Binnenkijken in een historisch appartement in hartje Milaan
In een levendige buurt van Milaan richtte een Italiaans koppel een historisch appartement in met design, kunst en objecten uit Italië, Scandinavië en Japan. Oost en west werd harmonieus gemixt en bleek een magische match. Kijk mee binnen in het prachtige pand.
Een appartement met een geschiedenis
Ergens tussen de Porta Venezia en het Centraal Station van Milaan vonden Francesca Pellicciari en Giacomo Donati na lang zoeken hun gedroomde stek. Die bevindt zich op de derde verdieping in een appartementsgebouw uit de jaren 1920, dat in die tijd werd gebouwd als deel van een nieuwe Milanese wijk. Dat de buurt bekendstaat om haar gebouwen in de befaamde neorococo- en libertystijl, laat het plaatje helemaal kloppen. Als Italiaanse variant op de art nouveau dankt die laatste stijl zijn naam aan Arthur Lasenby Liberty, de oprichter van de beroemde winkel Liberty Department Store in Londen. Die was in de beginjaren gespecialiseerd in het importeren van decoratie, textiel en kunstobjecten uit Japan en het Verre Oosten.
Net zoals Francesca en Giacomo vandaag doen met hun webshop Nanban, vernoemd naar de Japanse term voor ‘westerse handelaars’, die de kunst van de eilandengroep ontdekten rond 1500. Ook de filosofie van de Italiaanse libertystijl – waarbij dagelijkse objecten een artistieke status krijgen – schemert door in het minutieus samengestelde interieur. Zo is een van de ramen uitbundig gedecoreerd met de glas-in-loodtechniek. Dat originele element past perfect bij het eclecticisme van de rest van het interieur. Daarin brengen de Italiaans-Chinese grafisch vormgeefster en de Italiaanse advocaat hun gezamenlijke passie en achtergrond voor oost en west, hedendaags en antiek, en kunst en design samen.
De gang in de hoofdrol
Terwijl het pand in een intussen bijzonder gewilde, authentieke en levendige buurt ligt, kan het koppel volledig tot rust komen in hun met licht overgoten appartement en de verrassende binnentuin met palmbomen, hortensia’s, mispels en kaki’s. “Aangezien de originele structuren en materialen – zoals hoge bepleisterde plafonds, houten vloeren, glas-in-loodramen en gietijzeren radiatoren – zo goed als intact waren, wilden we structureel niet veel veranderen aan het appartement”, vertelt het koppel.
“Enkel de gang hebben we onder handen genomen. Daarvoor gingen we aankloppen bij onze vrienden van Baukuh, een collectief van jonge architecten die tussen Milaan en Genua werken. Zij integreerden een soort ruggengraat van gespiegelde oppervlakken en blauwe linoleum in de gang. Die verbindt nu niet alleen de twee uiteinden van het appartement, maar reflecteert het licht ook tot in het hart van de woning. Bovendien brengen de spiegels een stukje stad, zoals de beroemde Pirellitoren, naar binnen. Telkens als je beweegt, krijg je een ander beeld, en ook het door de dag bewegende licht brengt extra dynamiek in het appartement”, vertellen de twee enthousiast. “Terwijl de gang het minst interessante deel van het appartement was, is die door een relatief eenvoudige ingreep uitgegroeid tot protagonist.”
Heilzaam bad
Niet alleen visueel, maar ook organisatorisch vormt de gang de kern van het 120 meter grote appartement. Alle kamers geven erop uit. Aan die inrichting veranderde het koppel enkel een aantal kleine zaken. “We hebben de ruime woonkamer en de gastenkamer verbonden met twee openingen die verwerkt zitten in de muur, en de indeling van de keuken lichtjes aangepast. Zo kwamen er aan beide zijden van de ruimte werkbladen, en plaatsten we een tafel naast het raam.
De badkamer hebben we opgesplitst in een douchegedeelte en een plek voor onze traditionele houten, heilzame ofuro (typisch Japans compact houten bad, waar je rechtop in zit, ook wel hottub genoemd. red.).”
“We streven niet zozeer een bepaalde stijl na, maar zien ons appartement meer als een verzameling van interessante en gekregen spullen”
Veel van de spullen die het verder minimalistische interieur sieren, zijn te verkrijgen via Nanban. Tegelijk schrikt het duo er niet voor terug om Scandinavisch design te mixen met Italiaanse ontwerpen en Oosterse objecten tot een bijzonder persoonlijk geheel.
“We streven niet zozeer een bepaalde stijl na, maar zien ons appartement meer als een verzameling van spullen die we interessant vinden of van familie kregen. Hans Wegner staat hier naast Ico Parisi, en Gio Ponti naast Sori Yanagi of de Japanse Castiglioni”, vertelt het duo. “Tijdens een van onze vele reizen vielen we als een blok voor de stoelen van Yanagi. We hebben ze naar Milaan verscheept”, vult Francesca aan. “Online konden we de sculpturale, tijdloos uitziende lamp van Ingo Maurer uit rijstpapier en bamboe op de kop tikken. Maar we houden ook van meer hedendaagse stukken van bevriende ontwerpers zoals de Flag-lamp van Servomuto of de Filo van Andrea Anastasio. Dankzij Nanban, maar ook door onze zoektochten op rommelmarkten of tijdens reizen, blijft ons interieur continu in beweging.”
Liefde voor Japan
Met Nanban delen Francesca Pellicciari en Giacomo Donati hun liefde voor Japan. Samen met hun Japans-Italiaanse vriend Ayaki Itoh richtten ze de webshop Nanban op. “Met het platform willen we het Japan van elke dag in de vorm van tijdloze objecten en oude tradities introduceren in Europa. Zo willen we het contact tussen de diverse culturen stimuleren, en een soort brug tussen twee werelden vormen”, vertelt het duo. “Tijdens onze reizen door het land van de rijzende zon stonden we ervan versteld hoe weinig van de schoonheid die je daar vindt, eigenlijk op ons oude continent te vinden is. Daarom besloten we onze favorieten te delen. Op Nanban verzamelen we zowel gebruiks-voorwerpen als moderne antiquiteiten, en zowel designklassiekers als hedendaagse ontwerpen.”
Meer binnenkijkers
- Binnenkijken in een modernistische bungalow geïnspireerd op de scheepvaart
- Binnenkijken in droomhuis met prachtig zicht op de Dijle
- Binnenkijken in het kleurrijke huis van Sophie Helsmoortel
Door: Francesca Sironi. Foto’s: Monica Spezia/Living Inside. Bewerking: Elien Haentjens.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier