Dit is de mooiste daktuin van Antwerpen: pootjebaden met zicht op de Schelde
Een bassin, een pergola, een loungehoek en een mirador; the sky is the limit voor deze daktuin in ‘gravel garden style’ die meerdere functies en niveaus combineert met panoramisch zicht op de Schelde én de historische binnenstad.
Van strak en modern naar weelderig en natuurlijk: zo kun je de transformatie van deze daktuin door tuinarchitecten Bart & Pieter in Antwerpen het best omschrijven. Over de radicale make-over zegt Bart Haverkamp het volgende: “Wanneer twee appartementen één worden, zit je op het dak met verschillende niveaus én heel wat techniek die je moet wegwerken. Om de drukke sfeer wat te temperen, hebben we de tuin op vraag van de bewoners vereenvoudigd en het zicht geaccentueerd.” Het uitzicht van de daktuin is werkelijk adembenemend. Zo heb je aan de ene kant een unieke kijk op de Schelde, aan de andere kant heb je de historische binnenstad met de majestueuze Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.”
Olijfwilg vervangt balustrade
Om het panorama te maximaliseren, zonder het gevoel van privacy op te geven, werd de strak geschoren haag verwijderd. Die werkte niet alleen beklemmend, hij blokkeerde ook het zicht. Taxus maakte plaats voor Elaeagnus ebbingei, ook wel bekend als olijfwilg of zilverbes. Dé ideale haagplant met tal van voordelen, volgens Haverkamp: “Olijfwilg is resistent tegen wind en zoute omstandigheden. Bovendien heeft hij geen ondersteuning nodig, wat perfect is voor een daktuin zonder balustrade. Over anderhalf jaar is de haag volledig dichtgegroeid, wat dan weer de nodige privacy garandeert.” Olijfwilg bloeit in de herfst met mooie witte bloemen en rode bessen met een zilverachtige gloed waar vogels tuk op zijn.
Afkoelen in het bassin
Op het dakterras hoor je niet alleen vogels fluiten, maar ook het geluid van kabbelend water. Om het stadslawaai te filteren, kwam er een waterpartij die ook dienst doet als afkoelbad. Met z’n 40 centimeter diepte is het geschikt om pootje te baden of te drijven, met of zonder luchtmatras. Iris, gele lis en wateririssen zijn waterzuiverende moerasplanten die zich aan de rand van het bassin bevinden. Daarnaast heb je ook mediterraanse kruiden. Salie, dragon, oregano, munt en rozemarijn kunnen niet alleen hoge temperaturen aan. Het zijn ook smaakmakers in de keuken. Verder telt de daktuin ook schaduwrijke plekken waar varens goed gedijen, zoals onderaan de stalen trap die naar de ‘mirador’ leidt. Dat is de benaming die Haverkamp al grappend gebruikt om te verwijzen naar het hoger gelegen klein plateautje van twee vierkante meter dat een ander perspectief biedt op de tuin en de stad.
Wilde ‘gravel garden look’
Ook populair is de eethoek met een modern zitelement onder de pergola en sluier van blauweregen en Toscaanse jasmijn. Door tegels en tropisch hardhout gedeeltelijk te verwijderen en te vervangen door aarde en kiezels, kregen de bloeiende klimplanten meer plaats om te groeien en schaduw te maken. Die keuze past binnen de ‘gravel garden look’ die de tuin een natuurlijke en verwilderde uitstraling geeft. Een andere zone op het dak wordt gevormd door de loungehoek met fluweelboom en een grote amelanchier. Door bloeiende heesters en bomen in de haag uit te zetten, genieten de bewoners reeds vroeg in de lente van een zomers sfeertje.
In mei heb je de pracht van gele brem en paarse bloemen van kruipsering. In de zomermaanden zorgen de bloesems van Tamarisk pink cascade en de bottelroos voor spektakel, terwijl Viburnum tinus met z’n witte bloesems verwondering brengt in de winter. Door extra planten uit te zetten die het hele jaar door bloeien en groeien, valt er elk seizoen wel iets nieuws op het dak te ontdekken. Dit geeft de daktuin een extra dimensie en een natuurlijke look, die je bijna doen vergeten dat je je te midden van de drukke binnenstad bevindt.
Tekst: Magali Elali. Foto’s: Anouk Luyten.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier