Van ‘rent to own’ tot reconversie: dit zijn de woontrends van de toekomst volgens experts
Wonen we straks massaal in kantoorgebouwen in plaats van nieuwbouwprojecten? Of huren we eerst een huis vooraleer datzelfde huis écht aan te kopen? Volgens Bereal en enkele vastgoedexperts worden dìt de woontrends van morgen.
4 x opvallende vastgoedtrends
1. Bye gas, hello warmtepomp
Eén van de dingen die 2022 ons leerde, is dat je voor energie een prijs betaalt. De subsidiëring van gas- en stookolieketels stopte eind vorig jaar en dus moeten we wel op zoek naar nieuwe energiebronnen. Nieuwbouwprojecten mogen voortaan enkel nog met een (hybride) warmtepomp verwarmd worden en wie een energieverslindende woning koopt, moét verplicht renoveren. Het doel? Een land vol energiezuinige woningen tegen 2040.
“We zullen een duidelijke, snelle shift zien van gasinstallaties naar warmtepompen“, voorspelt Johan Krijgsman, CEO van ERA (een netwerk van Belgische vastgoedkantoren). “Geothermie, zonnepanelen, waterpompen… Deze nieuwe energiebronnen duwen de gasinstallaties van de troon. Vanaf 2026 zal een aardgasaansluiting bij nieuwbouwprojecten trouwens niet meer mogelijk zijn. Kopers zullen vooral op zoek gaan naar die energiezuinige woningen. We kunnen dus gerust zeggen dat de focus op energiezuinigheid in 2023 echt zal doorbreken op de vastgoedmarkt. Het EPC van een woning is nu belangrijker dan ooit bij de verkoop of aankoop.”
Benieuwd hoe je jouw huis zo duurzaam mogelijk maakt? Zo woon je gezond, ecologisch én energiezuinig.
2. Eerder huren dan kopen
Thomas Van Poucke, CEO van projectontwikkelaar Groep Huyzentruyt, voorspelt dat we in de toekomst minder vlug een woning zullen kopen. “Door de stijgende kost- en verkoopprijzen en stijgende interesten zal het lastiger worden om toegang te krijgen tot de koopmarkt”, legt hij uit. “De jongere generatie wil eerst meer van het leven genieten en ‘leven’, in plaats van zichzelf volledig blok te zetten. Daarnaast zullen ontwikkelaars en institutionele spelers – denk maar aan verzekeringsmaatschappijen – steeds meer projecten ontwikkelen die specifiek gericht zijn op de huurmarkt (in plaats van op de verkoopmarkt). Hierdoor zal het aanbod tot aankoop vanzelf dalen en zullen steeds meer professionele vastgoedverhuurders hun intrede maken.”
3. Oplappen in plaats van volbouwen
Verouderde gebouwen opwaarderen om er (opnieuw) in te wonen; dat heet reconversie en dat wordt de norm. “Als je vandaag in een stad wil ontwikkelen, kijk je – door het gebrek aan binnenstedelijke ruimte – steeds meer naar reconversie van oude gebouwen”, aldus Sven Potvin, CEO van Antonissen Development Group. “Afhankelijk van het project kan je het gebouw strippen en de betonnen structuur laten staan. In dat geval spreken we over pure reconversie. In andere gevallen is sloop en wederopbouw de betere keuze. Het omvormen van kantoren naar appartementen zien we steeds vaker. Zo is er, door de bevolkingsgroei en kleinere huishoudens, een grote vraag naar woningen op een aantrekkelijke locatie in stedelijk gebied. Tegelijkertijd is er een groter aanbod aan leegstaande gebouwen. Steeds vaker, en terecht, wordt er gekozen voor herontwikkeling in plaats van het aansnijden van groene ruimtes.” Deze oase met zwembad in Brussel was bijvoorbeeld ooit een vervallen garage!
4. De ‘rent to own’ formule wordt een hit
Het klopt dat vastgoed één van de beste manieren is om kapitaal op te bouwen maar vandaag wordt het voor jongeren steeds moeilijker om een eigen woning te kopen. De vastgoedprijzen en rentevoet stijgen enorm en daar spelen zowel vastgoedontwikkelaars als -makelaars op in. De trend om eerst een woning te huren en die daarna over te kopen, is dan ook flink in opmars. “Bij onze nieuwbouwtak Durabrik, is het vandaag mogelijk om voor de formule ‘rent to own’ te kiezen”, legt Wouter Coucke, directeur ontwikkeling bij Camino, uit. “We merken dat het voor jonge mensen steeds moeilijker wordt om het bedrag voor eigen inbreng bij elkaar te sparen. Via deze formule kunnen geïnteresseerden de door hen gekozen nieuwbouwwoning éérst huren en na een aantal jaren kopen. Daarbij geldt er geen koopverplichting. Extra voordeel? Nieuwbouwwoningen zijn energiezuiniger waardoor er heel wat geld uitgespaard kan worden om bij de aankoop toe te voegen. Als er overgegaan wordt tot een aankoop, wordt het huurgeld bovendien afgetrokken van de aankoopsom. Hierdoor heb je dus geen verloren kost én is het mogelijk om het nodige kapitaal tijdens de huurperiode bij elkaar te sparen.”
Interieur-ideetjes:
- Vintage design: 10 x tips om een uniek tweedehands interieur samen te stellen
- Binnenkijken in een modernistische bungalow geïnspireerd op de scheepvaart
- De tapijtverkoop boomt! 17 x wollen exemplaren voor de winter
Openingsbeeld: Getty Images.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier