Tips van een expert: water geven als een pro

Judith Baehner

Groen in je interieur is dé nieuwe woontrend. Kunnen jouw groene vingers nog wel wat hulp gebruiken, dan komt ‘Wonderplants’ van pas. Irene Schampaert en Judith Baehner geven in het boek een overzicht van verschillende internationale topinterieurs waar wonderlijke planten een centrale plaats innemen. Judith geeft deze week drie dagen lang tips om de planten in je huis goed te verzorgen. Vandaag ontdek je hier alles over water geven en plantenlabels.

 

Plantenlabels

Op plantenlabels vind je vaak icoontjes voor de verzorging van je plant. Waar kun je de plant zetten? Hoeveel water heeft hij nodig? Hoe groot wordt je plant? De meeste zijn wel duidelijk maar over watergeven bestaat wat onduidelijkheid. Hoeveel water geef je, hoe doe je dat en hoe vaak doe je dat?

1. Regenwater

Geef je planten het liefst regenwater dat je op kamertemperatuur laat komen. Dit is zachter en bevat minder kalk en mineralen die niet zo goed zijn voor je plant. Giet je je gieter leeg, vul hem dan direct weer voor de volgende keer dan kan het water opwarmen. Dit doe je ook het liefst als je kraanwater gebruikt.

2. Hoe vaak gieten?

Hoe vaak je water geeft hangt af van de plant. Sommige planten hebben nu eenmaal meer water nodig dan andere. Houd hierbij aan dat catussen en vetplanten weinig water nodig hebben en bos- en moerasplanten vochtig willen blijven. Daartussen zit nog een grote groep. Je kunt hierover vaak nuttige informatie op het plantenlabel vinden. Over het algemeen kun je planten verdelen in 3 groepen:

  • Planten waarvan de grond tussen het watergeven door echt even moet uitdrogen.
  • Planten die af en toe droog mogen staan.
  • Planten die in vochtige tot natte grond mogen staan.

3. Hoeveel water per keer?

Hoeveel water je per keer geeft hangt af van het seizoen, de standplaats van je plant en de grootte van plant en pot. Het kan zijn dat twee dezelfde planten die op een andere plaats staan verschillende waterbehoeften hebben. Dit komt omdat de ene misschien lichter staat dan de andere, meer water kan verdampen en daardoor meer water nodig heeft. Door de plant op de schotel water te geven, net zolang totdat hij geen water meer opneemt, kun je zie hoeveel hij per gietbeurt kan opnemen. Giet hiervoor telkens als het water is opgenomen water op de schotel bij.

4. Hoe geef je water?

Je kunt je planten op verschillende manieren watergeven. Gieten op de grond in de pot, Gieten op de schotel zodat de plant water van onderaf kan opnemen en dompelen. Voor ale drie de manieren valt iets te zeggen maar variëren is een goed idee. Gieten vanaf boven en dompelen hebben als voordeel dat het water schadelijke stoffen, die in de potgrond zijn achtergebleven, kunnen oplossen en wegspoelen. Giet na het watergeven altijd water dat na 10 minuten nog op de schotel of in de pot staat, weg. Dat houdt je plant gezond.

Weten welke plant het best bij je past? Lees dan zeker Judiths tips van gisteren. Morgen ontdek je nog meer tips van haar. Houd dus zeker onze website en Facebookpagina in de gaten.

MEER TIPS VAN EXPERTS:

Partner Content

Gesponsorde content