Tussen hygge en wabi-sabi: zo integreer je Japandi in je interieur
Dat Japan en Scandinavië zo’n 8.000 kilometer uit elkaar liggen, kan interieurdesigners niet tegenhouden. Uit de langeafstandsrelatie tussen Japan en de Scandi-landen, werd een decostijl geboren waar esthetiek en harmonie centraal staan.
Terug naar de bron
Japandi, een slim gevonden samenstelling tussen Japans + Scandi(navisch), is het deco-huwelijk van Japanse esthetiek en de minimalistische geest van Scandi-landen. In deze deco-stijl worden Japanse stijlelementen gemengd met Noord-Europese invloeden met als resultaat een comfortabele, doch esthetisch aantrekkelijk interieur. Denk aan combinaties van verschillende materialen, kleuren en prints én een huwelijk tussen twee filosofische idealen en culturen.
Neem even de tijd om te analyseren, en je ontdekt gelijkenissen in beide culturen zoals respect voor de natuur, aanvaarding van het imperfecte, duurzaamheid en een less is more-aanpak. Clean, kalm en harmonieus dus. Japandi brengt een zekere sereniteit in je interieur, dankzij een efficiënte manier van opbergen en een mix van tijdloze meubels. Leuke extra voor zij die bescheiden wonen: de stijl leert ons kleine ruimtes praktisch en efficiënt in te vullen.
Deze Japandi-filosofie is gebaseerd op twee sleutelconcepten: Japanse wabi-sabi en Scandinavische hygge. Bij wabi-sabi omarmt men imperfecties en koestert ze zelfs. Het gaat om accepteren dat dingen veranderen, soms zelfs verslechteren en dat niets hetzelfde blijft. Hygge staat voor het vinden van vreugde in het dagelijkse leven en kleine geluksmomenten vieren. Dit alles vertaalt zich in strak en ergonomisch meubilair, zachte tinten, een flinke dosis gebroken wit, ruwe materialen gecombineerd met zachtere stoffen en warm licht. Ook niet te vergeten, is de voorliefde voor onvolmaakte keramiek als authentiek decoratief accessoire.
Japandi: 7 x zo doe je dat
- Creëer een gevoel van sereniteit door een dynamiek en balans te vinden tussen organische vormen en grafische lijnen. Een hoekige bank met strakke lijnen, combineer je dan met een rond tapijt, een ovale salontafel en lamp met organische vormen.
- Het gaat hier over een complex evenwicht: minimalistisch, maar gezellig, simpel, maar niet saai. Kies voor sobere stukken uit natuurlijke materialen zoals rotan of bio katoen. Houd je aan een beperkt kleurenpalet geïnspireerd door de Scandinavische esthetiek; parelgrijs, lichtblauw en roze. Meng deze tinten met typisch Japanse kleuren zoals aubergine paars, zwart en smaragdgroen.
- Alle decorelementen in een Japandi interieur zijn zorgvuldig uitgekozen: ze hebben één voor één een praktisch nut (vasen, keramiek of boeken bijvoorbeeld) of artistieke waarde (een kunststuk kan zorgen voor samenhang in je interieur, je kan spelen met contrasten of voor een bikvanger zorgen).
- Voeg planten toe aan je interieur. Ga voor planten met unieke vormen bladeren en bespaar niet op je bloempot; ook deze kan bijdragen aan een Japandi-vibe.
- Een groot papier mâché-werk past perfect binnen een Japandi-decor; handgemaakt, uniek en tijdloos. Sla dus lekker zelf aan het knutselen.
- Een wandspiegel geeft een gevoel van ruimte. Kies voor spiegels met organische vormen en natuurlijke materialen.
- Mensen gaan sneller zaken bijhouden dan dat ze ze gaan weggeven, en dus is Japandi niet de meest voor de hand liggende deco-stijl voor heel wat onder ons. Japandi moet je integreren in je leven, het aanpassen aan jouw eigen stijl en interieur. In een less is more-mentaliteit moet elk meubel met precisie worden uitgekozen én ga je best bij elk stuk voor kwaliteit.
Meer lezen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier