Opgeruimd staat netjes: zo organiseer je je keukenkastjes om minder voedsel te verspillen
Wat te doen met al die vrijgekomen tijd nu je ’s avonds na je werk niet meer op café kan en ook die borrels of gezellige filmavondjes bij vrienden nog steeds niet mogelijk zijn? How about: je keuken-schappen een grondige opfrisbeurt geven? Niet alleen puur decoratief een goed idee, maar een betere organisatie van je voedingswaren kan ook nog eens voor een pak minder afval zorgen. Watch, learn & stash away!
5 x leuke deco-tips om minder voedsel weg te gooien
Tip 1: bewaar je eten waar je het kunt zien
Een deco-tip die ervoor zou kunnen zorgen dat je aan het eind van de rit minder vervallen etenswaren in je vuilnisbak moet kieperen, is om zoveel mogelijk ervan te bewaren in glazen potten. Voor eten geldt immers hetzelfde als voor mensen (al is dat natuurlijk gelukkig niet altijd zo): uit het oog uit het hart. Droge voeding – zoals rijst, pasta en bloem – bewaar je dan ook beter in glazen bokalen, of ondoorzichtige blikken met een duidelijk label op, dan ergens ver weg achterin een vergeten lade of een donker berging-schap.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Oude potten van je grootmoeder komen hier zeker voor in aanmerking. Geen vintage stash meer op overschot? Dan vind je bij IKEA ook zeker wel wat je hebben moet.
Tip 2: first things first
Geef wat je dagelijks nodig hebt – denk je brood- of snijplanken, de broodrooster, je messenset of een handige melkstomer – een plekje op de eerste rij. Steek ook dat kruidenrek liefst niet te ver weg: vis of vlees zonder zout en peper én de juiste kruidenmix, smaken maar zelden goed. Nog op zoek naar een leuk rekje voor je kruiden: neem dan zeker eens een kijkje in de webshop van John Lewis.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Tip 3: hou het netjes en simpel
We begrijpen het, een rijkelijk uitgedoste keuken lijkt leuk en gezellig, maar na een tijdje zal de rommel niet meer te houden zijn. Veel uitstallen mag, maar let er dan wel op dat de verpakking waarin je je keukenmateriaal permanent aan het publieke oog blootstelt, dan wel complementair is en vormelijk bij elkaar past.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Gebruik potten of containers die uit eenzelfde collectie komen en stapel met oog voor ruimtelijk inzicht en esthetiek.
Tip 4: maak categorieën en stal thematisch
Om het overzicht in je keuken te bewaren, kan het handig zijn je voedingswaren thematisch onder te verdelen: stal de ontbijtwaren bij de ontbijtwaren uit, de zoetigheden bij de zoetigheden en de kookspullen bij de kookspullen. Dat oogt niet alleen netter, het is nog eens gebruiksvriendelijk ook.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Tip 5: nog een paar extra richtlijnen voor een zero waste-keuken
- Houd je eten in het zicht, en dat principe kan je verder doortrekken dan op je keuken-schappen alleen. Gebruik al de ruimte die je in je keuken hebt: denk aan manden en trolleys en extra wandplanken onder je keukeneiland.
- Probeer plastic zakjes en aluminiumfolie zoveel mogelijk te vermijden. Heb je in plaats van die wegwerpformules al eens aan een herbruikbare bewaarmaterialen gedacht als een inpakpapiertje uit natuurlijke bijenwas of herbruikbaar silicone-deksel voor op je kommetje?
- Voorkom dat je eten nodeloos slecht wordt, doordat je het niet op de juiste manier bewaart. Lees voor het opbergen van je voedingswaren dan ook altijd goed de instructies op het etiket. Groene bladgroenten bewaar je best rechtop en met hun wortels in het water, aardappels verdragen dan weer niet zo goed licht terwijl verse kruiden niet liever hebben het ‘zonnetje op hun bol’.
- Zijn je groenten een beetje slap geworden: geen nood, dat is nog geen reden om ze weg te gooien. Blaas je wortel, selder of broccoli nieuw leven in door hem rechtop in een glas water te zetten tot hij weer krokant geworden is. Ook blaadjes sla, aardappels en spinazie maak je weer fris door ze een tijdje in koud water te laten weken. Nog een idee: vries je slap geworden groenten in en gebruik ze in je volgende veggie smoothie.
- Zit je dan toch met rot geworden groenten of fruit: gooi ze dan niet zomaar in de vuilnisbak, maar maak een compostemmer of -hoop in de tuin. Op die manier maak je zelfs van afval iets nuttigs.
Nog wat trending opbergmateriaal nodig? Shop het hier:
Opberg-draadmandje in wit
Design melkpotje in aardewerk
Voorraadpot uit glas en bamboe
Bijenwasdoek in roze biokatoen
Basic crate mand in plastic
Olie- of azijnfles in gerecycleerd glas
Zero waste herbruikbare thermosfles
Vintage vuilnisbak in ivoorkleurig metaal
Meer wonen en design
- 5 x coole designwinkels in Kopenhagen waar je gegarandeerd verleid wordt
- Binnenkijken: kleurrijk huis in vol vintage in hartje Amsterdam
- Deco: 10 x de mooiste online shops om meubels en design te scoren
Openingsbeeld: Ferm Living
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier