De vloer van de hoofdingang van het huis is nog de originele, van Montpellier-steen. Ook de lampenkamp met stierenhoofd is lokaal, hij komt uit Uzès.

Binnenkijken in het romantische universum van interieurarchitect Sophie Zieleskiewicz

Als interieurarchitect kon Sophie Zieleskiewicz alle kanten op met haar Zuid-Franse boerderij. Ze creëerde er twee: een huiselijke familiewoning en een heerlijk minipension.

Babyblauwe luiken. Dat is het eerste wat opvalt aan deze historische stenen woning in het dorp La Bruguière. Het lijken wel azuurblauwe ogen die je uitnodigen om binnen te komen. “Ik hou van deze kleur, het is de typische tint van de ramen van huizen in de ­Cevennen”, vertelt Sophie Zieleskiewicz, een binnenhuisarchitect uit Lyon.

In deze achttiende-­eeuwse ­boerderij werden ­vroeger zijderupsen gekweekt

Toen zij en haar man Ian het pand voor het eerst zagen, wisten ze meteen dat ze hadden gevonden wat ze zochten. Een achttiende-eeuwse boerderij, waar vroeger zijderupsen werden gekweekt. De prachtige stad Uzès ligt op slechts een paar kilometer afstand, de Provence ligt aan de andere kant van de Rijn. Een geliefde bestemming voor romantische zielen, nog onaangetast door het massatoerisme.

Binnenkijken Sophie Zieleskiewicz

Levenswerk

“Ik stelde me dit huis voor als een reis”, gaat ­Zieleskiewicz verder. In feite was het vooral een reis voor haarzelf, een punt van aankomst en vertrek. De interieurontwerper nam de renovatie vast als een soort levenswerk. Binnen deze oude muren vond ze de ideale omgeving om zichzelf uit te drukken.

Het is een godsgeschenk dat alle eigenaars, in heden en verleden, het pand met de nodige zorg en aandacht voor de geschiedenis hebben behandeld

Tegelijkertijd begon ze aan een nieuwe uitdaging: het ontwerpen en beheren van een kleine bed and breakfast in de zuidelijke vleugel van de villa. Vandaar de naam: Maison Plein Sud. Je hoeft alleen maar het grindpad in de tuin over te steken en je wordt omarmd door een authentieke vakantiesfeer.

­Zieleskiewicz stond zelf in voor de ­esthetiek, waarbij ze de originaliteit van het pand zoveel mogelijk heeft behouden. De werkzaamheden sluiten perfect aan bij de conservatieve restauratie die vijfentwintig jaar eerder werd uitgevoerd door de vorige eigenaars. Het is een godsgeschenk dat alle eigenaars, in heden en verleden, het pand met de nodige zorg en aandacht voor de geschiedenis hebben behandeld.

binnenkijken  Sophie Zieleskiewicz
Een trompe-l’oeilbehang en een fluwelen zetel zetten de toon in de lounge.

Lokale labels

De nieuwe renovatie duurde drie jaar. “Het volume van de ruimtes werd behouden”, zegt ­Zieleskiewicz. De muren zijn wit en babyblauw geschilderd, in dezelfde kleur als de luiken. “De omringende natuur doet me denken aan Toscane, met zijn rijen cipressen en parasoldennen. Het is dat landschap dat de inspiratie vormde voor de keuze van het Pierre Frey-­behang voor de eetkamer, genaamd ‘L’Esterel’.”

binnenkijken Sophie Zieleskiewicz
De slaapkamer werd ingekleed met panoramisch behang van Ninon, dat een Moors tafereel afbeeldt.

Het panoramische behang in de woonkamer is van Ananbô en het zwart-witte behang voor de slaapkamer is van Ninon. Allemaal merken uit eigen land. De meeste meubels maken deel uit van de verzameling vintage stukken en antiek waar ­Zieleskiewicz al meer dan dertig jaar op jaagt op de vele Franse rommelmarkten.

De tuin werd ook sierlijk heringericht door de binnenhuisarchitect, met behoud van al het moois dat er al was. “De eeuwenoude bomen vertellen ons de geschiedenis van het huis: vijgen-, moerbei-, witte laurier- en acanthus­bomen”, legt ze uit.

binnenkijken  Sophie Zieleskiewicz
­Zieleskiewicz’ privéwoning is te bereiken via deze trap met zicht op de mediterraanse tuin.

Luxeontbijt

­Zieleskiewicz heeft in de tuin voornamelijk mediterrane, droogteresistente en aromatische soorten toegevoegd. Op de privébinnenplaats, naast het familiezwembad, heeft ze een moestuin aangelegd waar ze tomaten, sperzie­bonen, aardbeien, basilicum, ­paprika’s, olijven, een heleboel wilde bloemen en lavendel kweekt. Tegenover de chambres d’hôtes staan een reeks buxusplanten die de gevel omzomen om een ­zekere symmetrie te creëren.

Elke ­ochtend brengt ­Zieleskiewicz traditie op tafel: het klassieke ­stokbrood, geserveerd met ambachtelijke boter en jam, eieren en zelfgemaakte taartjes

In de zomer is dit de plek waar pension­gasten ontbijten, omringd door de ­bonte geuren van de tuin. Elke ochtend brengt Zieleskiewicz traditie op tafel: het klassieke stokbrood, geserveerd met ambachtelijke boter en jam, eieren en zelfgemaakte taartjes. Diners, kooklessen en massages kunnen ook geboekt worden.

binnenkijken  Sophie Zieleskiewicz
Het zwembad met door ozon gefilterd water, speciaal voor Maison Plein Sud-gasten.

Flair en karakter

Er zijn twee kamers beschikbaar in de bed and breakfast: ‘Saint Hippolyte’ en ‘Place aux Herbes’. Beide weerspiegelen de stijl en esthetiek van de hoofdwoning, met een focus op functionaliteit. Intense kleuren, meubels uit verschillende periodes en een mengelmoes van boeken en curiosa. Het resultaat is die warmte die typisch is voor ruimtes die met flair en karakter zijn ingericht. Elk detail is een lust voor het oog, elke hoek een verhaal dat verteld moet worden. Een reis, quoi.

binnenkijken  Sophie Zieleskiewicz
In de ‘Place aux Herbes’-gastenkamer werd een oude slagersblok omgetoverd tot wastafel.

Meer info: Maisonpleinsud.fr

Meer lezen

Tekst: Laura Taccari. Beeld: Monica Spezia / Living Inside.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content