Over kunst en koffiekopjes: Illy Art Collection bestaat 30 jaar!
Bij het het iconische koffiemerk Illycaffè houden ze van mooie dingen, vakmanschap en hedendaagse kunst. Daarom startten ze dertig jaar geleden met de Illy Art Collection: ze gaven hun witte kopje aan een groep kunstenaars en gaven hen dan carte blanche, wat resulteerde in een prachtige collectie unieke versies, die ter ere van die dertigste verjaardag nog tot 30 juni allemaal samen worden tentoongesteld in de Koninklijke Tuinen in Venetië.
Sinds 1992 is de groep kunstenaars en creatievelingen dat kopjes heeft mogen ontwerpen voor illycaffè, gestaag aangegroeid: al 125 wereldberoemde kunstenaars, maar ook jong opkomend talent, hebben koffiekopjes omgetoverd tot kleine kunstwerkjes. De collecties worden uitgebracht in beperkte genummerde en gesigneerde oplages. Van Marina Abramovic tot Julian Schnabel, van Jeff Koons tot Ai Weiwei, van Yoko Ono tot Pedro Almodovar: allen lieten hun creativiteit de vrije loop.
Het kopje dat Marina Abramovic in 2002 ontwierp.
10 x dingen die je nog niet wist over de Illy Art Collection
1. Het basiskopje waarvan elke kunstenaar vertrekt, werd in 1992 ontworpen door Matteo Thun. In tegenstelling tot de kunstenaars kreeg Matteo niet bepaald carte blanche: de bundel instructies die hij van Illycaffè kreeg, telde meer dan zeventig (!) pagina’s.
2. Het bekende donutvormige oortje van het kopje is niet enkel een esthetische, maar ook een ergonomische keuze. En elk kopje is onderaan ook voorzien van een kratertje (zoals de Vesuvius) zodat het perfect op het schoteltje past.
3. De kunstenaars die een eigen Illy Collection mogen ontwerpen, worden geselecteerd door Carlo Bach, art director van Illycaffè en door Andrea Illy, de CEO, zelf.
Art director Carlo Bach en Aki Sasamoto, één van de kunstenaars die dit jaar meewerkte.
4. lllycaffè beperkt z’n liefde voor kunst niet tot de eigen kopjescollectie, maar reikt sinds 2001 ook elk jaar de Illy Present Future prijs uit aan de meest veelbelovende artiest van het moment.
5. De oudste kunstenaar die ooit een illy Art collection mocht ontwerpen, was Gillo Dorfles, die toen 102 was.
6. Sommige kopjes zijn behoorlijk populair bij verzamelaars. Er worden soms zelfs honderden euro’s neergeteld voor één kopje in originele verpakking.
7. Eén van de populairste kopjes is de ‘Venexia’ van de Italiaanse architect en designer Luca Trazzi. Hij bedacht het naar aanleiding van de 47ste Biënnale van Venetië. en verving het typische donutvormige oortje door de karakteristieke voor- en achtersteven van een Venetiaanse gondel, in wit, goud of zilver. Omdat het kopje met het gouden oortje in een oplage van slechts 97 stuks werd gemaakt, is het één van de meest gewilde door verzamelaars over de hele wereld.
8. Niet alleen kunstenaars, maar ook muzikanten als David Byrne en filmmakers Pedro Almodovar en Francis Ford Coppola waagden zich al aan het ontwerp van een kopje. Zo voorzag David Byrne zijn Alien Cups in 2001 van niet één maar twee oren. En bedacht hij niet alleen kopjes, maar uitzonderlijk ook een ruimteschip in de vorm van een suikerpot. Francis Ford Coppola ontwierp dan weer zes kopjes en schoteltjes die je zelf naar hartenlust mag combineren.
9. Op sommige kopjes staan geschreven boodschappen. Yoko Ono ontwierp bijvoorbeeld kopjes met daarop de data van gebeurtenissen die haar leven hadden beïnvloed. En de Frans-Amerikaanse kunstenares Louise Bourgeois beschilderde kopjes met teksten uit haar kindertijd zoals “Je t’aime, je t’aime”.
10. De 6 kunstenaars die dit jaar een reeks kopjes mochten ontwerpen, Cecilia Vicuña, Felipe Baeza, Giulia Cenci, Precious Okoyomon, Alexandra Pirici en Aki Sasamoto, werden geselecteerd in overleg met Cecilia Alemani, de curator van de Venetiaanse Biennale Arte 2022.
Ontdek hier meer over de Illy Art Collection, inclusief de meest recente ontwerpen.
Meer lezen over koffie en kunst:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier