Camille en Jacqueline van interieurstudio LA-BEL over hun Amerikaans Belgische droom
Een Amerikaanse uit L.A. en een Vlaamse uit Damme ontmoeten elkaar op Coachella en starten samen een interieurstudio: geen filmscenario, maar het echte verhaal van Camille De Prêtre en Jacqueline Talsky.
Als je niet beter weet, zou je kunnen denken dat ze zussen zijn met hun blonde lokken, brede glimlach en Franse voornaam. Maar Camille De Prêtre (25) en Jacqueline Talsky (25) werden ruim 9.000 kilometer van elkaar geboren. De één in het landelijke Damme, de ander in het hippe Manhattan Beach bij L.A. Sterker nog: ze kennen elkaar pas anderhalf jaar. Toch runnen ze samen een designstudio. Onder de naam LA-BEL ontwerpen ze meubels en richten ze interieurs in. Met projecten in L.A., Bretagne en Milaan kunnen ze nu al een internationale portfolio voorleggen.
“Rotambitieus”, zo noemt De Prêtre zichzelf. Dat geldt zeker ook voor Talsky. In april schopten de twee interieurarchitecten het al tot op de Salone del Mobile, dé jaarlijkse designhoogmis in Milaan. Ze presenteerden er hun eerste meubelcollectie: ‘Calimero’. De grafische zwarte stukken hebben inderdaad iets cartoonesk, zoals de gelijknamige tekenfilmfiguur: het zwarte kuiken met eierdophoed. Maar er schuilt ook een calimerocomplex achter. De twee hebben een enorme drang om serieus genomen te worden, ondanks hun leeftijd. “Met deze collectie wilden we onszelf echt op de kaart zetten. We wilden tonen dat we niet naïef zijn, ook al zijn we nog jong”, vertelt De Prêtre. Mission accomplished. Hun collectiepresentatie in de wijk 5Vie lokte veel collega-interieurarchitecten en ontwerpers, maar ook designliefhebbers die een stuk wilden kopen en zelfs galeriehouders. Op de openingsavond scoorden ze zelfs hun allereerste tentoonstelling. De Prêtre: “De eerste dag wandelde Christophe Urbain binnen van Gentse galerie Atelier Ecru. Hij zei: ‘Deze stukken passen perfect in de groepsshow die volgende maand opent en ik heb nog een paar plekjes vrij.’ Je snapt: voor ons kon de week niet meer stuk.”
Italofiel
Hun verhaal doet denken aan de turborelaties in coronatijden: koppels die na een paar dates dan maar gingen samenwonen omdat ze elkaar anders niet mochten zien. Hun eerste ontmoeting dateert van 17 april 2022. “Ik zal het nooit vergeten. We stonden op Coachella, het Amerikaanse festival. De beats knalden uit de boxen en iedereen stond keihard te dansen, maar wij hebben de hele tijd gebabbeld. Bij alles wat de ene zei, zei de ander: ‘Oh, ik ook.’ We bleken met dezelfde dingen bezig te zijn en van dezelfde dingen te houden. Heel vreemd”, vertelt Talsky.
Plots zag ik in Jacqueline de ideale partner, omdat we elkaar zo goed aanvullen. Zij is technisch heel sterk, ik creatief. Zij kent de Amerikaanse markt en ik de Europese. En we hebben allebei grote dromen
Camille De Prêtre
Dat ze elkaar daar in L.A. ontmoetten, was geen volledig toeval. Talsky studeerde in 2020 aan de Cattolica-universiteit in Milaan. Een jaar later trok De Prêtre naar dezelfde stad voor een stage bij designer Federico Peri. Ze ontmoetten elkaar dus nooit, maar hadden er wel dezelfde vrienden. Met die gemeenschappelijke vriendengroep gingen ze naar Coachella. “Achteraf hebben we ontdekt dat we in Milaan slechts één straat van elkaar woonden. En dat we dezelfde lievelingsadresjes hadden. Heel zot”, lacht Talsky.
Behalve de liefde voor interieur en ondernemerschap, zijn het ook twee italofielen. Ze hebben zelfs allebei een Italiaans lief. De Prêtre is samen met ondernemer Luca Buratto, Talsky met muzikant Andrea Calabria. Overbodig om te zeggen dat De Prêtre en Talsky stevig wat airmiles verzamelen. Ze pendelen tussen L.A., Milaan en Damme. Daarnaast hebben ze nog interieurprojecten in Frankrijk.
Van steunzolen naar stoelen
De Prêtre: “Ik heb altijd geweten dat ik ooit een eigen studio zou starten. Mijn ouders zijn ook zelfstandig, weliswaar in een totaal andere sector. Ze hebben een winkelketen van orthopedische schoenen en steunzolen. Als student maakte en verkocht ik mijn eigen stoelen. Ondernemerschap past bij mij: ik ben onafhankelijk en ik vertrouw op mijn intuïtie. Bovendien werk ik graag met mijn handen. Na mijn stage in Milaan voelde ik me echt klaar om mijn eigen ding te starten. Al vond ik het ook spannend om dat helemaal alleen te doen.”
Enter Talsky. Tijdens hun eerste ontmoeting liep De Prêtre nog stage bij Peri en werkte Talsky als projectmanager bij haar vader, een totaalaannemer. Toen ze elkaar opnieuw zagen in oktober 2022 lagen de kaarten helemaal anders. “Luca en ik waren op reis in Californië. De dag voor we terugvlogen naar België had ik afgesproken met Jacqueline. Toen vertelde ze me dat ze ontslag had genomen bij haar vader omdat ze creatiever wilde bezig zijn. ’s Avonds kon ik niet slapen. Plots zag ik in Jacqueline de ideale partner, omdat we elkaar zo goed aanvullen. Zij is technisch heel sterk, ik creatief. Zij kent de Amerikaanse markt en ik de Europese. En we hebben allebei grote dromen. Ik maakte Luca wakker om hem over mijn plannen te vertellen. Uiteindelijk stuurde ik haar midden in de nacht een berichtje. Of we nog een koffie konden drinken voor mijn vlucht vertrok.”
With a little help from my friends
Die ochtendlijke koffie gaf het startschot. Maar hoe pak je dat aan, een studio starten als je bijna tienduizend kilometer van elkaar woont? Talsky: “Die ochtend stelden we een reeks vragen op: Hoe zien we de studio over vijf jaar? Hoe willen we werken? Wat is onze stijl? Enzovoort. Als de antwoorden dezelfde waren, zouden we starten. Vijf dagen later planden we een skypemeeting in. En wat bleek? Onze presentaties en moodboards waren haast copy-paste.” Een half jaar later stonden ze in Milaan met een volledig nieuwe meubelcollectie in een zelf ontwikkeld materiaal op basis van pleister. “Het was zes maanden hard werken en stressen om die deadline te halen. We deden het niet helemaal alleen. Zo hielp Brugs maatwerkbedrijf Stark ons met de prototypes. Designer Arno Declercq – voor wie ik een tijdje werkte deelde kostbare insidertips met ons. En ontwerper Fedrico Peri hielp ons bij het vinden van onze eigen vormentaal”, vertelt De Prêtre.
Binnenkort openen we in Los Angeles een showroom en op termijn willen we ook een volwaardig kantoor in België
Jacqueline Talsky
Als je zo nauw samenwerkt met iemand die je nog maar net kent, moet dat af en toe toch vonken geven? “We komen goed overeen, al zijn we in de eerste plaats zakenpartners. Vriendschap kwam daarna. We hebben hetzelfde doel voor ogen en we zijn even vastberaden om dat te bereiken. Weliswaar op een andere manier. Ik ben heel direct en soms wat drammerig en chaotisch. Jacqueline luistert heel geduldig en zegt dan kalm: ‘Als we het nu eens zo zouden doen?’ Dat is eerst even slikken. Maar meestal heeft ze gelijk. Zij is heel goed georganiseerd”, aldus De Prêtre.
Belgian style
Vragen wij ons nog wat af wat er in hun vijfjarenplan stond. Wat blijkt: ze willen vooral een bekende naam worden met een eigen meubellijn en internationale interieurprojecten. Daarom willen ze vooral projecten aannemen waarop ze echt hun stempel kunnen drukken. Lees: ze ontwerpen liever een volledig appartement dan enkel de keuken. Maar zulke jobs binnenhalen is niet gemakkelijk. “Gelukkig hebben we intussen al enkele opdrachten, waaronder een strandhuis in Frankrijk, een appartement in Milaan en een bar in L.A.”, vertelt Talsky. “Voor onze meubelcollectie experimenteren we met nieuwe materialen als marmer en travertin. En binnenkort openen we in L.A. een showroom waar ook onze bureaus zullen zitten. Op termijn willen we ook een volwaardig kantoor in België.”
Geloof het of niet, maar aan de andere kant van de oceaan is ons land heel bekend. Zeker Vincent Van Duysen en Axel Vervoordt zijn er sterren. Die laatste werkte onder meer voor Kanye West. De Prêtre: “Ik ben zot van Belgische materialen en ambachtslieden. Dat is echt iets wat ze niet hebben in Californië. Mijn roots zijn daar echt een troef.”
Jacqueline Talsky
- Geboren in 1998.
- Groeide op in Los Angeles, Californië.
- Studeerde twee jaar in Milaan en Rome.
- Zwaaide in 2020 af aan de University of Southern California.
- Werkte een tijdje voor haar vader, die aannemer is.
- Pendelt tussen Italië en de Verenigde Staten.
Camille De Prêtre
- Geboren in 1998.
- Groeide op in Damme, bij Brugge.
- Studeerde interieurarchitectuur aan Sint-Lucas in Gent.
- Maakte als student-ondernemer haar eigen stoelen.
- Werkte een tijdje voor Belgisch designer Arno Declercq.
- Deed stage bij Federico Peri in Milaan.
- Pendelt tussen Damme, Los Angeles en Milaan.
door Iris de Feijter. BEELD: LIESBET PEREMANS.
Meer lezen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier