De feesttafel van Gert Voorjans: “Zoek naar eigenheid en experimenteer met hebbedingen met een verhaal”
āDe zoektocht naar eigenheid begint met te kijken naar wat in onze omgeving al voorhanden isā, aldus Gert Voorjans. Voor de decorateur is de feesttafel als een canvas van verwondering en creativiteit. Zijn beste tips om met kerst zĆ©lf een prachtexemplaar samen te stellen.
āWeet je nog hoe je als kind weken op Āvoorhand naar Sinterklaas of Kerstmis toeleefde? Je bakte koekjes als versiering en knipte papieren sneeuwvlokken uit om je bezig te houden tijdens de lange donkere dagen. Als je gasten voor een etentje uitnodigt, zou dat niet anders mogen zijnā, meent interieurĀarchitect Gert Voorjans. āAlleen zijn we dat tegenwoordig wat uit het oog verloren. Tijd om te verzamelen of te knutselen hebben we nog amper, of zelfs helemaal niet. Een halfuur voor de gasten arriveren, denken we pas aan de Ātafelschikking, waardoor een kant-en-Āklare, mooi bij elkaar passende bordenset als een handige oplossing uit de kast komt.ā
‘Een kant-en-klare Ātafelset met een Āboeket draait veeleer om geld dan om creatief, feestelijk Āsamenkomenā
Niet zo voor Gert Voorjans. Waarom allemaal dezelfde feesttafel van Instagram koĀpiĆ«ren als je ook kunt experimenteren? āIk geloof dat iedereen nood heeft aan Āauthenticiteitā, zegt hij. āDie zoektocht naar eigenheid Ābegint met te kijken naar wat in onze omgeving al voorhanden is, wat we zelf kunnen maken of recupereren. Zo heb ik deze tafel van formaat aangekleed met sinaasappels en een grote schaal vol noten. Dat Ākunnen ook kweeperen zijn, een klimoptak of een zak vol herfstbladeren die je opgeraapt hebt tijdens een wandeling. Een kant-en-klare tafelset met een boeket draait veeleer om geld dan om creatief, feestelijk samenkomen. Dan vind ik een schelp als reisĀherinnering op tafel of een Ākandelaar Āgemaakt van een cavafles veel interessanter.ā
Voorwerpen die leven
Gert Voorjans is al sinds 1997 een absoluut begrip in de internationale interieurĀwereld. Hij studeerde in Hasselt en bij ĀSothebyās in Londen om vervolgens aan de slag te gaan bij die andere designĀgrootheid Axel Vervoordt. Voorjans staat bekend om een gewaagde en eclectische stijl. Geen enkel van zijn interieurs is een kopie van het vorige. Zijn gevoel voor stijl, kleur en motieven bracht hem al in de huizen en boetieks van heel wat grote namen.
‘Zoek het niet te ver. Schalen met fruit en noten zijn van nature al erg decoratief’
Zo richt Voorjans al jaren de boetieks in van Dries Van Noten, die ook wordt beschouwd als een meester in het combineren van kleuren en prints. Dit jaar opende ook de nieuwe beautyboetiek van Van Noten, langs de ĀSeine in Parijs. Een pand dat nog een andere gemeenschappelijke passie blootlegt van Voorjans en Van Noten: de liefde voor Āantiek en hebbedingen met een verhaal.
Voorjans heeft immers een grote liefde voor dingen die een eigen leven leiden, voor gebruiksvoorwerpen die ontworpen zijn met een duidelijke functie voor ogen. āIk hou meer van een grote aarden vaas dan van een sierkruik. Die laatste is letterlijk potsierlijk. Een waterkan daarentegen is niet gewoon gemaakt om ergens neer te zetten, maar dient een doel. Gebruiksvoorwerpen hebben daardoor een andere ergonomie: er is over nagedacht waarom het oor op een specifieke plaats staat en met welke geijkte maat gewerkt zal worden. Dat ambachtelijke spreekt mij ontzettend aan.ā
‘Je tafelschikking wordt pas interessant als je begint te Āexperimenten met verschillende soorten servies’
Extreem voorbeeld
Het hoeft niet allemaal perfect in proportie te zijn. Het mag wat wringen of oneffen zijn. Waarschijnlijk voelt hij zich daarom ook zo aangetrokken tot de enorme vazen van kunstenaar Antoine ĀVandewoude. Vandewoude begon zijn carriĆØre als meubelmaker. In zijn Antwerpse atelier renoveerde hij objecten en creĆ«erde hij er ook nieuwe, altijd met zijn eigen twee handen. Ook zijn designs schopten het al tot in de privĆ©woning en de boetieks van Van Noten. De jongste jaren legt Vandewoude zich toe op keramiek. Voorjans plaatste de monumentale potten in bordeaux tinten op een verhoog van houten balken, naast wijnkruiken en grote kommen.
āMet een tafel waarover nagedacht is, toon je dat je moeite wilt doen voor je gasten. Dat vind ik een vorm van respectā
āMet dit extreme voorbeeld wil ik mensen aanmoedigen om meer te durven experimenteren. De combinatie is daarbij wel belangrijk. Ik heb een voorliefde voor felle maar organische kleuren en vormen, die van nature makkelijker blenden. Bij een diner zou ik de tafel echter nooit zo vol zetten. Het stoort als je door een boeket of hoge vaas de persoon aan de andere kant van de tafel niet meer ziet of als de gasten de zware wijnkruiken moeten doorgeven.ā
Bovendien heb je genoeg ademruimte nodig aan een tafel. āDaarom is het een goed idee om eerst de borden op tafel te plaatsen, als rustpunten, en daarna aan de decoratie te beginnen.ā Ook in die eerste fase kun je echter al verschillende kanten uitgaan. āHeb geen schrik om oude borden en glazen te mengen of je grote slakom boven te halen. Zelfs met de stoelen varieer ik graag. Zo plaats ik soms een frĆŖle gouden stoel naast een robuuster lila exemplaar, aangepast aan het karakter van wie er komt. Met een tafel waarover nagedacht is, toon je dat je moeite wilt doen voor je gasten. Dat vind ik een vorm van respect.ā
De tips van Gert Voorjans:
1. Begin met de borden
Start het aankleden van de tafel met het plaatsen van de borden, zodat iedereen zeker comfortabel kan eten en drinken. Pas daarna breng je de decoraties errond aan, zonder die persoonlijke, functionele plek te veel te beperken.
2. Zorg voor ademruimte
Belangrijk is dat gasten voldoende ademruimte ervaren aan de feesttafel. De grote vazen en kruiken zijn in dit geval een extreem voorbeeld, ter inspiratie. Dat kan zeker op een buffettafel, maar op de tafel waaraan je eet vermijd je het best te grote decoraties, zodat iedereen elkaar goed kan zien en verstaan.
3. Creƫer verwondering
Een nieuw hip servies integraal op een tafel plaatsen, dat is veeleer een toonbeeld van budget dan van creativiteit. Mix en match met oud en nieuw servies, met fruit of groenten in een schaal, met takken of bladeren uit de tuin. Wie dat nonchalant tot een mooi resultaat kan schikken, maakt pas Ć©cht indruk op diens gasten.
Tekst: Maya Toebat. Beeld: Charlotte Van Noten.
Meer tips voor de feestdagen:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier