Zo bemachtig je (gratis en voor niks) een zitje met meer beenruimte in het vliegtuig
Uhu, de zitjes op de eerste rij en die aan de nooduitgangen in het midden van een vliegtuig zijn een gegeerd goed, zéker wanneer je een vlucht van meerdere uren voor de boeg hebt.
Enkel díé zitjes geven je – dankzij hun half metertje of wat extra beenruimte – immers niet de indruk aan de binnenkant van een sardine-blikje terecht te zijn gekomen. Tal van lagekostenmaatschappijen zijn zich echter maar al te goed bewust van de waarde van die geliefde zitjes, en vragen aan wie er zich op voorhand van eentje wil verzekeren, een aardige meerprijs.
Uit recent onderzoek van de reiswebsite ‘Ik wil goedkoop reizen’ blijkt echter dat er nóg een manier is om aan de gegeerde zitjes te geraken en dat zónder te betalen. Hoe je dat doet? Wel, het is niet eens zo moeilijk, zo blijkt.
Geen stress
Eigenlijk komt het erop neer dat wie graag op een zitje met extra beenruimte zou belanden, best zo lang mogelijk wacht met online inchecken. Vliegmaatschappijen zoals Ryanair proberen immers tot op het laatste moment winst te maken op de duurdere zitjes, door ze vrij te houden en ze aan zowat elke passagier aan te bieden aan de vermelde meerprijs. Blijkbaar zijn er echter weinig mensen die daarop ingaan, waardoor het net de beste zitjes zijn, die aan het eind van de rit nog overblijven. Een hapklaar brokje voor erg late incheckers, dus!
Jens Corijn, oprichter van ‘Ik wil goedkoop reizen’ en expert op het vlak van goedkope maar kwaliteitsvolle vakanties, legt het principe uit: “Wanneer je gratis incheckt, krijg je altijd dezelfde boodschap, namelijk dat er nóg een betere zitplaats beschikbaar is. Maar daar betaal je natuurlijk extra voor. Om die reden worden deze duurdere plaatsen tot op het allerlaatste ogenblik beschikbaar gehouden. Wanneer je pas laat incheckt en er is nog zo’n zitje vrij, is de kans dan ook groot dat jij het toegewezen krijgt.”
Pratende buurman?
Naast meer beenruimte, kan laat inchecken je bovendien blijkbaar ook nog een ander gegeerd voordeel opleveren: namelijk een rustig zitje naast een lege stoel. (Oh, bye bye, praatgrage Spaanse Erasmus-student die koste wat het kost in gebrekkig Engels een diepfilosofisch gesprek met je wil aanknopen..). Ook hoe dat komt, weet Corijn te verklaren: “Een lagekostenmaatschappij zal altijd zoveel mogelijk zitplaatsen naast elkaar vrijhouden. Daarmee wilt de maatschappij anticiperen op groepjes mensen die mogelijkerwijs op het allerlaatste moment toch nog beslissen om bij te betalen om naast elkaar te kunnen zitten.”
Om die reden blijft er tot op het allerlaatste moment – tot pakweg een paar uur voor de vlucht – blijkbaar een volledige rij ongereserveerd. “Komt het gehoopte groepje nooit opdagen, en jij hebt een uurtje voor de vlucht nog steeds niet ingecheckt, dan is de kans groot dat jij met zo’n zitje gaat lopen.”
If you don’t, we will
Als dat nu niet wat je noemt een portie lifesaving information is? Al hadden wij – met onze lichte neiging tot procrastinatie en een uit de hand lopende vergeetachtigheid – al wel zo’n donkerbruin vermoeden dat we niet zómaar altijd toevallig aan die nooduitgang belandden.
Desalniettemin: de volgende keer dat wij nog eens een intercontinentaal vluchtje boeken, stellen we die online incheck met plezier nog een paar extra uurtjes uit (just in case) om dan – eenmaal in de lucht – onze beentjes nog eens lekker ver uit te strekken! En dan maar wachten op die gin-tonic, natuurlijk.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier