Ngoc Hoang: “Soms kan één opvallend en juist gekozen meubel een heel interieur laten samenkomen”
Alles komt terug, en maar goed ook. Dat geschiedenis een prachtig patina geeft, weten deze twee vintage-aficionado’s maar al te goed. Of hoe gister heel erg nu is, en straks ook de toekomst.
Met hun concept Leonet Hoang bieden Charles Leonet en Ngoc Hoang een totaal-ervaring aan. Ze beslisten hun architectenjob uit te breiden met een inspirerende galerie in het Brusselse Vorst waar ze zorgvuldig gecureerde en gerestaureerde vintagedesignstuks verkopen.
Leonet: “We leerden elkaar kennen bij Claisse Architectures, een Brussels bureau dat bekendstaat voor z’n betonnen huizen. De vijf jaar dat we daar werkten, voelden soms aan als een tweede school; we leerden er werkelijk elke stap die bij een huis ontwerpen komt kijken. Naast onze uren deden Ngoc en ik een eerste zelfstandig project samen en zo ontstond heel natuurlijk ons bureau Leonet Hoang. We zijn alle twee creatieve zielen en wilden naast ons hoofdpad als architect een totaalervaring kunnen aanbieden met heel wat zijwegen. We willen klanten meenemen in onze esthetische wereld, zonder onze blik als architecten te verliezen uiteraard.”
Hoang: “Charles’ grootouders waren verwoede meubelverzamelaars, hij kreeg de liefde voor interieur dus al vroeg mee en ging al vanaf hij jong was op zoek naar bijzondere meubels. Charles zoekt stuks bijeen met een uniek verhaal en toont ze dan aan mij. Worden we er alle twee enthousiast van, dan kopen we de meubels aan. En dan pas begint het echte traject van het meubel. Je moet het eigenlijk zo zien: we renoveren huizen en daarnaast restaureren we bijzondere, architecturale meubels. Op die manier kunnen we klanten dat totaalpakket aanbieden.”
‘We hebben zoveel respect voor de ontwerpers dat elk stuk opnieuw moet kloppen’
Charles Leonet
Leonet: “In onze galerie draait het niet puur om kopen en verkopen. We focussen op eerstegeneratiemeubels van bepaalde architecten die ons inspireren en verliezen ons nadien in een diepgaande research over de stuks die we aankochten. We willen tot op het bot begrijpen waarom architecten bepaalde meubels ontwierpen en vooral ook op welke manier ze dat deden. Die gedetailleerde informatie is belangrijk wanneer we aan het restaureren gaan. Onlangs verkochten we een daybed van Christophe Gevers, een Belgische ontwerper die volgens ons meer aandacht verdient. De matras ontbrak, en dus verdiepten we ons in zijn levenswerk om een nieuwe matras te kunnen voorzien. We hebben zoveel respect voor de ontwerpers dat elk stuk opnieuw moet kloppen: het type leer moest juist zijn, de kleur, de steken moesten overeenkomen met de manier waarop ze initieel bedacht waren, en ga zo maar door.”
Hoang: “Klanten en architecten schrijven ons aan als ze op zoek zijn naar heel specifieke stuks. We proberen hen dan altijd in het echt te ontmoeten en hen mee te nemen in het verhaal en de geschiedenis van het meubel. Bij ons moet je niet zijn voor een snelle koop. We vinden het belangrijk dat onze meubels bij de juiste personen en op de juiste plek terechtkomen. Je mag de kracht van een meubel niet onderschatten, soms kan één opvallend en juist gekozen stuk een heel interieur laten samenkomen.”
Leonethoang.com