Getest: 3 weken leven met minder restafval

Dat we iets aan ons plasticverbruik moeten doen (aaah... die verpakkingen en zakjes!), wordt met de dag duidelijker. Onze redactrice probeerde drie weken lang plastic uit haar leven te bannen. Helemaal geen vuilniszakken aan de straat meer, bleek erg moeilijk. Maar ze slaagde erin haar plasticverbruik ruimschoots terug te dringen. Zij las en zocht uit wat het best werkt, dit zijn de belangrijkste tips. 

 

Anne Drake schreef Doe het zelf. Ecologie op Hoge Hakken. Ze spaarde in haar eerste jaar zonder plastic liefst € 5.000 uit, en noemt het een absolute verrijking voor haar leven. Dit zijn haar belangrijkste tips.

  •  Volg je eigen tempo. Je kunt niet van het ene moment op het andere én vegetariër worden én zero waste gaan leven én alleen nog maar duurzame beslissingen nemen. Zorg dat het leuk blijft, probeer dingen uit, en straf jezelf niet als het even minder gaat. Niet iedereen kan een kleine bokaal afval vullen op jaarbasis, maar we kunnen met z’n allen wél kleine aanpassingen maken die een nog groter effect hebben, nét omdat we met veel zijn.
  • Durf te vragen. Een tijd geleden wilden mijn kinderen afhaalchinees. Een bestelling voor zes betekent snel twaalf plastic potjes. Ik heb gebeld om te vragen of we onze eigen potjes mochten meebrengen, en dat was oké. Bij de frituur breng ik mijn eigen kookpot mee en glazen potjes voor de sauzen, en bij de bakker hergebruik ik zes keer dezelfde broodzak. Vaak is het niet meer dan met je liefste glimlach uitleggen dat er toch te veel plastic op de wereld is, om de mensen mee te krijgen.
  • Zorg voor een zerowastekit. Voorbereiding en plannen zijn best belangrijk, dus kun je maar beter een paar zakken in je auto hebben zitten, en wat PBA-vrije plastic bakjes. Probeer geen nieuwe meer te kopen, maar gebruik wat je hebt. Een drinkbus meenemen zodat je onderweg geen flesje moet kopen, is ook handig.
  • Durf de investering te maken. Alleen al door je eigen wasmiddel te maken, spaar je elk jaar een paar honderd euro uit, die je kunt gebruiken om je plastic in huis te vervangen. Bamboe snijplanken, aluminium drinkflessen en brooddozen, ze zijn de investering waard.
  • Zeg neen tegen perfectionisme. Ik koop mijn azijn om schoonmaakmiddel te maken in PMD-flessen, omdat hij beter werkt dan die uit glazen flessen. Dan denk ik: deze fles zorgt ervoor dat ik een hoop plastic flessen wasmiddel niet moet kopen en weggooien.
  • Maak je eigen verzorgingsmiddelen. Ik voel me zelfredzamer sinds ik weet dat het zo weinig voorstelt, weinig kost en het soms alleen maar een kwestie is van een aflevering minder bekijken op Netflix om het gedaan te krijgen.

Waar vind je wat?

  • Zerowastebeauty? Bij de Belgische webshops druantia.be en sebio.be vind je merken die inzetten op zero of minimal waste.
  • Zerowastefashion? Wil je weten hoe duurzaam bepaalde kledingmerken zijn? Op rankabrand.nl vind je info. Ontwerpers als Mark Liu en Issey Miyake zijn op zoek naar manieren om zo zero waste mogelijk te ontwerpen.
  •  Herbruikbare tasjes en andere ecologische producten? Ga eens kijken op kudzu.be, of in een van de zerowasteshops in de grote steden.

Meer tips voor minder afval:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content