Waarom té veel liefde niet goed is voor je kat
We weten het, je kat is de allerschattigste op aarde. En liefst van alles zou je de pluizebol doodknuffelen. Maar té is nooit goed, dat geldt ook voor liefde. Dat weet Anneleen Bru maar al te goed. In haar nieuwe boek ‘I Love Happy Cats’ verklapt ze alles wat je moet weten over je favoriete viervoeter. Aan Feeling verklapt ze drie dagen lang tips. Vandaag leert ze ons waarom te veel liefde voor een kat niet gezond is.
Katten zijn vrije dieren die enorm belang hechten aan controle over hun situatie, en dat geldt ook voor hun lichaam.
In de praktijk zien we vaak katjes die helemaal onderworpen worden aan de knuffelmania van hun gezinsleden en in een staat van (aan)geleerde hulpeloosheid (learned helplessness) zijn overgegaan. Dat wil zeggen dat ze doorheen de tijd geleerd hebben dat ze er niets tegen kunnen doen, dus het gewoon moeten ondergaan.
Het hulpeloze gevoel ontstaat voornamelijk bij katten die voortdurend worden opgetild, vastgehouden als een baby en worden opgezocht wanneer ze rustig liggen te slapen of rusten. Dat de katten niet reageren, betekent niet dat ze het oké vinden, integendeel. De kat ervaart lichamelijk nog steeds stress, maar heeft geen manier meer om zich ertegen te verzetten.
Het is belangrijk om je als eigenaar hiervan bewust te worden. Mensen horen erop gewezen te worden dat dit gedrag voor het welzijn van de kat niet oké is. Je kat forceren om te blijven liggen als een baby creëert een diepe onrust bij je kat, ook al is die onzichtbaar. Die onrust kan doorgroeien naar algemene angst en het vertonen van ongewenst gedrag.
Je kat forceren te liggen als een baby creëert een diepe onrust bij je kat
We bespreken een algemene techniek waarvan ik overtuigd ben dat bij elke kat, happy of angstig, jong of oud, een fijne beleving teweegbrengt, omdat de kat kan kiezen voor een veilig contact met de eigenaar. We zien er in de praktijk ongelooflijke resultaten mee.
Contact maken met je kat
Pas deze techniek toe bij je eigen katten, maar ook bij vreemde katten. Het is niet omdat jullie elkaar goed kennen, dat je katten het niet meer verdienen om op deze respectvolle manier benaderd en begroet te worden. Pas onderstaande techniek 4 weken toe bij katten die zeer angstig zijn. Je ervaart enorme verbetering door het creëren van voorspelbaarheid in de beleving van de kat. Ook bij katjes die happy lijken of zijn, is het absoluut de moeite om je gedrag aan te passen en te zien hoe ze erop reageren. Probeer het!
- Steek je hand uit op een 20-tal cm. Hiermee vraag je de kat voorzichtig om te komen ruiken. Die uitnodiging zal door de meeste katten als zeer fijn ervaren worden, waardoor ze je snel zullen benaderen.
- Je kat ruikt aan je hand en zal 3 mogelijke uitkomsten vertonen. Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn en op de juiste manier te reageren!
Scenario A – De kat ruikt aan je hand en wrijft met haar kinhoek tegen je hand. Ze draait zich 90° en laat haar flank of kont zien. Je mag contact maken met de kat. En dat doe je best door haar kort met je vingers te krabben aan de kin, mondhoeken of achter de oren. Blijf van de rest van haar lichaam af, tenzij je door ervaring 100% zeker bent dat de kat het leuk vindt, als het dier hieraan bijvoorbeeld zeer goed gesocialiseerd werd.
Scenario B – De kat ruikt aan je hand en blijft op een paar cm afstand. Ze geeft geen kopje, maar loopt ook niet weg. Eventueel tongelt ze even. Dat is een eerste signaal dat de kat het niet oké vindt. Je mag haar niet aanraken, maar kan wel contact maken door rustig je ogen te laten toevallen (met beide ogen langzaam knipperen) en zacht tegen haar te praten.
Scenario C – De kat ruikt aan je hand en kijkt weg of wandelt weg. Blijf er dan helemaal af, en laat het dier met rust. Het is hier dus ook aangewezen om niets te zeggen. De kat voelt zich niet comfortabel bij wat ze heeft geroken, en dat moeten we respecteren.
- Door dit élke keer te doen als je contact maakt, zie je dat de kat leert dat jij als eigenaar, bezoeker of verzorger altijd voorspelbaar bent en dat ze keuze heeft over de situatie.
De kat zal je dankbaar zijn en meer contact (willen) maken. Pas deze techniek toe bij vreemde katten, maar ook bij je eigen katten. Het is niet omdat jullie elkaar goed kennen, dat je katten het niet meer verdienen om op deze respectvolle manier benaderd en begroet te worden.