10 x slimme (ver-)bouwtips van interieurarchitect Bart Appeltans
Ga je binnenkort bouwen of verbouwen? In zijn nieuwe boek ‘Thuiskomen’ geeft Bart Appeltans, bekend van het tv-programma ‘Blind Gekocht’, graag de beste tips mee die hij in zijn jarenlange carrière als interieurarchitect verzamelde. Wij lichten hieronder al een tipje van de sluier.
Slimme tip van de interieurarchitect: de badkamer
“Vergeet gigantische tegelpartijen. Tegels tegen de wanden en op de vloer dienen om te beschermen tegen opspattend water tijdens het douchen of baden. En een natte vloer krijg je vooral waar je uit het bad of de douche stapt en waar je je afdroogt. Op andere plekken in de badkamer speelt dat probleem minder. Begin daarom met je badkamer in verschillende zones op te delen. De wet spaces worden het natst: daar zijn tegels of een ander hard materiaal een must. Maar in de open ruimte en aan de lavabo’s kan je gerust andere materialen gebruiken. Op die manier kan je met verschillende vloermaterialen werken, wat voor zeer leuke accenten kan zorgen. Een steen die doorloopt in de inloopdouche is heel mooi, maar zelfs een parketvloer (beschermd tegen waterspatten met matte vernis of olie) behoort tot de mogelijkheden. Als hout in de rest van je interieur een toonaangevende rol speelt, trek je dat huiskamergevoel zo door naar de badkamer.”
“Ook wanden hoeven niet helemaal betegeld te worden. Niet elke wand in de badkamer wordt immers even nat en met de hedendaagse ventilatiesystemen behoren muren vol condens tot het verleden. Gebruik dus gerust een mooi kleurtje verf of leuk behangpapier. Beide bestaan in varianten speciaal voor de badkamer. En een decoratieve (mozaïek)steen doet het natuurlijk ook altijd erg goed.”
Slimme tip van de interieurarchitect: de eetkamer
“Low-dining is de nieuwste trend, waarbij verspreid over de woning verschillende sfeervolle plekjes worden ingericht met loungestoelen of een zetel en een leuk tafeltje erbij. Low-dining kan je gerust letterlijk interpreteren. Waar de klassieke tafelhoogte 75 cm bedraagt (een keukeneiland is doorgaan 95 cm hoog), gaan we naar een tafelhoogte van 68 cm met stoelen of bankjes met een hoogte van 46 cm. Heel wat fabrikanten, vooral de duurdere designmerken, bieden meer en meer producten aan op die hoogte. Het is ongetwijfeld een trend die zich de komende tijd zal ontwikkelen en verder doorzetten!”
“Het leuke aan low-dining is dat je heel makkelijk en overal in de leefruimte gezellige coconnetjes kan integreren. Aan het raam of in een nis in de woonruimte wordt je low-dining het ideale aperitiefhoekje of een perfect alternatief voor wie de slechte gewoonte heeft om ’s avonds in de zetel voor tv te eten met een dienblad op schoot.”
Slimme tip van de interieurarchitect: de gang
“Waarom niet twee vliegen in een klap? Door een nachthal iets breder te maken langs de kinderkamers, kan je daar voor hen een extra tv- of zithoekje creëren. De schuifwand sluit hun deel af. Op die manier heb je een dubbele scheiding tussen kinderkamers en woonruimte, waardoor je geluidhinder vermijdt zonder openheid te verliezen.”
Slimme tip van de interieurarchitect: de thuiswerkruimte
“Een schuifdeur of -wand is een heel eenvoudig trucje waarmee je jezelf kan afsluiten als je de rust nodig hebt om geconcentreerd te werken. Het voordeel is dat je die kan laten openstaan als je toch het contact met de leefruimte wil hebben. Op die manier hoeft zo’n dedicated workplace helemaal niet zo groot te zijn, want met de (schuif )deur open voel je de ruimtelijkheid van de woonkamer.”
Slimme tip van de interieurarchitect: de keuken
“Ik integreer vaak een verborgen ontbijtkast in de keuken. Dat is een functionele kast die je ’s ochtends openzet zodat alle apparaten, kopjes en tasjes binnen handbereik zijn. Als je ’s avonds het beeld van je keuken iets rustiger wil, volstaat het om de kast te sluiten. Alles zit dan heel mooi weggewerkt.”
“Denk ook goed na over het afvalbeheer in je keuken en zorg dat er voldoende ruimte is om het kwijt te kunnen en te sorteren. De klassieke fout is om je te beperken tot het kleine plastic vuilbakje dat ergens in een kast zit verstopt. Vaak dringt de nood zich snel op om alsnog ergens een grote pedaalemmer bij te plaatsen.”
Slimme tip van de interieurarchitect: de slaapkamer
“Als er één ruimte in huis is waar een donkere kleur de juiste sfeer kan creëren, dan is het wel de slaapkamer.”
“Experimenteer gerust met decoratief behangpapier en patronen achter je bed, ook als je niet echt van drukke motieven houdt. Heb je het niet zo voor bloemetjes of barokkrullen? Tegenwoordig bestaat er ook behangpapier met strakke, rustgevende geometrische patronen en belijningen in reliëf, zowel in monotonen als zachte kleuren. Een donkere tint geeft je muur meteen veel meer diepte en tactiliteit, zonder te schreeuwen.”
Slimme tip van de interieurarchitect: de kinderkamer
“In plaats van de volledige kamer te verven kan het al volstaan om een leuke grafische vorm in de favoriete kleur van je kind op de muur aan te brengen. (Gebruik wel zachte tinten, die zijn aangenamer en rustgevender.) Ga voor een grote perfecte cirkel of trek een mooie schuine lijn van de ene naar de andere hoek van een muur.”
Samen met zijn team stapt Bart Appeltans af van het klassieke hokjesdenken: bij de concepten van SFAR Architects of Atmosphere de totaalbeleving van de woning staat centraal. Appeltans is ervan overtuigd dat een interieur moet motiveren en uitnodigen om leuke dingen te doen en te beleven. In zijn nieuwe boek ‘Thuiskomen’ neemt hij je mee doorheen de woning van vandaag en legt hij uit hoe je meer voldoening uit je interieur kan halen.
‘Thuiskomen’ door Bart Appeltans, € 29,99, bij Borgerhoff & Lamberigts.
Nog meer lezen over wonen:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier