, zonder daar meteen een reden achter te zoeken. Hakim zou echt elke dag naar spoed rijden.” (lacht)
Hakim: “Allee ja, elke dag... Eén keer heb ik gezegd dat ik een second opinion wilde. Ik vond het gewoon niet oké, hoe Idris was. Hij bleek toen last te hebben van reflux. Ik denk dan: hij huilt, dan wil hij ons iets laten weten, toch? Ik heb al veel bijgeleerd, én ik heb mijn grens qua geduld al serieus verlegd. Vroeger zou ik sneller opgejaagd raken, vandaag probeer ik te relativeren, dingen te laten gaan. Niet alles is energie waard.”
Jolien: “Onze prioriteiten zijn veranderd. De fomo is weg, familie is weer belangrijker geworden. Mijn ouders bijvoorbeeld, die zijn echt heel hard terug in the picture. Je beseft ook hoe graag zij je zien, hoeveel ze voor jou gedaan hebben toen je zelf klein was.”
Hakim: “Hoe graag ze hun kleinkinderen zien, bedoel je. (lacht) Als ik laat weten dat ik alleen kom, zonder Idris, is de ontgoocheling groot hoor.”
Jolien: “We willen heel graag dat Idris opgroeit als een respectvolle jonge man – iedereen verdient respect, iedereen verdient een kans. Vanuit onze gemengde achtergrond (Hakim heeft Marokkaanse roots, red.) was het meteen duidelijk dat we daar vooral de focus op willen leggen. Ik lig daar wel wakker van, af en toe: of onze zoon geconfronteerd zal worden met racisme, en hoe hij daar dan mee zal omgaan. Ik kén dat niet hé, dat soort vooroordelen, maar Hakim des te meer.”
Hakim: “Je voelt wel dat het aan het shiften is, maar we zijn er nog lang niet. Ik ben vaak anders behandeld omdat ik anders ben – en nu nog steeds, af en toe – en ik weet dat ik mijn zoon daar niet zal kunnen tegen beschermen. Ik wil hem voorbereiden: dat gaat gebeuren, en we gaan je daar zo goed mogelijk tegen wapenen. We willen Idris niet in een fantasiewereld grootbrengen waarin racisme niet bestaat.”
Jolien: “Ik ben superfier op de zender die ik net heb opgericht, Q-Downtown. Ik had dat al een paar keer proberen te pitchen; een inclusieve zender met muziek voor een divers, jong publiek – en nu was er eindelijk ruimte voor. Ik krijg veel vertrouwen en verantwoordelijkheid, en onze ambities zijn torenhoog. Ik wil echt alle soorten mensen casten; dat gat in de markt vullen en radio maken voor divers Vlaanderen. Eigenlijk moet deze zender gewoon een afspiegeling zijn van de samenleving; een samenleving waar culturen samenkomen, waar jongeren zoals een jonge Hakim zichzelf herkennen en een plaats krijgen. Ik wil wel een beetje de wereld verbeteren, ja.”
Hakim: “Geitenwollensokken, ik zeg het u. (lacht) Nee, eigenlijk is ze te goed voor deze wereld, echt waar.”
Jolien: “Ik kan het gewoon niet begrijpen, racisme. Het kan me ook echt kwetsen, harder dan Hakim, want hij heeft intussen wel een soort schild opgebouwd. Ik niet, en het komt soms echt binnen. Ik kan me gewoon niet verplaatsen in iemand die op mijn Instagram post ‘Blijf eens bij uw eigen soort’. Ik heb geen kind gemaakt met een kat, hé. Maar dus ja, onze nieuwe radiozender, ik heb daar grote plannen mee.” (lacht)
Hakim: “Ik heb het acteren terug opgepikt; ik wil daar graag in groeien. Veeleer als hobby dan als hoofdjob, maar ik entertain graag. En verder heb ik wel wat coole projecten lopen, vooral festivals en televisie. We gaan een goed jaar tegemoet, maar een kerstwens? Misschien dat Jolien de vaatwas goed vult voortaan.” (lacht)
Jolien: “Het mag gewoon zo blijven: we doen wat we graag doen, we zien Idris opgroeien, zijn veel bij onze familie. De clichés, hé. Meer moet dat niet zijn.”
Kerstdillema’s voor Jolien & Hakim
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Vind het eindejaarsnummer van Feeling (+ de Feeling Home-special) nu in de winkel!
Lees ook:
- Alles voor elkaar: Aster Nzeyimana & Lize Feryn over liefde, ambities en hun droomhuis
- Alles voor elkaar: Cath Luyten over haar bevalling, de borstvoedingsmaffia en baby Jools
- Binnenkijken: zo dekt Veronique Leysen haar feesttafel
Foto’s: Zeb Daemen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier