Na de virale badkamer van Lily Allen: vast tapijt maakt een comeback (en zo ga je er zelf mee aan de slag)
Stoffig, oubollig, zelfs vies: jarenlang kleefden er nogal wat vooroordelen aan tapis-plain, maar zo stilaan keren we terug naar die soft spot. ‘We verlangen naar meer zachtheid, ook in huis. Tapijt is die extra jas die je aantrekt.’
Het vaste tapijt in mijn ouderlijke huis lag altijd bezaaid met barbiepoppen, knikkers, verkleedkleren en stiften. De ruimtes met vinyl waren minder aantrekkelijk speelterrein, mijn zussen en ik zochten liever het zachte tapijt op. Ook in onze woning kozen we zowat tien jaar geleden voor vast tapijt in de zithoek. Zelfde scenario: hier moesten we jarenlang een Playmobil-setting van onze dochters ontwijken. Intussen zou ik de gezelligheid van die ruimte ook op andere plekken in huis willen, en ik blijk niet de enige.
Bomat, een Gents familiebedrijf van vloerkleden, tapijten en traplopers met de enthousiaste zussen Amélie en Ann-Gaëlle Bekaert aan het hoofd, merkt sinds een paar jaar een stijgende vraag. Naar de exacte redenen is het gissen, maar de zussen linken het deels aan een grotere nood aan zachtheid en warmte in huis. Amélie Bekaert: “Al een tijdje willen we ons omringen met materialen die uitnodigen om aan te raken. De textuur en gezelligheid van een tapijt sluiten daar mooi bij aan. Daarnaast zien we een link met de heropleving van de sixties en seventies met zijn organische vormen, aardse tinten en levendige patronen.”
Een project voor durvers: het blauwe vaste tapijt loopt door op de muren en creëert zo een extra aaibare ruimte.
Muffe tapijtjes
Kocht je de voorbije decennia een renovatieproject, dan is de kans groot dat je de oude vloerbedekking afstroopte om de authentieke vloer te ontbloten. Opnieuw bekleden met tapijt ging hoogstwaarschijnlijk niet eens door je gedachten. Het was stoffig, oubollig, onhygiënisch. Dat idee blijft vandaag nog steeds hardnekkig, aldus architect Dries Otten. “Je hebt nog altijd heel wat non-believers waarbij hygiëne en onderhoud het grootste struikelblok vormen. Hoewel ik merk dat meer klanten openstaan voor vast tapijt, kiest de meerderheid nog altijd voor parket.”
‘Een ruimte zonder tapijt mist naar mijn gevoel iets’
Amélie Bekaert
Nochtans zijn de voordelen van vast tapijt legio: behalve dat het ruimtes zachter en huiselijker maakt en het aangenaam is om op te lopen, werkt tapijt geluidsabsorberend, heeft het een sterk isolerende waarde en blijkt het een budgetvriendelijke oplossing als je vloer niet in een ideale staat verkeert. Bekaert: “Tapijt is die extra jas die je aantrekt. Het is geen must, tenzij in het geval van akoestische problemen, maar een ruimte zonder tapijt mist naar mijn gevoel iets.”
Nog een voordeel: tapijt is erg kneedbaar. Je kunt er zones mee creëren, spelen met verschillende hoogtes, patronen en grillige vormen of je kunt je tapijt laten doorlopen op wanden waardoor je een gezellig cocon krijgt.
Dat is ook de reden waarom Otten er zo graag mee werkt. Momenteel is hij bezig met een slaapkamer waarbij het vaste tapijt doorloopt tot in de bedrand, waardoor de slaapplek nog intiemer wordt. In een andere kinderkamer loopt het tapijt dan weer door in het hoofdeinde.
En dan is er natuurlijk nog de conversation pit, de zitkuil uit de jaren zeventig die sinds een paar jaar opnieuw opduikt en vraagt om een zacht laagje gezelligheid. Ook Otten bekleedde zo’n conversation pit in een modernistische woning: “Het gele tapijt loopt door in de zitbanken rondom de put, wat het ontwerp versterkt. De gezelligheid en de kleur vielen trouwens zo in de smaak dat er intussen ook in de slaapkamer van de bewoners vast tapijt ligt.”
Lily Allen knows
Britten zijn het al eeuwen eens: you just need a rug. Dat maakte vermoedelijk ook Britse zangeres Lily Allen (bekend van hits als ‘Not Fair’, ‘Smile’ en ‘Fuck You’) duidelijk aan interieurdesigner Billy Cotton toen ze hem de opdracht gaf hun woning in Brooklyn in te richten. Begin vorig jaar kreeg het Amerikaanse Architectural Digest een home tour van Allen en haar man, Amerikaanse acteur David Harbour (bekend als sheriff Hopper in Stranger Things). Die binnenkijker deed het internet ontploffen met alleen al op YouTube bijna 7 miljoen views. De reden? De over the top badkamer, compleet met bloemetjesbehang, kristallen luchter, zithoek met open haard en jawel, extra donzig vast tapijt. Wie doet nu zoiets, was de algemene teneur in de comments.
Bekaert kijkt er niet van op. “Wij krijgen die vraag ook af en toe. Vaak zijn het klanten die willen dat het tapijt in de dressing mooi doorloopt. Eerlijk? Ik vind het zelf ook aanlokkelijk. Een badkamer is bij uitstek de ruimte waar je het extra gezellig wilt. Toch adviseren we het niet; het blijft een vochtige ruimte. Lily Allen heeft een zodanig conceptuele woning, waarbij de esthetiek het in de badkamer won van de pragmatiek.”
De badkamer van Lily Allen met vast tapijt deed het internet ontploffen
Voorlopig houden Belgische fans het op de tv-hoek, slaapkamer, hal en trap, zij het nog voorzichtig enthousiast. Dat enthousiasme wil Heleen Fivez van het designplatform Omarcity alvast aanzwengelen. Eind vorig jaar stelde ze haar installatie The Softroom voor: een intieme ruimte met modulaire kubussen bekleed in tapijt.
Fivez: “Het idee ontstond toen textielontwerper Ana Maria Gómez Suarez van Amgs Studio bij ons verbleef. Samen onderzochten we hoe design en kunst voor zachtheid kunnen zorgen in onze harde samenleving. The Softroom knipoogt naar de conversation pit en is een plek voor goede gesprekken, meer knuffels en minder geluid. Een plek om tot rust te komen, om na te denken of gewoon even niet na te denken.” Wie ook meer zachtheid in huis wil, kan er alvast terecht voor advies op maat. Hoog tijd om eindelijk eens tapijt te rollen over die gietvloer.
8 tapijttips van Amélie Bekaert van Bomat
– Tapijt wordt vuil door onvoldoende te stofzuigen. Stofzuig het minstens één keer per week grondig en doe dat in alle richtingen om te voorkomen dat het stof tot in de kern doordringt. Voorzie ook eens per jaar een professionele tapijtreiniging.
– Textiel neemt uiteraard geuren op, maar door je woning regelmatig te verluchten én je tapijt grondig te stofzuigen, blijft het fris ruiken.
– Voor wie met een allergie kampt, zoals huisstofmijt, bestaan er verschillende soorten antiallergisch tapijt.
– Vlekken verwijderen is een heikel punt. Afhankelijk van je type tapijt en het type vlek gelden er andere voorschriften. Een tapijtshampoo wordt bijvoorbeeld te vaak aangeprezen, maar mag niet op eender welk tapijt gebruikt worden. Ook het gebruik van water kan schadelijk zijn. Informeer je dus altijd.
– Zorg ook dat je er snel bij bent: hoe ouder de vlek, hoe moeilijker te verwijderen. Schraap de vlek zo goed mogelijk weg met een lepel. Doe dit altijd van buiten naar binnen zodat je hem niet groter maakt. Dep de vlek daarna met een witte doek. Door te wrijven riskeer je de vlek te vergroten of dieper in de vezels te duwen. Bij twijfel: schakel een professionele reinigingsdienst in.
– Een ondertapijt helpt de kwaliteit van je tapijt langer te behouden: door de demping raken de vezels immers minder snel beschadigd. Ook op vlak van isolatie, geluidsabsorptie en zachtheid is het een aanrader.
– In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, kan vast tapijt wel op vloerverwarming. In vergelijking met een harde vloerbedekking duurt het langer voordat de warmte de ruimte bereikt, maar die blijft wel langer hangen.
– De prijzen voor tapijt lopen erg uiteen, afhankelijk van het type garen (bijvoorbeeld zijde of hoogwaardige wol tegenover synthetisch garen) en de manier waarop het tapijt wordt geproduceerd (bijvoorbeeld handgemaakt tegenover volumeproductie). De prijzen situeren zich dan ook tussen 10 euro tot meer dan 500 euro per vierkante meter.
Tekst: Klaar Wauters.
Meer wonen:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier