Dankzij deze opruimtechnieken heb je nooit meer rommel

Tina Favache

De lente is nu écht bijna in het land. Hoog tijd dus om met die grote schoonmaak te beginnen. Kun jij nog wel wat structuur en tips gebruiken? Je bent niet alleen. Tina Favache verzamelde in ‘Mijn Opruimboek’ alle tips om je huis en leven kraaknet te maken en te houden. Aan Feeling verklapt ze drie dagen lang al tips om orde te creëren in die chaos. Vandaag verklapt ze ons de verschillende opruimtechnieken, zodat we kunnen kiezen welke het best bij ons past.

Mijn Opruimboek, de technieken onder de loep

Opruimen, oprommelen, ont-spullen,... Er zijn zoveel termen om te zeggen dat je afscheid wil nemen van overtollige of ongebruikte spullen! En zo bestaan er ook wereldwijd uiteenlopende methodes om opruimen aan te pakken, maar zijn ze allemaal even doeltreffend? Dit zijn de meest gekende technieken:

1. Inpakken – methode

Techniek: pak de volledige inhoud van je woning in, net zoals bij een verhuis. Ga daarna stelselmatig alleen uitpakken wat je daadwerkelijk gaat gebruiken. Na 3 maanden kan je afscheid nemen van alles wat niet uitgepakt is.

Er zijn zowel voordelen als nadelen aan verbonden. Het is efficiënt, maar wel extreem. Bovendien is het tijdrovend, duur (je hebt veel materiaal nodig om alles in te pakken) en door onze seizoenen moet je de actie zo’n 2 à 3 keer herhalen.

2. De 1x/dag – methode

Techniek: je gooit elke dag 1 ding weg. Je bepaalt zelf wat en hoeveel je weggooit. Het is zeer eenvoudig, maar je gaat wel traag vooruit. Bovendien werkt het visueel niet erg stimulerend om verder te zetten.

3. De KonMari-methode

Je kent misschien Marie Kondo wel, zij heeft deze methode in beeld gebracht. Je vertrekt vanuit het idee ‘wat wil ik bewaren?’ Je stelt jezelf daarom 2 vragen: ‘Heb ik dit nodig?’ en vervolgens ‘Word ik hier gelukkig van?’. Heb je het niet nodig of word je er niet bepaald gelukkig van, dan gaat het onherroepelijk de vuilnisbak in. Je start door je woning in verschillende categorieën in te delen. (Bv. Ik neem eerst de kleerkast aan, dan een voorraadkast in de keuken,...). Het is effectief, maar het verzamelen van de categorieën in je woning is op zich al een erg grote klus waardoor je de moed al dreigt te verliezen voor de start van het opruimen.

4. Opruim-maandspel

Techniek: elke dag van de maand het identiek aantal stuks als de datum wegdoen. Op de 1e gooi je dus 1 ding weg, op de 10de doe je 10 dingen weg, enz. Je beslist zelf hoe groot je stuks zijn. In het begin is het dus zeer eenvoudig, maar het wordt telkens moeilijker. Bovendien dreig je de motivatie te verliezen, door de trage start komen veel deelnemers niet verder dan dag 15.

5. Dozen-methode

Techniek: voorzie 3 of 4 dozen waarin je al je spullen zal onderverdelen.
De dozen zijn ingedeeld als volgt: weggooien, bewaren, weggeven/verkopen (verplaatsen). Dit kan een zeer efficiënte manier zijn. Je krijgt namelijk onmiddellijk een duidelijk overzicht en je maakt definitieve keuzes. Het is wél belangrijk dat je de klus volledig klaart en geen dozen met materiaal in de garage of op zolder laat staan. Bovendien is het belangrijk op voorhand de tijdbesteding duidelijk af te bakenen, anders dreig je jezelf erin te verliezen. 

6. De methode uit Mijn Opruimboek

Dit boek is gebaseerd op de combinatie van de Dozen-methode en de vraagstelling uit de KonMari-methode. Hierdoor heb ik een zeer toegankelijke en vooral efficiënte opruimwijze opgezet. Het boek bestaat uit 12 hoofdstukken met een afvinklijst, elke plaats in je woning wordt onder handen genomen. Er is per hoofdstuk een planning voorzien en er wordt ook een ideale tijdsbesteding aangereikt. Op deze manier worden de nadelen van beide methodes tot het minimum herleid, enkel de voordelen blijven over! Wie gaat er mee de opruim-uitdaging aan?

 

Meer tips voor minder rommel:

 

Openingsbeeld: Zara Home

Partner Content

Gesponsorde content