Opruimen is zó 2023
Rock-’n-rommel: “Cluttercore draait om persoonlijke items in huis, geordend of als pure chaos”
Een opgeruimde geest in een opgeruimd huis? Niet per se. Alsmaar meer mensen worden blij van georganiseerde chaos. Of hoe cluttercore zijn onderdak vond.
Ken je dat gevoel waarbij je je interieur overschouwt en alleen maar angstig kunt denken: ik hoop dat er vandaag niemand onverwacht aanbelt? Magazines die overal rondslingeren, tekeningen van de kinderen die ze zelf schots en scheef op de muur hebben geplakt en in de hoek van de kamer kadertjes die al een halfjaar staan te wachten tot iemand de moeite neemt om ze op te hangen. Vanaf nu is die angst ongegrond. Sterker: het is hip om hier en daar wat persoonlijke items schijnbaar nonchalant te laten rondslingeren.
Dat heet ‘cluttercore’, een term die tijdens de coronacrisis op TikTok ontstond en intussen goed is voor ruim 86 miljoen fans. Niet te verwarren met maximalisme, waar het vooral om een kleurrijke muur gaat of een sofa met een druk patroon. Cluttercore draait echt om persoonlijke items die worden tentoongesteld in huis, enigszins geordend of als pure chaos. Het is een tegenreactie op jaren van Marie Kondo-adoratie. Trouwens – en ik probeer dit met zo weinig mogelijk leedvermaak te formuleren – de Japanse opruimgoeroe gaf een klein jaar geleden toe dat ze haar eigen regels niet langer volgt. Een pandemie en drie kinderen hebben haar blijkbaar doen inzien dat een strak opgeruimd huis níét het ultieme geluk garandeert. Who knew?
Weerspiegeling van jezelf
Ikea weet het in elk geval. Zij ondernemen elk jaar een collectief huisbezoek bij mensen over de hele wereld om hen te ondervragen over hun gewoontes, frustraties en uitdagingen op het gebied van wonen. Het resultaat van die grote enquête wordt dan gepubliceerd in het Life at Home Report*. De recentste versie van dat rapport bewijst het succes van cluttercore, want mensen die erin slagen om meer persoonlijkheid in hun interieur te leggen, zijn blijkbaar dubbel zo tevreden thuis.
“Voor ons is dat een motivatie om zoveel mogelijk verschillende stijlen aan te bieden, ook in onze accessoires, zodat iedereen er iets in kan vinden wat bij zichzelf past”, aldus Jolanda Wetzelaer, interieurexpert bij Ikea. Maar is Ikea net niet bekend om zijn opbergmogelijkheden, veeleer dan om zijn clutter? “Een mens kan natuurlijk niet álles tentoonstellen”, aldus Wetzelaer. “Dus de opbergers blijven belangrijk. Het gevoel dat je niet kunt opbergen wat je wilt opbergen blijft een grote frustratie, dat zien we ook in dat rapport. En dan maakt het niet uit of je groot of klein woont, en hoe oud je bent. Slim kunnen opruimen blijft belangrijk, zelfs in combinatie met cluttercore.“
Rust in het hoofd
Interieurstylist Harald Ligtvoet moet lachen om de term cluttercore. Plots bestaat er immers een hippe naam voor iets wat hij zelf al decennialang doet. “Ik vind het zalig om alles voortdurend te verplaatsen om zo nieuwe hoekjes te maken”, vertelt Ligtvoet. “Zo zijn we de laatste tijd op zoek naar mooie vaasjes in allerlei kleuren en formaten, en handgemaakte manden die we dan in groep ophangen. In ons vorige huis, dat wel drie keer groter was, gingen we all the way. Wel tientallen hertenkoppen hingen er aan de muur, opgevuld met kitscherige prullaria. Door daarin te overdrijven, wordt het weer mooi. Gasten die bij ons op bezoek kwamen, zag je weleens denken: oh my god!“
De meningen over cluttercore zijn op zijn minst verdeeld te noemen. Zo wordt vaak – met de nodige zin voor cliché – verklaard dat je pas rust kunt vinden in je hoofd als ook je woonkamer dat weerspiegelt. “Ik zou zot worden mocht ik in een kale witte ruimte moeten leven, zonder ziel, zonder mijn herinneringen en souvenirs”, aldus Ligtvoet. “Ik kom net tot rust als ik mijn spullen rondom me kan zien.”
Cluttercore draait echt om persoonlijke items die worden tentoongesteld in huis, enigszins geordend of als pure chaos
Tja, dat denken de mensen die we in tv-programma’s à la Verzamelkoorts! en Hoarders tegenkomen misschien ook. Maar zij geraken door hun ‘verzameling’ niet meer aan de achterdeur. “In die gevallen gaat het meestal niet om herinneringen of mooie objecten, maar om afval en impulsaankopen, dat is iets totaal anders.”
Schitterende schaar
Een excuus dat ik thuis weleens gebruik om me volledig te laten gaan in cluttercore is ‘dat ik gewoonweg te veel mooie spullen heb, het zou toch zonde zijn om die in de kast te zetten’. Dieter Van Den Storm, designexpert en creatief directeur bij Mode and Design Brussels (MAD), beaamt dat. “Je ziet duidelijk hoe grote interieurmerken de laatste jaren op de kar van de accessoires zijn gesprongen. Vazen, kussens en kaarsen zijn enorm populair én mooi. Maar ook banalere objecten zoals scharen, kapstokken en zelfs nietjesmachines worden vandaag in een designversie uitgebracht.
Dat heeft natuurlijk alles te maken met e-commerce. Zulke dingen zijn makkelijk online te kopen en te leveren.” Maar ons onlinegedrag heeft ook nog een andere impact op het succes van cluttercore. “In een digitaal gedomineerde wereld hebben we gewoon meer nood aan échte objecten naast ons, dingen die we kunnen voelen en gebruiken”, aldus Van Den Storm. Ook Ligtvoet kan dat bevestigen: “Thuis kunnen komen in een warm nest met toffe spullen om je heen, dat is toch de essentie van gelukkig zijn?”
Cluttercore clues: Interieurstylist Harald Ligtvoet deelt tips voor wie aan de slag wil met eigen rommel.
• Een tof cluttercore-interieur creëer je niet van vandaag op morgen, het is iets wat moet groeien. Dat kan maanden of jaren duren, maar dat is niet erg.
• Kies voor objecten waar je een persoonlijke band mee hebt: herinneringen, souvenirs, kunstwerken, erfstukken of zaken die je echt heel mooi vindt. Word kortom curator van je eigen expo.
• Investeer in mooie wandkasten, rekken of vitrines. Zij vormen de basis voor bonte verzamelingen.
• Probeer aan te voelen wat bij elkaar past. Leg bijvoorbeeld een compositie eerst eens op de grond, of maak er een foto van zodat je nadien nog kunt gaan spelen met de exacte plaatsen.
• Experimenteer met kleur. Waarom bijvoorbeeld geen collectie boeken sorteren op kleur?
• Laat de rommel evolueren. Verplaats zaken, voeg dingen toe. Een cluttercore-interieur moet leven.
• Volg Eline De Bruyne op Instagram: @eline.de.bruyne
Meer deco
Door An Bogaerts. Alle foto’s werden gemaakt bij de kleurrijke Eline De Bruyne uit Mechelen, een fervent cluttercore-adept. Kinderen zijn uiteraard een shortcut richting cluttercore-interieur.
*Het volledige Life At Home Report van Ikea vind je via lifeathome.ikea.com
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier