Kijk binnen in tiny house ‘La Carabane’ bij Gent
Zo kan het dus ook: je bouwt het huisje van je dromen en zoekt dan een idyllische plek om het heen te rijden. Welkom in La Carabane, de schrijfhut van copywriter Jill Mathieu.
Een bijzonder project
Ik had niet anders verwacht. Aangekomen in de afgelegen straat in Machelen-aan-de Leie waar het huisje staat, moet ik bellen naar Jill om de weg ernaartoe te vinden. Ze heeft dan ook gezocht naar een plek om ongestoord te kunnen schrijven. Bovendien hebben de bewoners ook hier de Maai Mei Niet-campagne enthousiast opgevolgd en moet ik mij een weg banen tussen het hoge gras. Maar dan ontwaar ik de kachelpijp op het dak van het tiny house en zie ik Jill verwelkomend in de deuropening met een flinke baby op de arm. “Die zat nog in je buik toen de foto’s werden gemaakt”, begroet ik haar lachend. “Helemaal juist”, lacht Jill terug. “Blaise is nu een jaar oud en hij heeft daarnet voor het eerst vier seconden rechtgestaan! Hoera!” De prachtige, vroege zomerdag mist zijn effect niet, we hebben er duidelijk zin in (ook Blaise) en ik wil alles weten over dit bijzondere project.
DIY-huis
“Mijn eerste idee was om een chalet te huren in de Ardennen. Jules, mijn vriend, en ik wonen in het centrum van Gent, maar ik voelde sterk de nood om verder te kunnen kijken dan de overkant van de straat. Ik schrijf af en toe een boek en dan heb je rust en een weids uitzicht nodig om in je hoofd te kunnen kruipen. Maar mijn zoektocht in de Ardennen leverde niks op. De huisjes voelden vochtig en koud aan, en het is ook gewoon heel ver. Colin, een vriend die soms meeging om me te adviseren en zelf actief in de decorbouw, bracht me op het idee om zelf een tiny house te bouwen. Ik begon te schetsen – ik ben nogal esthetisch aangelegd – en zodra het huisje op papier stond, was het plan redelijk onafwendbaar. Vier jaar geleden zijn we gestart met de bouw, dat mocht in het atelier van Colin en zijn vriend Jeroen in Nazareth. Een plek om het neer te zetten zou ik dan later wel vinden.”
“Vier jaar geleden zijn we gestart met de bouw. Een plek om het huisje neer te zetten zou ik later wel vinden”
“De duurste aankoop was de trailer met wielen waarop het tiny house werd gebouwd. Een Nederlandse firma gespecialiseerd in boottrailers heeft die op maat gemaakt. De rest heb ik vrijwel allemaal zelf gedaan, met behulp van mijn goede vrienden, allemaal topvakmannen. Ik nam een dag in de week vrij en ging in de leer bij Alexandre Lowie, ontwerper en meubelmaker, die me de kneepjes van de houtbewerking bijbracht. Ondertussen had Jeroen een huis gekocht op een grote lap grond en stelde voor om mijn huisje in zijn tuin neer te zetten. Zo zijn we hier beland, uiteindelijk op 20 km van Gent, en op fietsafstand voor onze vrienden die heel graag langskomen.”
Het mag duidelijk zijn: van ‘kantoortje om te schrijven’, is La Carabane uitgegroeid tot een heerlijk weekendverblijf. “Zodra we hier toekomen, zitten we in een ander universum. De tijd staat stil en er is geen wifi. Onze belangrijkste weekendactiviteit is de krant lezen. We koken veel en vrienden waaien af en aan. We zitten soms uren rond het open vuur... Je hebt niet veel nodig om een magische avond te beleven.”
“Zodra we hier toekomen, zitten we in een ander universum. De tijd staat stil en er is geen wifi”
Japans en doorleefd
Op deze mooie zomerdag te midden van het uitbundige groen is het moeilijk voor te stellen dat het hier ook in de winter aangenaam kan zijn. “Toen we de tuin voor het eerst bezochten, stond er op deze plek een heksenkring van parasolzwammen. Magisch ook! Als we op een gure dag toekomen, staan we het eerste uur met onze jas aan te dringen rond het houtkacheltje, of we beginnen te koken, dan warmt het nog sneller op.”
Het huisje is minimalistisch ingericht en is duidelijk Japans geïnspireerd. Jill was zo al fan van de Japanse esthetiek, maar ze trok ook nog een maand door het land en maakte er veel foto’s. Ze wou ook dat het huisje er doorleefd uitzag, niet te nieuw en dat het niet zou opvallen in de natuur. Daarom gebruikte ze bijna uitsluitend recuperatie-materialen. De houten planken van de gevel waren blijven liggen in een zagerij, omdat ze niet perfect waren en dus onverkoopbaar. De vloer komt uit een hotel dat gerenoveerd werd.
Het huisje meet 2,5 meter op 8 en loopt qua hoogte op tot 3,5 meter. Aan de hoogste kant is er het bed met bovenop een zithoek. De keuken staat centraal en komt van bij Ikea. Jill verving de deurtjes door nieuwe frontjes die ze zwart blakerde met een speciale brander. De wasbak met beige tegels is een kopie uit het chemielokaal van haar vroegere school. Het gasvuur haalde ze uit elkaar en ze monteerde de pitten in het aanrecht, zodat het mooi onder de vuren doorliep. Aan de laagste kant is er het zitbad van donker ovangkol-hout (tropisch West-Afrikaans fineer- en gekantrecht hout, red.), op maat gemaakt door Alexandre.
“Alexandre is heel lang en hij wou er zelf in kunnen rechtstaan, daardoor is het erg diep. Alleen: onze boiler kan maar 30 liter opwarmen en dat is te weinig voor het bad. We nemen dan ook altijd een douche”, lacht Jill. “Het water komt via een tuinslang van het huis van Jeroen en van daaruit loopt ook een elektriciteitskabel. Riolering hebben we niet. Het toilet, toegankelijk via een aparte deur buiten, is het enige wat nog moet worden afgewerkt. Ondertussen behelpen we ons met de eco-wc op het terrein.”
Vriend Jules heeft de hele tijd staan kokkerellen in de keuken en komt op de proppen met vers gekookte eitjes en een fruitsalade. Hij nodigt me uit om mee aan te schuiven aan het smalle tafeltje in het hoge gras. Ik zeg niet nee. Te leuk, te zalig hier. Dit andere universum heeft ook mij al in zijn greep...
De ontwerpster en co
- Jill Mathieu studeerde journalistiek en werkt als copywriter. In 2019 richtte ze het copywriter-collectief Goodcopy.ink op.
- Vriend Jules Dobbels volgde een cursus dakbewerking en legde het dak.
- Alexandre Lowie ontwerpt pièces uniques en handgemaakt meubilair: alexandrelowie.be
- Colin Temple en Jeroen Dreezen maken bouwsels voor festivals en evenementen: instituutvoorvolkswarmte.be
Tekst: An Brouckmans, foto’s: Luc Roymans
Meer woon-inspiratie:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier