Binnengluren in de elegante woonbalk van interieurarchitecte Sofie De Backer
Wanneer we op een doordeweekse dag rond 9 uur bij het huis van interieurarchitecte Sofie De Backer aankomen, zien we al veel beweging achter het raam. De kinderen – Axel (13), Raf (10) en Jack (7) – zijn al naar school en ook haar man Tom is naar zijn werk. In de annex vooraan, waar zich de ontwerpstudio bevindt, zijn Sofie en haar team al druk in de weer met plannen, schetsen en 3D-ontwerpen.
Sinds ze begin 2013, na een verblijf van acht jaar in Italië, terugkwam met haar gezin, stort ze zich ook hier volledig op haar grote passie: het creëren van mooie en leefbare interieurs. Sindsdien heeft ze ook een eigen webwinkel, Decospot, waar ze mooi en betaalbaar design van eigenzinnige merken als Ilaria en Atipico aanbiedt. Maar wij zijn hier om te komen kijken naar de woning die Sofie eigenhandig voor haar gezin ontwierp, en waar haar liefde voor Italië en Italiaans design nooit ver weg is...
We wilden een sobere woondoos’ met een minimum aan materialen
Alla Italia
Bij het binnenkomen valt het al meteen op: Sofie houdt van mooi én praktisch. “Een huis dient in de eerste plaats om in te leven. Het moet functioneel en praktisch zijn.” Dus kwam er vooraan een dubbele deur: één voor het kantoor en één voor het woongedeelte. Ook de architecturale vormgeving van het huis is eenvoudig en efficiënt: een vrij strak grondplan met twee balken boven elkaar, waarbij de bovenste een beetje over de rand werd geschoven, om een dak boven het terras te vormen. Sofie: “Als er één gewoonte is die we hebben meegebracht uit Italië, dan is het buiten leven. We zijn ginder drie keer verhuisd en twee van de drie keer hadden we een overdekt terras. Dan ga je automatisch veel vaker buiten zitten, ook als het regent of een beetje frisser is.”
De leefkeuken met een zwarte kastenwand van mdf en een lang kookeiland van notenhout. Het werkblad van Zimbabwe Black Anciento graniet is ruw afgewerkt en daardoor heel onderhoudsvriendelijk en vlekbestendig. Achter de grote fronten van het kookeiland bevinden zich handige ladebakken. Overal waar mogelijk zijn de kasten greeploos en openen en sluiten ze met drukmagneten. Enkel in de twee koelkasten zitten greeplijsten in verstek. Barkrukken ‘BCN’ van Kristalia
Aan deze zijde dient de zwarte box van mdf als tv- en opbergmeubel, aan de andere als keukenkast. Sofa ‘Sintese’ van Indera en stoelen ‘LWC’ van Eames voor Vitra. Veel van de kleine meubels en accessoires uit Sofies interieur zijn ook te koop via haar webwinkel. Het auberginekleurige tapijt is van Atipico. De bijzettafeltjes op het roze vloerkleed dat Sofie en Tom meebrachten uit Milaan zijn van Zuiver, net als de koperkleurige staanlamp. De kussens zijn van Normann Copenhagen, de plaid is van Atipico, net als het tafeltje ernaast. Het lage ronde tafeltje en de stoel links, beide van metaal, zijn van Atipico.
Eenvoudig en efficiënt
Achteraan, boven het overdekte terras, bevindt zich het nachtgedeelte van het koppel. De slaap- en badkamer zitten in één grote ruimte, wat een suitegevoel creëert. De kledingkast van Porro in het midden dient als scheidingswand en als hoofdeinde voor het zwart gelakte bed met baldakijn van MDF Italia. Het badkamergedeelte wordt ook nog eens afgeschermd met een wand van gefumeerd glas. Sofie combineert graag verschillende soorten verlichting. In de badruimte koos ze voor de opvallende ‘Random Light Pendant’ van BertJan Pot (Moooi) in combinatie met opbouwspots ‘Expression’ van Glenn Sestig Architects (100% Light), die je ook op andere plaatsen in huis terugvindt.
Bad ‘Baia’ en wastafel ‘Tender’ van Carlo Colombo voor Antoniolupi, kraanwerk van Vola. Hier zijn ze zuinig met kranen: die tegen de achterwand dient zowel voor de douche als voor het grote ligbad.
Met een bad- en slaapkamer in één ruimte creëer je een instant zen-gevoel
Het gebrek aan bergruimte op de benedenverdieping wordt ruimschoots gecompenseerd door deze spiegelkastenwand. De kamerhoge spiegel vergroot de ruimte optisch.
Minder is meer
De sobere vormen van de woning zijn afgewerkt met boorden en een onderplint van Kroatische marmerkalksteen, die mooi afsteekt tegen de zwarte gevelpanelen. Binnen vormt diezelfde onderplint de vloer van de benedenverdieping. “Ik heb bewust gewerkt met een beperkt aantal materialen: glas, aluminium, natuursteen en hout”, zegt Sofie. Aluminium voor de raamlijsten, natuursteen voor de buiten- en binnenvloeren en het werkblad, notenhout voor de zwevende trap en de bekleding van het kookeiland. De zwarte centrale module fungeert aan de ene kant als tv- en barmeubel met haard voor de zithoek, aan de andere kant maakt ze deel uit van de keuken. “Ik wilde een zo sober mogelijke leefruimte. Muren vind je hier dan ook niet. Ook heb ik er bewust voor gekozen om de keuken achteraan te plaatsen, met uitzicht op de tuin. Daar brengen we vooral overdag en in de zomer veel tijd door.”
Een zwevende trap neemt minder plaats in dan een klassieke en past dus perfect in de leefruimte. Onder de trap is er genoeg plaats voor een eethoek. Zwarte tafel en stoelen ‘Tulip’ van Knoll. Staanlamp ‘Twiggy’ van Foscarini.
Discretie
In het midden van de zwarte box aan de kant van de keuken leidt een bijna onzichtbare deur naar de garage onder het huis, het archief van de ontwerpstudio en het magazijn van de webshop. Sofie: “Ik hou ervan om alles zo veel mogelijk weg te bergen en te verstoppen. Een televisietoestel, bijvoorbeeld, is echt geen mooi voorwerp. Het zou de ruimte alleen maar ontsieren.” Aan mooie voorwerpen anders geen gebrek in dit prachtig vormgegeven huis: meubels en verlichting van Belgische en internationale designmerken zoals Knoll, Viabizzuno en Indera en leuke accessoires zoals kussens, plaids, bijzettafeltjes van kleinere en vaak nieuwe labels zoals Atipico en Ilaria, die Sofie in België vertegenwoordigt. Dit huis is dan ook haar ideale visitekaartje, zowel voor de ontwerpstudio als voor de woonwebwinkel.
Zeker eens een kijkje nemen: sofiedebacker.be en decospot.be
Door: Karin De Ridder & Foto’s: Liestbet Goetschalckx
Haal nog meer inspiratie uit de andere binnenkijkers:
- Binnenkijken in het duurste huis ter wereld in Zuid-Frankrijk
- Geloof je niet: Dit wordt de interieurtrend van 2018
- Binnenkijken: Loft ziet het licht
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier