Je tuin spannender maken door meer diversiteit te creëren? Doe je zo!
Fruitbomen, bloemen, kruiden, een zwembad en een clubhuis onder de kerktoren. Deze landelijke familietuin heeft werkelijk alles in huis om volop te genieten van elkaar en van de natuur.
“Kun je onze tuin wat spannender maken door meer diversiteit te creëren?” Met die concrete vraag gingen tuinarchitecten Bart & Pieter aan de slag in de Vlaamse Ardennen. Daar ligt een grote tuin verscholen achter een verweerde bakstenen wand en een hellend pad van enorme tegels dat naar de woning leidt. “De basis voor dit project zat goed met een huis dat uitkijkt op een glooiende vlakte en een kerktoren in de voortuin”, vertelt tuinarchitect Bart Haverkamp. Dat laatste is opmerkelijk omdat de site zich te midden van een dorpskern bevindt, en dus niet op ‘den buiten’. Niet alleen de grote graspartij met fruitbomen gaven ze een make-over, ook de kale muren waarop de slaapkamers uitkijken, werden grondig aangepakt en vergroend met klimplanten, bloemen en bomen.
Voor de grote familie is de tuin een dynamische buitenruimte waar ze met z’n allen kunnen relaxen, vrienden en kennissen kunnen ontvangen
Bloeiende haag wordt vogelmagneet
Het weidse en landelijke gevoel van het platteland wilden de tuinarchitecten naar dit ontwerp vertalen. Vandaar de keuze om de bestaande fruitbomen en de omringende haag te bewaren. De haag is belangrijk als integraal onderdeel van de tuin. Door er een aantal heesters aan toe te voegen die afwisselend bloeien, kreeg deze heg er heel wat body, spanning, kleur en hoogte bij. In april is het de sleedoorn die voor de eerste lentebloesem zorgt. Dan volgen de frisgroene bladeren van de haagbeuk en de ligustrum. In mei schittert de meidoorn, en in de wintermaanden brengen de bladeren van de hulst en de beuk de nodige structuur. Tuinarchitecten Bart & Pieter tonen aan dat een haag zoveel meer is dan louter een omheining die het terrein afbakent en privacy garandeert. Mits genoeg variatie kan het ook vogels aantrekken, die dan weer bijdragen aan het landelijke gevoel van het ontwerp.
Bloemenborders boordevol kleur
Naast vogels, trekt de tuin ook bijen en vlinders aan. Allen zijn ze fan van de gemengde bloemenborders met een ruime diversiteit aan bloemen die het ganse jaar door bloeien. “Veel kleur en variatie is iets waar de bewoners expliciet om vroegen”, bekent Haverkamp. Helleborus zorgt voor kleur in de winter. Asters, Helianthus salicifolius en gele grassen brengen diversiteit in de herfst. In mei en juni bloeien wilde margrieten, irissen, rode papavers, akelei, salvia, pioenen en ridderspoor. In de zomermaanden is het dan weer genieten van een prachtige bonte kleurenexplosie die bestaat uit reuzenmargrieten, Echinacea, Persicaria, Phlox, Thalictrum en Veronicastrum. Overal waar je kijkt in de tuin, zie je bloemen. Ook langs de bakstenen muren waarop de slaapkamers uitkijken. Daar werden ze gecombineerd met varens en een meerstammige krentenboom.
Deze plustuin in landelijke stijl in de Vlaamse Ardennen werkt goed, omdat het inspeelt op de specifieke wensen van een grote familie. Voor hen is de tuin een dynamische buitenruimte waar ze met z’n allen kunnen relaxen, vrienden en kennissen kunnen ontvangen. De inbreng van de kinderen is groot met een houten tuinhuis dat als clubhuis is ingericht, een schommel, een pingpongtafel en een groot zwembad. Dat bad grenst aan een bakstenen muur die de wind tegenhoudt, maar ook warmte afgeeft. Hier kruiden planten was een evidente keuze, omdat de temperaturen rond het bad hoog kunnen oplopen. Om het toch wat spannender, gevarieerder en gekleurder te maken, werden er hier en daar extra vaste planten bijgezet, zoals stokrozen, euphorbia, irissen, lavendel, wilde margrieten en klimrozen. De meest opvallende klimplant is ongetwijfeld de wilde wingerd die met zijn bijzondere herfstverkleuring mooi aansluit op de rode poort. Door de beplanting en de verschillende functies goed op elkaar af te stemmen, wordt de tuin het hele jaar rond intensief gebruikt door alle familieleden. Dit is een tuin met meerwaarde.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier