Echte of valse kerstboom: wat is nu écht het duurzaamst?
Lampjes, cadeautjes én een boom... De kerstperiode is weer bijna daar. Koop jij jaar na jaar een echte kerstboom? Of geniet je meerdere jaren op rij van een kunststof kerstboom? Voor beide opties valt iets te zeggen, wat is nu de meest duurzame kerstboom?
Terwijl we willen genieten van zoveel mogelijk cadeautjes en versiering, is het natuurlijk ook belangrijk aan het milieu te denken. Tweedehands kerstversiering of milieuvriendelijke aankopen, zijn een goed idee. Maar welke kerstboom heeft nu de laagste impact op het milieu? Volgens duurzaamheidsblog Duurzaamthuis is een valse boom op lange termijn vermoedelijk de meest duurzame kerstboom. Na minimum 16 jaar althans, investeren in een degelijk exemplaar is dus de boodschap.
Echt of nep?
Hoe lang je jouw kunststof kerstboom kan bijhouden en opnieuw bovenhalen, is afhankelijk van een heel aantal factoren. Van welk materiaal is hij gemaakt? Hoe wordt hij vervoerd en waar komt hij vandaan? Kan hij gerecycleerd worden? Een tikje research voor je een ‘valse’ boom aankoopt, is dus geen overbodige luxe.
En dan blijft nog de vraag: kan een kerstboom werkelijk 16 jaar meegaan? Indien de kwaliteit van je boom up to standards is, heb je een streepje voor. Maar wie zegt dat je die boom ook na zestien jaar nog mooi zal vinden? Daarbij weten katten- en hondenmama’s best wel dat een boom na een bepaalde tijd wel wat takken kan missen met zo een donzig monstertje in huis. ZIjn de takken na zestien jaar nog in goeie staat? Is de sneeuw niet vergeeld?
‘Duurzaam Thuis’ vreest dat het in de meeste gevallen moeilijk is om een kerstboom 16 jaar te halen. De website zegt dat je hooguit de intentie kunt hebben om je kerstboom lang te laten meegaan en wij geven toe: 16 jaar is best een lange tijd! Indien jij die zestienjarige verbintenis (nog) niet kan aangaan, zijn er ook andere tips om het deze Kerst zo duurzaam mogelijk te maken.
Lees ook: 5 x de mooiste kerstmarkten van België
Kies voor een duurzame kerstboom én Kerst
- Gebruik ledverlichting, die is duurzamer.
- Zet de verlichting ’s nachts uit en haal de adapter uit het stopcontact. Wie slaapt, kan toch niet genieten van gezellige lichtjes.
- Koop niet ieder jaar nieuwe versiering, maar kies voor tijdloze kerstballen, slingers, theelichthoudertjes en kerststalletjes.
- Als je handen toch jeuken om nieuwe versiering te kopen? Koop dan tweedehands of maak je versiering zelf.
- Beperk de hoeveelheid buitenverlichting, ze verbruiken veel elektriciteit én er is veel grondstof en energie nodig om ze te produceren.
- Wil je een kunstkerstboom? Investeer dan in een degelijk exemplaar dat je meerdere jaren wilt én gaat gebruiken.
- Tegenwoordig zijn er bovendien tal van creatieve alternatieven. Wat dacht je van een kerstboom gemaakt van boeken of een ladder versierd met lampjes? Op Pinterest doe je zeker inspiratie op. Ook de planten die doorheen het jaar je appartement versieren, kunnen een Christmas make-over ondergaan. Of knutsel zelf een kerstboom; een boom op de muur of een raamtekening is ook feesrelijk.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
- Koop een kerstboom met een kluit, na Kerstmis plaats je hem in je tuin. Belangrijk: doe dit twee jaar na elkaar met een nieuwe kerstboom. Daarna kan je elk jaar de ‘oudste’ boom terug uit de tuin halen en binnen zetten. Een boom die twee jaar heeft kunnen wortelen, overleeft het wel om 3 à 4 weken binnen te staan. Laat er wel een flinke kluit aan zitten en geef hem voldoende water. Na Kerst kan ie terug de tuin in.
- Heb je geen plaats voor twee kerstbomen, plant ze dan ergens anders. Onder andere in Eeklo kun je ze een plekje geven in het park of bos, maar vraag het anders aan een buur, vriend of familielid.
- Koop je echte kerstboom zo dicht mogelijk bij huis, het is zonde om er veel kilometers met de auto voor te rijden.
- Vintage en tweedehands zit in de lift. Een kunstkerstboom kan je dan ook voor een prijsje en tweedehands op de kop tikken. Door je boom door te geven aan andere Kerst-vierders, kom je al sneller aan die 16 jaar.
Meer in de kerstsfeer
Openingsbeeld: Zara Home
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier